Keresés a blogban

Kapros-tejszínes patisszon és cukkini ragu csemegekukoricával



A nyári melegben néha szünetet kell tartani a húsevésben, és könnyű, húsmentes ételeket főzni két kerti grillezés közötti napokon.
Így született ez a recept is, egy múltheti kánikulai napon. A piacon cserkészve találtam szép patisszonokat és friss zsenge cukkiniket meg pár cső csemegekukoricát, amikből be is vásároltam rendesen. Hazafelé vezetve már ki is találtam hogyan fogom elkészíteni.



Hozzávalók:

. 1 db. közepes patisszon (csillagtök)
. 35-40 dkg. cukkini
. 2 cső friss zsenge csemegekukorica
. 3-4 gerezd fokhagyma
. 2 db. csilipaprika
. 2-3 friss zsályalevél
. 2-3 ág kakukkfű
. fél csokor friss kapor
. 3 dl. alaplé
. 2 dl. tejszín
. olívaolaj
. só, bors
. 2 csésze jázmin rizs

Elkészítése:

1. A csillagtököt meghámozom, kettévágom, kivájom a magházát a magokkal, majd a húsát falatnyi, kb. 3 centis kockákra vágom. A cukkiniket is nagyjából ugyanakkora darabokra karikázom.
2. Egy nagy serpenyőben olívaolajat hevítek és ebben megpirítom kicsit a tököt és a cukkinit, míg aranysárgára nem sül.
3. Ráreszelem a fokhagymát, megszórom az apróra vágott csilivel, kakukkfűvel és zsályalevéllel, ezzel is átforgatom és pirítom kicsit.
4. Felöntöm az alaplével, közben a kukoricacsőről egy késsel levágom a szemeket és azt is hozzáadom a cukkinikhez, megsózom, borsozom, megszórom az apróra vágott kapor felével és 10-12 percig párolom közepes fokozaton, míg minden zöldség meg nem puhul.
5. Mikor már kész, hozzáöntöm a tejszínt, felkapcsolom a tűzhelyet és egyet forralok rajta, majd lehúzom a tűzhelyről és hozzákeverem a maradék friss kaprot.
6. Elkészítem a párolt rizst az itt leírtak szerint.

Tálaláskor, párolt jázmin rizst szedek a tányérra, és arra halmozom a zöldségragut, majd meglocsolom a szaftjával. Kaporral, vagy apróra vágott snidlinggel díszítem.
Tipp! A zöldségragut nem csak rizzsel tálalhatjuk, hanem köretként adhatjuk pl. grillezett csirkemell mellé.
Patisszon helyett készíthetjük zsenge rántani való tökből is.
Ízlés szerint tehetünk bele több vagy kevesebb csilit és fokhagymát.
Ez egy igazán könnyű és finom fogás, friss üde zöldségekkel és fűszerekkel. A krémesen puhára főtt patisszon, a kicsit roppanósabbra párolódott cukkini íze, és az édes finom kukoricaszemek, kellemesen harmonizálnak a fűszerekkel és tejszín krémességével. Érdemes kipróbálni.
Egy pohár Sauvignon Blanc remek kísérője ennek az ételnek.

Elkészítési idő: 35 perc
Költségek: kb. 350 Ft./adag
Energiatartalom: 310 Kcal/adag + rizs 325 Kcal./adag

9 megjegyzés:

  1. Finom, minden részét szeretném

    VálaszTörlés
  2. Tyű, azt a mindenét! Ez jól néz ki, finom is lehet!

    VálaszTörlés
  3. Kérdés: mennyire sűríti be a tejszín a ragut?

    VálaszTörlés
  4. ez függ attól, mennyire fől el alóla az alaplé főzés közben, és hogy mennyire forralod be a végén a tejszínt. ha csak egyet forralsz rajta, akkor bővebb lesz a szaftja, de ha tovább, akkor egészen be lehet sűríteni. de akkor a zöldség főzési idejébe is be kell kalkulálni, nehogy szétfőjenek.
    én főzés közben egy kis alaplét és tejszínt is mindig meghagyok a végére, hogy ha kell, korrigáljam a sűrűségét:)

    VálaszTörlés
  5. Andrass923:34

    Szivesen szavaznek a blogodra, de nem vagyok FB tag.

    Jo a recept!!

    VálaszTörlés
  6. hát, sajnos idén azt találták ki, hogy csak fb accounttal lehet szavazni:(

    VálaszTörlés
  7. hzizi12:03

    Kedves Toma!
    Játékfelkérést kaptál tőlem: http://halesmas.blog.hu/2011/08/15/gasztroblogger_bakancslista_jatek_1
    Ismerve humorérzéked, kreativitásod és játékossságod remélem szívesen részt veszel benne.
    Üdv: hzizi

    VálaszTörlés
  8. hzizi: egyszer már írtam erről, régebben
    http://tomakonyha.blogspot.com/2009/07/bakancs-lista.html
    igaz, hogy ez egy tízes lista volt és már azóta ki is pipáltam róla párat:))
    azért gondolkodom majd egy új, aktuális bakancslistán:))

    VálaszTörlés
  9. hzizi13:08

    Toma, megnéztem, jóó!!!

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!