A
nyári melegben néha szünetet kell tartani a húsevésben, és
könnyű, húsmentes ételeket főzni két kerti grillezés közötti
napokon.
Így
született ez a recept is, egy múltheti kánikulai napon. A piacon
cserkészve találtam szép patisszonokat és friss zsenge cukkiniket
meg pár cső csemegekukoricát, amikből be is vásároltam
rendesen. Hazafelé vezetve már ki is találtam hogyan fogom
elkészíteni.
Hozzávalók:
.
1 db. közepes patisszon (csillagtök)
.
35-40 dkg. cukkini
.
2 cső friss zsenge csemegekukorica
.
3-4 gerezd fokhagyma
.
2 db. csilipaprika
.
2-3 friss zsályalevél
.
2-3 ág kakukkfű
.
fél csokor friss kapor
.
3 dl. alaplé
.
2 dl. tejszín
.
olívaolaj
.
só, bors
.
2 csésze jázmin rizs
Elkészítése:
1.
A csillagtököt meghámozom, kettévágom, kivájom a magházát a
magokkal, majd a húsát falatnyi, kb. 3 centis kockákra vágom. A
cukkiniket is nagyjából ugyanakkora darabokra karikázom.
2.
Egy nagy serpenyőben olívaolajat hevítek és ebben megpirítom
kicsit a tököt és a cukkinit, míg aranysárgára nem sül.
3.
Ráreszelem a fokhagymát, megszórom az apróra vágott csilivel,
kakukkfűvel és zsályalevéllel, ezzel is átforgatom és pirítom
kicsit.
4.
Felöntöm az alaplével, közben a kukoricacsőről egy késsel
levágom a szemeket és azt is hozzáadom a cukkinikhez, megsózom,
borsozom, megszórom az apróra vágott kapor felével és 10-12
percig párolom közepes fokozaton, míg minden zöldség meg nem
puhul.
5.
Mikor már kész, hozzáöntöm a tejszínt, felkapcsolom a tűzhelyet
és egyet forralok rajta, majd lehúzom a tűzhelyről és
hozzákeverem a maradék friss kaprot.
6.
Elkészítem a párolt rizst az itt leírtak szerint.
Tálaláskor,
párolt jázmin rizst szedek a tányérra, és arra halmozom a
zöldségragut, majd meglocsolom a szaftjával. Kaporral, vagy apróra
vágott snidlinggel díszítem.
Tipp!
A zöldségragut nem csak rizzsel tálalhatjuk, hanem köretként
adhatjuk pl. grillezett csirkemell mellé.
Patisszon
helyett készíthetjük zsenge rántani való tökből is.
Ízlés
szerint tehetünk bele több vagy kevesebb csilit és fokhagymát.
Ez
egy igazán könnyű és finom fogás, friss üde zöldségekkel és
fűszerekkel. A krémesen puhára főtt patisszon, a kicsit
roppanósabbra párolódott cukkini íze, és az édes finom
kukoricaszemek, kellemesen harmonizálnak a fűszerekkel és tejszín
krémességével. Érdemes kipróbálni.
Egy
pohár Sauvignon Blanc remek kísérője ennek az ételnek.
Elkészítési
idő: 35 perc
Költségek:
kb. 350 Ft./adag
Energiatartalom:
310 Kcal/adag + rizs 325 Kcal./adag
Finom, minden részét szeretném
VálaszTörlésTyű, azt a mindenét! Ez jól néz ki, finom is lehet!
VálaszTörlésKérdés: mennyire sűríti be a tejszín a ragut?
VálaszTörlésez függ attól, mennyire fől el alóla az alaplé főzés közben, és hogy mennyire forralod be a végén a tejszínt. ha csak egyet forralsz rajta, akkor bővebb lesz a szaftja, de ha tovább, akkor egészen be lehet sűríteni. de akkor a zöldség főzési idejébe is be kell kalkulálni, nehogy szétfőjenek.
VálaszTörlésén főzés közben egy kis alaplét és tejszínt is mindig meghagyok a végére, hogy ha kell, korrigáljam a sűrűségét:)
Szivesen szavaznek a blogodra, de nem vagyok FB tag.
VálaszTörlésJo a recept!!
hát, sajnos idén azt találták ki, hogy csak fb accounttal lehet szavazni:(
VálaszTörlésKedves Toma!
VálaszTörlésJátékfelkérést kaptál tőlem: http://halesmas.blog.hu/2011/08/15/gasztroblogger_bakancslista_jatek_1
Ismerve humorérzéked, kreativitásod és játékossságod remélem szívesen részt veszel benne.
Üdv: hzizi
hzizi: egyszer már írtam erről, régebben
VálaszTörléshttp://tomakonyha.blogspot.com/2009/07/bakancs-lista.html
igaz, hogy ez egy tízes lista volt és már azóta ki is pipáltam róla párat:))
azért gondolkodom majd egy új, aktuális bakancslistán:))
Toma, megnéztem, jóó!!!
VálaszTörlés