Keresés a blogban

Mángoldos-túrós tészta



A lehető legegyszerűbb ételek egyike a túrós tészta, amit szinte mindenki szeret, - még ha nem is lehet szépen fotózni :) - és igazi hungarikum. Van aki magában, van aki szalonnával és van aki porcukorral eszi. És persze még ezeken kívül is van számtalan változata. Én mindenhogyan szeretem, nekem ha túró van egy ételben az már csak jó lehet. Mivel a kertemben éppen burjánzik a mángold, elkészítettem egy mángoldos-túrós tészta változatot. A mángold nagyszerű földes zamata remekül párosítható a gazdag tejes ízű, teljes tehéntejből készült friss túróval. Érdemes kipróbálni!




Hozzávalók:

. 50 dkg. friss mángolt
. 50 dkg túró (friss házi készítésű vagy Garabonciás)
. 50 dkg. tagliatelle tészta
. 1-2 gerezd fokhagyma
. 10 dkg. vékonyra szeletelt bacon v. feketeerdei sonka (elhagyható)
. fél citrom
. vaj
. olívaolaj
. só, bors, egész szerecsendió

Elkészítése:

1. Felteszem a tészta főzővizét forrni, majd a vékonyra vágott bacont vagy sonkát egy sütőlapra fektetem egymás mellé, és a sütőbe tolva 6-7 perc alatt, grillfokozaton ropogósra sütöm.
2. A mángoldot megmosom, leszárítom, a szárakat levágom és felaprítom, a leveleit pedig ujjnyi csíkokra vágom.
3. A lobogó, forró főzővizet megsózom, majd a tésztát beleteszem és a csomagoláson feltüntetett ideig főzöm.
4. Egy nagy magas falú serpenyőben, vagy wokban, közepesnél erősebb fokozaton (kerámialap #7/9), 2 ek. vajat és kevés olívaolajat melegítek erre dobom a felaprított szárat és üvegesre pirítom/párolom 1-2 perc alatt.
5. Hozzáadom a leveleket is, várok pár pillanatot míg elkezd összeesni, majd lefedem, és 2 percig párolom.
6. Ráreszelem a fél szerecsendiót meg a fokhagymát, sózom és borsozom, majd ráfacsarom a fél citrom levét, lefedem újra, és még 3 percig párolom.
7. Lekapcsolom a serpenyő alatt a tűzhelyet, leveszem a fedőt, és a közben megpárolódott mángoldhoz adom a túrót, és ha kell, sózom és borsozom.
8. Alaposan elkeverem, és mikor a túró kezd a melegtől olvadozni, ráborítom a közben megfőtt forró tésztát is, majd lehúzva a tűzhelyről összeforgatom az egészet, hogy minden szépen elkeveredjen. Ha kell, a tészta főzővizéből is adok hozzá egy keveset, hogy szaftos maradjon a túrós tészta.

Tálaláskor, a tányérra halmozott tészta tetejére morzsolok vagy tördelek egy-két sült bacont. De ez el is maradhat, ha magában szereti valaki, sőt még cukorral is működik a mángoldos túrós tészta.
Tipp! Taglietelle tészta helyett természetesen használhatunk magyar tojásos szélesmetéltet is, vagy a legjobb, ha magunk gyúrjuk a saját készítésű tésztát.
Érdemes a legjobb minőségű túrót venni, én a Garabonciás kft. termékét ajánlom (Interparban, Metroban, egyes piacokon érdemes keresni). Jóval drágább mint a kommersz vagy sajátmárkás multis túró, de aki egyszer is megkóstolja, nem sajnálja rá majd plusz költséget.
Süthetünk hozzá egyszerű szalonna kockákat, vagy taréjt is.
Ahogy a bevezetőben is írtam, a párolt mángold jellegzetes földes, kissé vasas íze és a túró finom telt tejes íze, a szalonnával súlyosbítva, egy eszméletlen finom vacsorát eredményez. Kihagyhatatlan annak aki olyan nagy túró rajongó mint én.
A püspöki pincészet CXXXVI dunántúli cuvée-ből készült nagyfröccsöt iszogattam hozzá.

Elkészítési idő: 30 perc
Költségek: kb. 410 Ft./adag
Energiatartalom: 860 Kcal.


3 megjegyzés:

  1. Igazán guszta étel! Imádom a mángoldot és ki fogom próbálni ezt a túrós verziót :)

    VálaszTörlés
  2. Toma! Hogyan lehet mángoldot vetni/ültetni? Köszi!

    VálaszTörlés
  3. tagliatelle helyett magyar széles metélt is jó?;)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!