Pár
napja dobtam össze magamnak ezt a vacsorát, mikor a városból este
hazaesve, csak a hűtőben árválkodó két kis szelet marhahús és
a kertben lévő paradicsomok álltak a rendelkezésemre. Igazából
nem terveztem posztolni, a fotókat is csak rutinszerűen készítettem
róla, de a végeredmény akkorát ütött, hogy ezt úgy éreztem
meg kell osztanom.
Ez
nem egy szigorú értelemben vett recept, inkább csak ötlet, hogy
mit is lehet kihozni pár paradicsomból és egy kevés marhahúsból.
Egyszerű de remek felhasználása ez a kiváló alapanyagoknak, mert
mint minden egyszerű ételnél, ennél is nagyon oda kell figyelni a
hozzávalók minőségére.
Hozzávalók:
.
Először is fontos, jó paradicsom. Nekem ebből a szempontból
szerencsém van, a kertemben terem ötféle paradicsom, ezekből
szedtem vegyesen jó pár finom napon érett és naptól még meleg
darabot. Kevésbé szerencséseknek azt ajánlom a piacon vegyenek és
válogassanak inkább a háztáji paradicsomok között, mint hogy
egy szupermarketben vegyék meg a holland műparadicsomot.
.
Nagyon fontos még az olívaolaj kérdése is. A lehető legjobb
minőségűt szerezzük be, érdemes inkább egy delikatesz boltban
körülnézni, pláne ha esetleg kóstolni is lehetséges. Én a
szicíliai Baudilli
olívaolajra esküszöm, szerintem ez a ma itthon kapható legjobb
olívaolaj.
.
A hús, egyértelműen szép márványos és érlelt marhahús
legyen, én most rostélyost
használtam.
.
Kenyeret, legtöbbször Aranycipóban szoktam venni, a sima
gyökérkenyér
vagy ciabatta a legjobb ehhez. Ezeken kívül kell még...
.
Friss bazsalikom
.
fokhagyma
.
só, bors
Elkészítése:
1.
A paradicsomokat megmosom, vékonyan felkarikázom, rétegekben egy
tálba pakolom.
2.
Közben minden lerakott réteget megsózok nagy szemű durva tengeri
sóval, és megszórom apróra vágott friss bazsalikommal, majd
mikor minden paradicsom elfogyott, félreteszem nagyjából 15 percre
(hogy a sótól kiengedje a levét, mert ez adja majd az öntetének
az egyik részét).
3.
Ezután alaposan meglocsolom olívaolajjal, hogy minden réteg közé
befolyjon, majd óvatosan átforgatom, és átkanalazom egy csatos
dunsztosüvegbe. (így a hűtőbe téve 4-5 napig is eláll)
4.
Grillrácson (vagy serpenyőben kevés ghín)
az ujjnyi vastag szeletekre vágott, mindkét oldalán frissen őrölt
borssal megszórt marhahúst médiumra sütöm, 2-3 percig sütve
oldalanként, mellette (vagy egy másik serpenyőben, szárazon),
a szintén ujjnyi vastag kenyérszeleteket aranyszínűre pirítom.
5.
A húst 5 percre félreteszem pihenni, majd ferdén, a rostjaira
merőleges irányban vékonyan felszeletelem, majd a szeleteket
megszórom kevés Maldon sóval.
A
még forró pirítósokat egy gerezd fokhagymával enyhén
átdörzsölöm, meglocsolom egy kevés olívaolajjal, a tetejére
szedek villával egy halom paradicsomot, tekerek rá egy kis borsot,
majd a villával kicsit megnyomkodom, hogy a paradicsom leve
beleszivárogjon a kenyérbe, de azért ne áztassa át. Erre szedek
a marhahús szeletekből párat, aminek a tetejét picit meglocsolom
a paradicsomsaláta levével.
Szerintem
nem kell ecsetelnem a ropogós fokhagymás-olajos pirítós, az érett
édes-sós paradicsom és a szaftos puha marhahús egyvelegének
ízeit...
Egy
pohárka szekszárdi Cabernet Sauvignont ('08 Mészáros Pál)
kortyolgattam mellé.
Elkészítési
idő: 40 perc
Költségek:
-
Energiatartalom:
kb. 580 Kcal/db.
Ez nagyon guszta! Egy hete voltam Olaszországban, két helyen is ettünk bruschettát, de egyiken sem volt bazsalikon. Két szelet egészen szárazra pirított kenyérkén (jó fokhagymás) apróra szelt paradicsom (szinte lefordult róla, annyi), a tetején összetépkedett saláta, és rengeteg olivaolaj. Nagyon finom volt úgy is.
VálaszTörléssok helyen tesznek hozzá bazsalikomot, sok helyen meg nem. nem létezik egységes olasz konyha. pl. genova és a ligur tenger könyékén, szinte minden paradicsomos ételbe tesznek, de ez dél-olaszországra mondjuk már nem jellemző:)
VálaszTörlésNe haraguddj Toma, de akarmerrol nezem (es tobbszor is tanulmanyoztam a kepeket), a serpenyoben sulo hust nem lehet ilyenre szeletelni. Kulonosen nem, ha a rostra merolegesen vagod. Ehhez minimum 3-4 cm vastag hus kellene.
VálaszTörlésAmugy a recept nagyon jo (a kepek is!!), koszonom. Hol szerzel ilyen marvanyos rostelyost?
pedig nem photoshop:))) a fázisképeim mindig az adott étel készítése közben készülnek... a megoldás egyszerű, ferdén/laposan lett szeletelve a hús, ezért nagyobb a szelet felülete, mint a hús vastagsága:)
VálaszTörlésezt a húst a metroban vettem és én érleltem egy hétig a hűtőben.
mindig áttúrom a vákuumcsomagolt marhahúsokat ha a metroban járok, mert néha rá lehet bukkanni egy-két szép márványos húsra, ha éppen egy-egy magyartarka kerül a vágóhídra...
Akkor szerintem elneztem a serpenyoben levo hus mereteit es elnezest a gyanusitasert :)
VálaszTörlésA metroban valoban lehet talalni szep arut, de en csak evente megyek arra (foleg, ha tengeri herkentyure ehezem).
Andrass9 ez nem az a hely ahol csalnak. Ha kötekedni akarsz akkor irány a Malackarajra. De ne itt!!!
VálaszTörlés@Névtelen: köszönöm, de nem kell aggódni, béke van itt...:) Andrass9 hsz-ban nem volt rosszindulat és én örülök, ha valaki odafigyel a részletekre...:)
VálaszTörlésSzia Toma!
VálaszTörlésHol lehet kapni ilyen olívaolajat és mennyibe kerül? Amit legutóbb vettem a Culinarisban az épp elfogyott, kipróbálnám ezt.
@metttyu:
VálaszTörlésneten érdemes megrendelni, dolce vita webáruházában (http://www.dolcevitakonyha.hu/index.php/) vagy giuseppénél (http://www.granditalia.hu/) is kapható kb. 4500 Ft./0,75l. áron...
Szia Toma!
VálaszTörlésMinden tiszteletem a tied! Erezni, latni, hogy szenvedelyesen fozocskezel es ertesz az alapanyagokhoz.
Nekem az Andrass9 beszolasa is tetszett mert kulomben soha nem tudtuk volna meg, hogy hogyan szeletelted a husokat. Fontos reszlet!
Igy tovabb!