A
kerti grillezés szezonja még tart, ezért még nálam is gyakran
izzik fel a faszén.
Még
mindig az új sütőmet próbálgatom, kísérletezgetek a különféle
fogásokkal és alapanyagokkal. Ennek a fogásnak a receptjét még
csak most alakítgatom, próbálom hogyan harmonizálnak egymással
ízek, és mi az amin még változtatni kell. Eddig csak fejemben
létezett ez a receptem, de ez, az első alapverzió amit most
csináltam, nagyon jól sikerült. Persze azért sokat fogok rajta
még csiszolni, de ebben a formában is megállja a helyét bármelyik
kerti sütésen vagy grillvacsorán.
Hozzávalók
(2adaghoz):
2
szelet érlelt marharostélyos (kb. 15dkg./db.)
2-4
nagyobb fej csiperke gomba
1
nagyobb cukkini
2-3
ek. erdeigombás
fűszervaj
só,
bors
Elkészítése:
1.
Először is kikeverem a fűszervajat az itt leírtak szerint, majd a
gombafejeket egy papírtörlővel letisztogatom, a tönkjüket
kivágom, aztán a belsejüket vastagon megkenem az erdei gombás
fűszervajjal.
2.
A marhahúst egy deszkán hagyom szobahőmérsékletűre melegedni,
közben minkét oldalát megszórom frissen őrölt borssal.
4.
A grillsütőt előkészítem, a begyújtó kéményben beizzítom a
faszenet, majd mikor már izzik, a grillsütő egyik felében
elterítem.
5.
Mikor a grillrács felforrósodott, ráteszem a gombafejeket a parázs
fölé.
6.
Egy-két perc múlva mellé teszem a húsokat is, és oldalanként
2-3 percig grillezem, vastagságtól függően, ezután a húsokat és
a gombát is áthúzom a rács másik oldalára, ahol nincs alatta
parázs, majd lehajtom a fedelét, a levegőáramlást a felére
csökkentem, és 6-8 percig nyugton hagyom.
7.
Közben a cukkinit egy zöldséghámozóval vékony szalagokra
csíkozom és egy salátás tálba teszem, majd egy deci
uborkavinaigrette-el meglocsolom és átforgatom.
8.
Mikor a gomba teljesen átsült, megpuhult, és a marhahús médiumra,
közepesen „véresre” készült, leveszem a grillrácsról.
9.
A húst megsózom, és a hagyom a deszkán kb. öt percet pihenni,
mielőtt felszeletelem.
Tálaláskor
a tányérra szedek a cukkini salátából, mellé helyezem a
felszeletelt marhahúst és a gombafejeket. Egy kevés, még forró
gombás fűszervajat a gombákról a hús szeletekre locsolok egy
kiskanállal (vagy külön melegíthetünk egy kis maradék
fűszervajat a kenegetéshez).
Tipp!
Azonnal, frissen elkészítve tálaljuk, ne várjunk vele, nem
melegítsük újra. Fontos az időzítés, az ízek szempontjából.
A
fűszervajat előző nap elkészíthetjük, akárcsak az
uborkasaláta-öntetet.
Rostélyos
helyett, hátszínnel, vagy bélszínnel is készíthetjük.
Hol
is kezdjem?! A finom puha és szaftos marhahúsnál, vagy a sült
gombánál amit sülés közben átjárt az olvadó forró ízletes
és fűszeres vaj, vagy a friss üde és ropogós salátánál a
szenzációs uborkás öntettel? Inkább próbálja ki mindenki
maga...
Mivel
ebben a fogásban leginkább a gomba íze dominál a marhahús
mellet, egy villányi (Wylyan) Pinot Noirt választottam a 2006-es
évből, ami nagyon jól passzolt az ételhez.
Elkészítési
idő: 40 perc
Költségek:
kb. 700 Ft./adag
Energiatartalom:
720 Kcal./adag
Amikor egy képre és receptre ránézek, azonnal tudom, hogy a Tiéd! :)) Fantasztikus, mint minden egyes ételed, recepted ...
VálaszTörlésAz egész összeállítás remek, de most a gombáért odalennék :)
VálaszTörlésMegcsináltam a cukkini salátát, nagyon fini lett, mint emlékeztem! :) Köszi! :)
VálaszTörlés