Keresés a blogban

Karfiolt karfiollal...



Szeretem a karfiolt. Kora tavasztól egész október végéig tart a szezonja, és végig friss és szép tömör fej karfiolokat vehetek a piacon. A karfiol az egyik legsokoldalúbban használható zöldség szerintem. Nyersen is ehető, különféle mártogatós szószokkal vagy sajtmártással, de készíthető belőle leves, ragu, curry/korma, kiránthatjuk, párolhatjuk, jó rakottasnak, főzeléknek és pürének is stb... Arra gondoltam vajon megállja-e a helyét ha önmagával körítve készítem el. Jelentem igen.



Hozzávalók (2-3 adaghoz):

. egy tömör fej karfiol
. 40 dkg. mángold
. 4-5 dkg. parmezán
. 4 dkg. vaj
. 1 csésze liszt
. ghí
. fél liter zöldség alaplé
. 1 db. citrom
. só, bors, csilipor, kurkuma

Elkészítése:

1. A karfiolfejről leszedegetem a leveleket, a torzsájának fás részét kivágom, majd először félbe, azután nagyjából egycenti vastag szeletekre vágom.
2. A szeletekből nagyobb rózsákra bontom, - amolyan „rántanivaló” nagyságúakra - a mennyisége nagyjából az egész fej harmadát-felét tegye ki.
3. A lisztet, 1 ek. kurkumával, csipetnyi sóval és csiliporral elkeverem, és a közben megsózott, borsozott karfiol darabokat megforgatom benne.
4. A maradék karfiolt kisebb darabokra vágom, egy lábosba teszem, és felöntöm annyi alaplével, hogy ellepje, majd közepes fokozaton 15-20 perc alatt puhára főzöm.
5. Leszűröm róla a levet (amit nem öntök ki), és a még forró karfiolra dobom a vajat, majd botmixerrel pürésítem az egészet.
6. Belereszelem a parmezánt, ha kell a főzőlével beállítom a sűrűségét, sózom és borsozom, azután melegen tartva félreteszem.
7. Egy serpenyőben, közepes hőfokon (kerámialap #6/9), annyi ghít forrósítok, hogy nagyjából fél-egy centi magasan álljon benne, ebben sütöm meg a belisztezett karfiolokat, kívül aranybarnára és ropogósra, belül puhára, de azért kissé „ressre”, „harapnivalóra”.
8. Közben, egy wokban kevés vajon, fedő alatt, 3-5 perc alatt megpárolom a széles csíkokra vágott mángold leveleket, közben egy kanálnyi citromlével, sóval, borssal ízesítem.

Tálaláskor a tányérra szedek a parmezános karfiolpüréből, a tetejére halmozok a párolt mángoldból, majd a sült karfiolokból is szedek mellé. Kevés citromlevet facsarhatunk rá ízesítésnek és/vagy egy kis jó minőségű olívaolajjal is meglocsolhatjuk.
Tipp! Fontos, hogy kemény és tömör fejet válasszunk, mert a lazábbat nem lehet szeletelni, szétesik rózsáira.
Mángold helyett használhatunk spenótot, vagy a kelkáposzta külső leveleit, attól függően minek van éppen szezonja.
A karfiolt úgy is elkészíthetjük, hogy gőz felett félig megpárolhatjuk és papírtörlőn leszáríthatjuk, mielőtt belisztezzük és kisütjük.
Ez egy nagyon finom fogás, benne a karfiol ízei több formában és állagban. Egyszerre ropogós és krémes, remek ízletes vega fogás, így a nyári napokban.
Egy pohár Sauvignon Blanc-t érdemes kortyolni mellé.

Elkészítlési idő: 50 perc
Költségek: kb. 450 Ft./adag
Energiatartalom: 670-500 Kcal/adag


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!