A
quinoá mostanában nagy divat, tele vannak vele a magazinok és
ódákat zengenek róla, milyen egészséges és tápláló,
ugyanakkor alacsony kalóriatartalmú. Én sokáig ellenálltam, nem
különösebben érdekelt egy újabb agyon hype-olt divatos
alapanyag, de kb. úgy egy éve kipróbáltam és azóta nagy híve
lettem ennek a kellemesen enyhén diós ízű, érdekes állagú
gabonafélének...
Ez
egy könnyű de tartalmas étel, amit könnyedén be lehet illeszteni
akár egy fogyókúrába is, vagy esetleg adhatjuk előételként is
egy többfogásos vacsorához. Érdemes kipróbálni, és a
szezonális zöldségeket felhasználni hozzá. Most éppen a
spárgának és az újhagymának is szezonja van, ezért ezek is
szerepelnek benne természetesen.
De
akár vegetáriánus ételként is megállja a helyét, ha a
kacsamellet kihagyjuk belőle, így is teljes értékű fogás marad.
Hozzávalók
(2 adaghoz):
.
2 db. közepes kacsamell (kb. 15 dkg./darab)
.
5 dkg. quinoa
.
15 dkg. cukkini
.
10-12 dkg. gomba
.
3-4 szál zöld spárga
.
1 csokor újhagyma
.
1 db. paradicsom
.
1 gerezd fokhagyma
.
4-5 ág friss kakukkfű
.
2 szál friss rozmaring
.
fél citrom
.
ghí
vagy olívaolaj
.
só, bors
Elkészítése:
1.
Egy lábosban vizet forralok, majd a lobogó vizet megsózom és ebbe
szórom a quinoát, amit 12 percig főzök.
2.
Közben egy serpenyőben kevés olívaolajon aranybarnára pirítom a
felszeletelt gombát mindkét oldalán.
3.
Ezután hozzáadom a hosszában kettévágott és aztán felszeletelt
cukkinit, a 4-5 centis darabokra vágott újhagymát és zöld
spárgát, sózom borsozom és 1-2 percig pirítom.
4.
Mikor a cukkinik is kezdenek egy kis színt kapni, megszórom a
vékonyan felszeletelt fokhagymával, beletépkedem a rozmaringot és
hozzáadom a feldarabolt paradicsomot is, amiből előzőleg kivágtam
a „vizes” belsejét, mert csak a húsára volt szükségem.
5.
Pár percig még tovább pirítom így, míg minden zöldség
megpirul kissé, ekkor tépkedem bele a kakukkfüvet is, ellenőrzöm,
hogy elég sós-e.
6.
A szép aranybarnára pirult zöldséghez adom a leszűrt,
lecsepegtetett quinoát, óvatosan, de alaposan elkeverem, közben
1-2 kanálnyi citromot facsarok rá.
7.
A kacsamellet egy forró serpenyőbe teszem a beirdalt bőrével
lefelé, és közepesnél erősebb fokozaton (kerámialap #7/9),
pontosan 8 percig sütöm, 2 percenként megfordítva a másik
oldalára, közben megsózom és borsozom.
8.
A kacsamellet ezután a 100 fokos sütőbe teszem még 10 percre.
Utána 5 percet pihentetem, mielőtt ferdén, rostiránnyal
merőlegesen, vékonyan felszeletelem.
9.
Római salátából, lilahagymából és kígyó uborkából friss
salátát készítek, vinaigrette
öntettel.
Tálaláskor
a tányérra szedek a zöldséges quinoából, mellé egy halom
salátát szedek, és a köretre halmozom a kacsamell szeleteket.
Kakukkfű ággal és citromszelettel díszítem.
Tipp!
Bármilyen zöldséggel elkészíthetjük a köretet, amit otthon
találunk, vagy amit szeretünk.
Más
húshoz is jól illik ez a fajta köret és saláta.
A
zöldséges quinoát hidegen is ehetjük, nem kell melegíteni,
másnap is megehetjük a maradékot egy kis salátával és akkor egy
könnyű vegetáriánus fogás lesz belőle.
Remek
kis szaftos puha rózsaszín kacsahús a ropogósra sült bőrével,
hozzá a zamatos sült zöldségek és az enyhén diós ízű quinoa.
Pompás fogás, érdemes kipróbálni!
Egy
pohár remek villányi Merlot-t (Vylyan '06) ittam hozzá...
Elkészítési
idő: 35 perc
Költségek:
kb. 870 Ft./adag
Energiatartalom:
620 kcal./adag
nem gabonaféle
VálaszTörlésLibatopmag
VálaszTörlésa libatop az nem gyom?
VálaszTörlésA recept viszont kiváló