Remek
„fogás” volt ez a garnéla a halasnál. Csak nézelődni álltam
meg, nem akartam éppen semmi halat venni, mikor a srác azt mondja,
akciós a nagyméretű garnéla, mert véletlenül dupla mennyiséget
rendeltek belőle és félnek hogy nem fogy el. Szép óriási
„bogarak” feküdtek egymás mellett a fadobozban, jó arasznyi
példányok, nem hagyhattam ott csak úgy őket.
Aznap
este mindjárt el is készítettem belőle párat vacsorára, a
többit meghagytam másnapra, mert barátok jelentkeztek be hozzám
grillezni, és gondoltam ez pont jó lesz előételnek, elleszünk
velük addig míg megsülnek a Gál Józsitól hozott grillkolbászok
és rib-eye szeletek. Jó ötlet volt...
Hozzávalók
(2 adaghoz):
.
4-6 db. nagy méretű garnélarák (kb. 35-40 dkg.)
.
2 derezd fokhagyma
.
1 db. lime
.
0,5 kg. somogyi kiflikrumpli (vagy más salátának való
burgonya)
.
½ fej lilahagyma
.
1 db. csípős hegyes zöldpaprika
.
1 dl. görög
joghurt
.
1 dl. majonéz
.
fél csokor friss koriander
.
1 ek. apróra vágott friss menta
.
1 tk. méz
.
olívaolaj
.
1-2 ek. málnaecet vagy sherryecet
.
só, bors, csilipehely (vagy friss thai csili apróra vágva)
Elkészítése:
1.
Egy keverőtálba borítom a joghurtot, sózom és borsozom,
hozzáadom a mézet, az ecetet, az apróra vágott mentát és a
majonézt, majd alaposan elkeverem.
2.
A burgonyákat egyben, sós vízben megfőzöm, majd a héját
lehúzom és karikákra vágom.
3.
A még forró krumplikat meglocsolom olívaolajjal, hozzákeverem a
kockákra vágott lilahagymát, a felkarikázott zöldpaprikát és a
joghurtos öntetet.
4.
Megszórom a felaprított friss korianderlevelekkel, átforgatom,
majd félreteszem a hűtőben, legalább egy órára, hogy az ízek
összeérjenek.
5.
Egy keverőtálba csorgatok 4-5 ek. olívaolajat, belereszelem a
fokhagymát, sózom borsozom, egy tk. csilipelyhet (vagy 2-3
apróra vágott csilit) szórok hozzá, belefacsarom egy
negyed-fél lime levét és alaposan elkeverem.
6.
A garnélákat
megpucolom, majd a tálba dobom és alaposan beleforgatom, hogy
mindenhol érje a csilis-fokhagymás-olajos pác.
7.
A garnélákat bambusznyársakra húzom és grillserpenyőben vagy
faszén parázs felett, többször 2-3 perc alatt megsütöm,
miközben a páccal kenegetem.
Tálaláskor
a tányér közepére halmozok a krumplisalátából, egy pár
rukkola levelet dobok rá, majd erre helyezem a garnélákat. A
maradék olajos-csilis páccal meglocsolom a rákokat és köréjük
is csepegtetek.
Tipp!
Friss, nyers garnélákból és előfőzött rákokból is
elkészíthetjük ezt a fogást. Az előfőzőtett, nem kell annyi
ideig sütni, elég ha csak kicsit megpirul és átmelegedik, a
nyerset addig süssük, míg szép rózsaszín nem lesz, belül kissé
opálos...
Válasszunk
minél nagyobb garnélákat, mert annál szaftosabb lesz a húsuk.
16-18 centisek az ideálisak.
Ajánlom
előételnek kerti grillezéskor, vagy egy könnyű ebédnek vagy
akár vacsorának...
A
keleties fűszeres krumplipüré és a fokhagymás-csípős-citrusos
ízesítésű édes rákhús remekül kiegészítik egymást.
Elképesztően finom fogás!
Üde
könnyed száraz fehérbort, egy pohár Csomorikát (Pécsi
Püspöki Pincészet) ittam mellé.
Elkészítési
idő: 45 perc.
Költségek:
kb. 1100 Ft./adag
Energiatartalom:
850 Kcal/adag
nem témába vág, de hova tűnt a carbonara receptje az oldaladról? :)
VálaszTörlésmegnéztem a szerkesztésben, és vagy 40 recept nem volt elérhető, most mindet újra élesítettem, köszönöm hogy szóltál!:)
TörlésÉn köszi, a carbonarát már ugyan tudom fejből, de a többi 39-ből néhány biztosan erőteljesen hiányozna nekem a jövőben, mivel ha nincs kaja ötletem, továbbra is a te blogodban szoktam kutatni az ihlet után. :)
TörlésSzia,
VálaszTörlésleírnád légyszi, hogy hogyan tisztítod meg a garnélát grillezés előtt! annyiszor szemeztem már garnélával a "halas"-nál, de sosem vettem végül, mert nem tudom mit kell vele csinálni.
Köszi!
Ildi
Ildi,itt leírtamrészletesen a garnéla pucolását:)
Törlés