Keresés a blogban

Csilis-fokhagymás garnéla grillezve, korianderes krumplisalátával



Remek „fogás” volt ez a garnéla a halasnál. Csak nézelődni álltam meg, nem akartam éppen semmi halat venni, mikor a srác azt mondja, akciós a nagyméretű garnéla, mert véletlenül dupla mennyiséget rendeltek belőle és félnek hogy nem fogy el. Szép óriási „bogarak” feküdtek egymás mellett a fadobozban, jó arasznyi példányok, nem hagyhattam ott csak úgy őket.
Aznap este mindjárt el is készítettem belőle párat vacsorára, a többit meghagytam másnapra, mert barátok jelentkeztek be hozzám grillezni, és gondoltam ez pont jó lesz előételnek, elleszünk velük addig míg megsülnek a Gál Józsitól hozott grillkolbászok és rib-eye szeletek. Jó ötlet volt...


Hozzávalók (2 adaghoz):

. 4-6 db. nagy méretű garnélarák (kb. 35-40 dkg.)
. 2 derezd fokhagyma
. 1 db. lime
. 0,5 kg. somogyi kiflikrumpli (vagy más salátának való burgonya)
. ½ fej lilahagyma
. 1 db. csípős hegyes zöldpaprika
. 1 dl. majonéz
. fél csokor friss koriander
. 1 ek. apróra vágott friss menta
. 1 tk. méz
. olívaolaj
. 1-2 ek. málnaecet vagy sherryecet
. só, bors, csilipehely (vagy friss thai csili apróra vágva)

Elkészítése:

1. Egy keverőtálba borítom a joghurtot, sózom és borsozom, hozzáadom a mézet, az ecetet, az apróra vágott mentát és a majonézt, majd alaposan elkeverem.
2. A burgonyákat egyben, sós vízben megfőzöm, majd a héját lehúzom és karikákra vágom.
3. A még forró krumplikat meglocsolom olívaolajjal, hozzákeverem a kockákra vágott lilahagymát, a felkarikázott zöldpaprikát és a joghurtos öntetet.
4. Megszórom a felaprított friss korianderlevelekkel, átforgatom, majd félreteszem a hűtőben, legalább egy órára, hogy az ízek összeérjenek.
5. Egy keverőtálba csorgatok 4-5 ek. olívaolajat, belereszelem a fokhagymát, sózom borsozom, egy tk. csilipelyhet (vagy 2-3 apróra vágott csilit) szórok hozzá, belefacsarom egy negyed-fél lime levét és alaposan elkeverem.
6. A garnélákat megpucolom, majd a tálba dobom és alaposan beleforgatom, hogy mindenhol érje a csilis-fokhagymás-olajos pác.
7. A garnélákat bambusznyársakra húzom és grillserpenyőben vagy faszén parázs felett, többször 2-3 perc alatt megsütöm, miközben a páccal kenegetem.

Tálaláskor a tányér közepére halmozok a krumplisalátából, egy pár rukkola levelet dobok rá, majd erre helyezem a garnélákat. A maradék olajos-csilis páccal meglocsolom a rákokat és köréjük is csepegtetek.
Tipp! Friss, nyers garnélákból és előfőzött rákokból is elkészíthetjük ezt a fogást. Az előfőzőtett, nem kell annyi ideig sütni, elég ha csak kicsit megpirul és átmelegedik, a nyerset addig süssük, míg szép rózsaszín nem lesz, belül kissé opálos...
Válasszunk minél nagyobb garnélákat, mert annál szaftosabb lesz a húsuk. 16-18 centisek az ideálisak.
Ajánlom előételnek kerti grillezéskor, vagy egy könnyű ebédnek vagy akár vacsorának...
A keleties fűszeres krumplipüré és a fokhagymás-csípős-citrusos ízesítésű édes rákhús remekül kiegészítik egymást. Elképesztően finom fogás!
Üde könnyed száraz fehérbort, egy pohár Csomorikát (Pécsi Püspöki Pincészet) ittam mellé.

Elkészítési idő: 45 perc.
Költségek: kb. 1100 Ft./adag
Energiatartalom: 850 Kcal/adag

5 megjegyzés:

  1. nem témába vág, de hova tűnt a carbonara receptje az oldaladról? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. megnéztem a szerkesztésben, és vagy 40 recept nem volt elérhető, most mindet újra élesítettem, köszönöm hogy szóltál!:)

      Törlés
    2. Én köszi, a carbonarát már ugyan tudom fejből, de a többi 39-ből néhány biztosan erőteljesen hiányozna nekem a jövőben, mivel ha nincs kaja ötletem, továbbra is a te blogodban szoktam kutatni az ihlet után. :)

      Törlés
  2. Névtelen0:05

    Szia,

    leírnád légyszi, hogy hogyan tisztítod meg a garnélát grillezés előtt! annyiszor szemeztem már garnélával a "halas"-nál, de sosem vettem végül, mert nem tudom mit kell vele csinálni.

    Köszi!

    Ildi

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!