Keresés a blogban

Chrème brûlée



Pénteken vacsora este volt nálam, egy háromfogásos vacsorát készítettem egy nagyobb társaságnak és a menüsorban szerepelt desszertként a chrème brûlée (ejtsd: krém brülé). Azért esett erre a desszertre a választásom, mert ezt előző nap elkészíthetem és a vacsora napján csak a végső simítást kellett pár perc alatt elvégeznem.
A Chrème brûlée-t mindenki ismeri szerintem, találkozhatott vele a kedvenc éttermében, manapság igen népszerű desszertnek számít a magyar vendéglátásban. A szakácsok is szeretik mert nem sok munka van vele, az eredmény mégis egy fantasztikus édesség ami méltán szerepelhet bármely étterem étlapján.


Hozzávalók (6 adaghoz):

. 5 dl. tejszín
. 8 tojás sárgája
. 10-12 dkg. cukor + 6 ek.
. csipet só

Elkészítése:

1. A tejszínt egy forraló edényben felmelegítem egészen a forráspontig, de még éppen nem forralom fel.
2. Közben a tojássárgáját a cukorral egy csipet sóval és a vaníliarúd kikapart belsejével együtt fehéredésig kikeverem egy nagyobb keverőtálban.
3. A kikevert tojássárgához öntöm lassan a forró tejszínt, közben folyamatosan keverem, hogy ne csapódjon ki a tojás, nehogy rántotta legyen a végén.
4. Az egészet visszaöntöm a lábosba, és alacsony hőfokon vagy gőz felett, folyamatosan kevergetve addig főzöm míg a szósz besűrűsödik és bevonóképes lesz (egy kanalat belemártva, bevonja annak hátát).
5. Egy magas falú tepsi aljára egy konyharuhát terítek, erre teszem a „szuflés tálkákat”, majd megtöltöm őket a krémmel, de hagyok egy fél-egycentis helyet a pereméig.
6. Előmelegítem a sütőt 150 fokra, a tepsit félig becsúsztatom a középső polcra, majd forró vízzel feltöltöm a tepsit, hogy a tálkák feléig-kétharmadáig érjen a víz, így „sütöm” a krémet 35-45 percig, függően a krém magasságától. Akkor jó, ha a krém kissé megszilárdul, de a tepsit megmozgatva még remeg mint egy lágyabb puding.
7. Hagyom kihűlni, a tálkákat „folpackba” csomagolom és a hűtőbe teszem másnapig, a felhasználásig.
8. Felszolgálás előtt kiveszem a hűtőből, a tetejére egy evőkanálnyi cukrot szórok, amit egyenletesen elosztok a tetején, majd egy „szakácsfáklyával/lángszóróval” rákaramellizálom a cukrot, miközben körbe-körbe forgatom a tálkát a kezembe, hogy mindenhol egyenletesen barnuljon meg a cukor. Ehhez a művelethez sajnos elengedhetetlen egy ilyen eszköz beszerzése. Sok receptben szerepel, hogy a sütőben, grill alatt is rákaramellizálható a cukor, de ez nem igaz. A sütőben a krém is átmelegszik és a desszert elveszíti a lényegét, ami a kontrasztokon alapul, a meleg és hideg, a krémes és ropogós ellentétén.
9. Pár pillanatig várok a felszolgálással míg a karamellréteg „kopogósra” megkeményedik, majd tálalom.

Tálaláskor, ha akarunk, adhatunk hozzá friss bogyós gyümölcsöket úgymint málnát, szedret vagy áfonyát. Savanykás íze jól passzol a krém és karamell édességéhez.
Tipp! Ez egy alaprecept, amit sokféleképpen lehet variálni. Ízesíthetjük kókusztejjel például, vagy a krém előtt tölthetünk a tálka aljára különféle gyümölcsszószokat, lekvárokat.
Ha kicsit keményebbre sütjük, a krémet ki is boríthatjuk a tálkákból egy desszertes tányérra, és különféle szószokkal leönthetjük, gyümölccsel köríthetjük.
Ez egy elképesztően finom édes sült krém a tetején a vékony karamellréteggel amit élvezettel török fel a kiskanállal és kanalazom be...

Elkészítési idő: 40 perc
Költségek: 300 Ft./adag
Energiatartalom: 440 Kcal./adag


12 megjegyzés:

  1. Névtelen9:00

    Jól hangzik.
    Bár ha az elnevezés kiejtésével kapcsolatban következetes vagy, akkor "klém blülé"....))

    VálaszTörlés
  2. Toma, miért kell a krémet bevonóképesre főzni ÉS még baine-marie ben készíteni? Jobb eredményt hoz?
    Én a tejszínt vaníliarúddal megmelegítve temperálom a sárgájákat és úgy megy a sütőbe vízfürdővel. A tűzhelyen kifőzött krémeket már nem szoktam hőkezelni. Tényleg érdekel, hogy van-e jelentős különbség szerinted a két módszer között...

    VálaszTörlés
  3. Nagyon brutál az a szakácsfáklya! :-))

    VálaszTörlés
  4. @Dareil: nem tudom van-e különbség, én ezt a módszert használom mert bevált. máshogy még nem próbáltam.

    @PO: a konyhai cuccaim jó része a garázsból jön:)))

    VálaszTörlés
  5. Névtelen16:39

    Nem tehetek róla, de én a Creme Brulée-ről már csak a Leaque of Gentlemen egyik epizódjára tudok asszociálni (abban ez volt egy zenekar neve.)
    Mondjuk a Creme fraicheről pedig Randy Marshra (South Park)
    Hol keressek "pörzsölőt" vagy mi a neve?

    VálaszTörlés
  6. @Hajdul: ott van a posztban a linkje a szakácsfáklyának...:)

    VálaszTörlés
  7. Névtelen17:13

    Köszönöm, úgy tűnik nem mindegy melyik gépemen használom. Az Ubuntus gépen alig különbözik a fekete és a világoskék.

    VálaszTörlés
  8. Nem óhajtom az első kommentelő leütött labdáját még mélyebre ütni. Ha tudod javitani, legyszi tedd meg.
    Sok sok Chrème brûlée-t csináltam már életemben, de a legjobb mindig akkor lett, ha az olcsó vizszerelő forrasztó lámpát használtam (Ez az USA-ban alapdolog, ott rézzel csövezik a házakat, de itthon is kezd népszerű lenni). Minden lányomnak vettem már ilyen csicsás kis forrasztót de egyik sem működött egy tányérnál többet. (Az még semmi, de egyik lányom aranyműves, és ő sem tudta sokáig használni!)
    A legközelebbi Praktiker/Obi/Baumax/stb-ben remek forrasztólámpát tudsz venni, aminek a töltő palackja is valahol a 250 Ft körül van (http://www.praktikerwebshop.hu/termekek/forrasztlmpa/?id=176714 http://www.praktikerwebshop.hu/termekek/forrasztlmpa/?id=218775 ). Én ezt használom baromfi perzseléshez, valamint köröm és csülök tisztításhoz is.
    A krémet valóban nem kell bevonóképesre főzni, de ha így szoktad meg, eszedbe ne jusson rajta változtatni!

    A recepthez meg csak annyit adnék hozzá, hogy barna cukorral negyságrendekkel finomabb ízt érsz el! (Mondom én, aki most már nem ehet cukrot :(

    Jó a recept!

    VálaszTörlés
  9. @Andrass9: nyitott kapukat döngetsz. ha megnézed a fotót láthatod, hogy én is forrasztó lámpát használok. a recepthez meg annyit, hogy "valóban nem kéne bevonóképesre főzni", ez pierre hermé receptje, aki franciaország egyik legelismertebb cukrásza, a legtöbb michlelin csillagos étteremben az ő tanítványai dolgoznak. ha neki megfelel, nekem is jó lesz...:)

    VálaszTörlés
  10. Bocs a félreértésért - megzavart a link, ami nem nagyon használható darabra mutatott.

    VálaszTörlés
  11. Névtelen9:26

    Kedves Toma!

    Imádom a receptjeidet. Gyakran alkotok belőlük.
    Tudnál közülük ajánlani olyanokat, amiket bográcsban is el lehet készíteni?
    Végignéztem őket én is, de jól jönne a szakértelmed.

    Előre is köszönöm! Üdv!

    VálaszTörlés
  12. Névtelen9:59

    Nagy tisztelettel:
    Créme és nem Chréme...!

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!