Végre
megint a kedvenc témámmal, az olasz konyhával rukkolhatok elő.
Közeledik a tavasz, ilyenkor előjön belőlem a mediterrán konyha
iránti szenvedély. Ezúttal egy remek szicíliai fogást mutatok be
a padlizsángombócot paradicsomszószban.
Habár
szigorúan véve nincs szezonja, de padlizsánt szerencsére szinte
egész éveben kapni, nem is túl drágán, így le is csaptam rá a
boltban mikor megláttam a feszes húsú lila tojásokat. Hazafelé
autózva már tudtam is mi lesz belőle, régi kedvencem ez az étel,
de már jó ideje nem készítettem ilyet...
Hozzávalók:
.
2 db. közepes v. nagyobb padlizsán
.
2-3 gerezd fokhagyma
.
1 tojás sárgája
.
1 csésze frissen reszelt pecorino romano sajt
.
1 ek. friss apróra vágott menta
.
só, bors, oregano, szerecsendió
.
olívaolaj
.
500 g. olasz spagetti tészta (teljes kiőrlésű)
Elkészítése:
1.
A padlizsánokat hosszában félbevágom, a húsát mélyen
bevagdosom, meglocsolom olívaolajjal és egy olajozott tepsibe
teszem, majd a 180 fokra előmelegített sütőbe tolom és 40-45
percig sütöm, míg teljesen átsül.
2.
Ha langyosra hűlt, egy kanállal kivájom a húsát, egy szűrőbe
teszem és alaposan kinyomkodom belőle az összes felesleges vizet.
3.
A kinyomkodott padlizsánt egy keverőtálba teszem, hozzáadok egy
kanálnyi apróra vágott friss mentát, egy nagy csipet oregánót
morzsolok rá, egy csésze frissen reszelt pecorino sajtot öntök
bele, belereszelem a fokhagymákat, sózom, borsozom, fél
szerecsendiót reszelek rá, és egy tojás sárgáját keverek
hozzá.
4.
A kezemmel alaposan elkeverem, majd fokozatosan adagolom hozzá a
zsemlemorzsát, annyit hogy formázható, nem túl lágy masszává
álljon össze.
5.
Vizes kézzel golflabda nagyságú gombócokat formázok (kb. 8
darabot), egy tálra teszem, majd letakarva a hűtőbe teszem fél
órára pihenni, hogy jobban összeálljon, ne essen szét sütéskor.
6.
Serpenyőben olívaolajat melegítek közepesnél erősebb fokozaton,
a gombócokat körben aranybarnára pirítom benne, majd kiveszem és
tányérra teszem.
7.
A serpenyőbe öntöm a paradicsomszószt, fakanállal felkaparom az
alját, hogy lesült ízek is felszabaduljanak, majd a szószba
visszateszem a gombócokat, lejjebb kapcsolom a tűzhelyet alacsony
fokozatra és úgy főzöm tovább míg a szósz besűrűsödik és a
gombócok is átforrósodnak.
8.
Közben egy nagy lábosban vizet forralok, megsózom és a lobogó
forró vízbe teszem a tésztát, és a csomagolás szerinti ideig
főzöm, „al dentére”.
Tálaláskor,
egy villára tekerve a tésztát megformázom, a tányérra helyezem,
meglocsolom a legjobb olívaolajommal, majd két gombócot helyezek
rá, a paradicsomszószból is kanalazok a tetejére, majd őrlök rá
friss borsot és megszórom pecorino sajttal. Friss
bazsalikomlevéllel díszíthetjük.
Tipp!
Nem muszáj így tálalni ahogy én szoktam. A padlizsángombócokat
vegyük ki, a paradicsomszószba keverjük bele a főtt tésztát,
meg pár kanálnyit a tészta főzővizéből is, és ezt szedjük a
tányérra, rá a gombócot és sajtot meg a tetejére.
Ha
nincs házi zsemlemorzsánk, dobjunk az aprítógépbe egy-két
szelet szikkadt kenyeret vagy zsemlét és azzal a morzsával
készítsük el.
Házi
paradicsomszósz híján, készíthetünk egy gyors szószt olasz
konzerv passata-ból, amit egy csipet sóval, borssal,
oregánóval, bazsalikommal, kanálnyi balzsamecettel, pár kanál
cukorral, és egy-két gerezd reszelt fokhagymával összefőzünk
8-10 perc alatt, és utána ebbe mehet a gombóc...
Ebben
az ételben minden benne van amit az olasz konyhában szeretni lehet.
A pompás tészta, a sűrű paradicsomszósz intenzív íze, a
pecorino sajt pikánssága, és a padlizsángombóc összetett
fűszeres íze és krémes állaga. Mindezt egy gyorsan és
egyszerűen elkészíthető, kevés de jó minőségű alapanyagból
álló remek fogásban.
Egy-két
pohár Chianti könnyen lecsúszik mellé...
Elkészítési
idő: 1 óra
Költségek:
kb. 480 Ft./adag
Energiatartalom:
860 Kcal./adag
Nagyon guszta!
VálaszTörlésNa tessék, ha már szóba került ugye a gombóc vs. spagetti téma... :)
VálaszTörlésehran már lecsapta a labdát, így nekem csak a dicsérés marad!
VálaszTörlésNagyon jól hangzik a recept, pont ilyet kívánok most enni :)
Köszönöm, hogy megosztottad velünk.
Szia Toma! Látom hogy barilla teljes kiőrlésű tésztát használsz,jobb mint a hagyományos?Még sosem probáltam,különben melyik nagyáruházban kapható márkát ajánlanád?
VálaszTörlésnem jobb, nem is rosszabb, csak más. többnyire sima durum lisztes tésztát használok, de van hogy teljes kiőrlésűt, az utóbbit főleg a húsmentes tésztákhoz.
VálaszTörlésa nagy boltokban kapható tészták közül a barillát ajánlom, az elfogatható minőségű. ha igazán jó tésztát akarsz akkor mélyebben a zsebbe kell nyúlni és valamelyik delikatesz boltban kell olasz kézműves tésztát keresni.