Keresés a blogban

Padlizsángombóc paradicsomszószban spagettivel – polpette di melanzane




Végre megint a kedvenc témámmal, az olasz konyhával rukkolhatok elő. Közeledik a tavasz, ilyenkor előjön belőlem a mediterrán konyha iránti szenvedély. Ezúttal egy remek szicíliai fogást mutatok be a padlizsángombócot paradicsomszószban.
Habár szigorúan véve nincs szezonja, de padlizsánt szerencsére szinte egész éveben kapni, nem is túl drágán, így le is csaptam rá a boltban mikor megláttam a feszes húsú lila tojásokat. Hazafelé autózva már tudtam is mi lesz belőle, régi kedvencem ez az étel, de már jó ideje nem készítettem ilyet...



Hozzávalók:

. 2 db. közepes v. nagyobb padlizsán
. 2-3 gerezd fokhagyma
. 1 tojás sárgája
. 1 csésze frissen reszelt pecorino romano sajt
. 1 ek. friss apróra vágott menta
. só, bors, oregano, szerecsendió
. olívaolaj
. 500 g. olasz spagetti tészta (teljes kiőrlésű)

Elkészítése:

1. A padlizsánokat hosszában félbevágom, a húsát mélyen bevagdosom, meglocsolom olívaolajjal és egy olajozott tepsibe teszem, majd a 180 fokra előmelegített sütőbe tolom és 40-45 percig sütöm, míg teljesen átsül.
2. Ha langyosra hűlt, egy kanállal kivájom a húsát, egy szűrőbe teszem és alaposan kinyomkodom belőle az összes felesleges vizet.
3. A kinyomkodott padlizsánt egy keverőtálba teszem, hozzáadok egy kanálnyi apróra vágott friss mentát, egy nagy csipet oregánót morzsolok rá, egy csésze frissen reszelt pecorino sajtot öntök bele, belereszelem a fokhagymákat, sózom, borsozom, fél szerecsendiót reszelek rá, és egy tojás sárgáját keverek hozzá.
4. A kezemmel alaposan elkeverem, majd fokozatosan adagolom hozzá a zsemlemorzsát, annyit hogy formázható, nem túl lágy masszává álljon össze.
5. Vizes kézzel golflabda nagyságú gombócokat formázok (kb. 8 darabot), egy tálra teszem, majd letakarva a hűtőbe teszem fél órára pihenni, hogy jobban összeálljon, ne essen szét sütéskor.
6. Serpenyőben olívaolajat melegítek közepesnél erősebb fokozaton, a gombócokat körben aranybarnára pirítom benne, majd kiveszem és tányérra teszem.
7. A serpenyőbe öntöm a paradicsomszószt, fakanállal felkaparom az alját, hogy lesült ízek is felszabaduljanak, majd a szószba visszateszem a gombócokat, lejjebb kapcsolom a tűzhelyet alacsony fokozatra és úgy főzöm tovább míg a szósz besűrűsödik és a gombócok is átforrósodnak.
8. Közben egy nagy lábosban vizet forralok, megsózom és a lobogó forró vízbe teszem a tésztát, és a csomagolás szerinti ideig főzöm, „al dentére”.


Tálaláskor, egy villára tekerve a tésztát megformázom, a tányérra helyezem, meglocsolom a legjobb olívaolajommal, majd két gombócot helyezek rá, a paradicsomszószból is kanalazok a tetejére, majd őrlök rá friss borsot és megszórom pecorino sajttal. Friss bazsalikomlevéllel díszíthetjük.
Tipp! Nem muszáj így tálalni ahogy én szoktam. A padlizsángombócokat vegyük ki, a paradicsomszószba keverjük bele a főtt tésztát, meg pár kanálnyit a tészta főzővizéből is, és ezt szedjük a tányérra, rá a gombócot és sajtot meg a tetejére.
Ha nincs házi zsemlemorzsánk, dobjunk az aprítógépbe egy-két szelet szikkadt kenyeret vagy zsemlét és azzal a morzsával készítsük el.
Házi paradicsomszósz híján, készíthetünk egy gyors szószt olasz konzerv passata-ból, amit egy csipet sóval, borssal, oregánóval, bazsalikommal, kanálnyi balzsamecettel, pár kanál cukorral, és egy-két gerezd reszelt fokhagymával összefőzünk 8-10 perc alatt, és utána ebbe mehet a gombóc...
Ebben az ételben minden benne van amit az olasz konyhában szeretni lehet. A pompás tészta, a sűrű paradicsomszósz intenzív íze, a pecorino sajt pikánssága, és a padlizsángombóc összetett fűszeres íze és krémes állaga. Mindezt egy gyorsan és egyszerűen elkészíthető, kevés de jó minőségű alapanyagból álló remek fogásban.
Egy-két pohár Chianti könnyen lecsúszik mellé...

Elkészítési idő: 1 óra
Költségek: kb. 480 Ft./adag
Energiatartalom: 860 Kcal./adag


5 megjegyzés:

  1. Na tessék, ha már szóba került ugye a gombóc vs. spagetti téma... :)

    VálaszTörlés
  2. ehran már lecsapta a labdát, így nekem csak a dicsérés marad!
    Nagyon jól hangzik a recept, pont ilyet kívánok most enni :)

    Köszönöm, hogy megosztottad velünk.

    VálaszTörlés
  3. Névtelen15:23

    Szia Toma! Látom hogy barilla teljes kiőrlésű tésztát használsz,jobb mint a hagyományos?Még sosem probáltam,különben melyik nagyáruházban kapható márkát ajánlanád?

    VálaszTörlés
  4. nem jobb, nem is rosszabb, csak más. többnyire sima durum lisztes tésztát használok, de van hogy teljes kiőrlésűt, az utóbbit főleg a húsmentes tésztákhoz.
    a nagy boltokban kapható tészták közül a barillát ajánlom, az elfogatható minőségű. ha igazán jó tésztát akarsz akkor mélyebben a zsebbe kell nyúlni és valamelyik delikatesz boltban kell olasz kézműves tésztát keresni.

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!