Többnyire
mindig akad nálam a fagyasztóban két csirkecomb egy csomagban. Ez
azért van, mert mikor a díleremtől tanyasi csirkéket veszek,
mindig előkészítem húslevesnek
a két legnagyobbat, aminek a combjait levágom, mert azt
természetesen nem főzöm bele a levesbe. Becsomagolva megy a
fagyasztóba.
Az
ilyen combok szoktak aztán váratlanul előkerülni mikor a hűtőben
kotorászok, és kerül feldolgozásra egy kis ötletelés után. Így
készült az alábbi fogás is.
Hozzávalók
(2 adaghoz):
.
2 db. nagyobb egész csirkecomb
.
5 dkg, füstölt szalonna
.
20-25 g. szárított erdei gomba (vargánya, rókagomba vegyesen)
.
1 fej hagyma
.
2 szál újhagyma
.
1 hegyes csípős zöldpaprika
.
2 gerezd fokhagyma
.
3-4 ág friss kakukkfű
.
1 kis ág friss rozmaring
.
2-3 friss zsályalevél
.
1 tojás
.
3-4 dkg, parmezán
.
4-5 ek. házi
zsemlemorzsa
.
1,5 dl. száraz fehérbor
.
só, bors
Elkészítése:
1.
Először a tölteléknek állok neki, minimum fél órára beáztatom
a szárított gombát, annyi meleg vízben, hogy bőven
két-háromujjnyit ellepje.
2.
Közben a csirkecombokat kicsontozom, de úgy, hogy nem vágom fel a
húst, hanem meghagyom a húst egyben, „tömlőszerűen”,
vigyázva nehogy a hús és bőre átszakadjon, hogy megtölthető
legyen. Ezen
a videón, 05:20 és 06:19 között megnézhető hogyan
lehetséges ez.
3.
Egy serpenyőben a kis kockára vágott füstölt szalonnát üvegesre
pirítom, majd hozzáadom és üvegesre pirítom az apró vágott
hagymát is.
4.
Hozzáadom a felaprított gombát, elkeverem, közben sózom és
borsozom, majd hozzákeverem a felaprított hegyes zöldpaprikát is,
és az egészet a zsírjára pirítom.
5.
Felöntöm a fehérborral, majd elforralom a nagy részét.
6.
Közben hozzáadom a felaprított zöldfűszereket, a zsályát,
rozmaringot, kakukkfüvet, ráreszelem a fokhagymát.
7.
Felöntöm a gomba áztatóvizével annyival, hogy bővel ellepje
(vigyázzunk az alját ne öntsük hozzá, mert abban lehet
homok!!), beleszórom a felaprított újhagymát is, majd közepes
fokozaton párolom az egészet 20-25 percig míg besűrűsödik, majd
hagyom langyosra kihűlni.
8.
A kihűlt raguhoz keverek egy nagy maréknyi frissen reszelt
parmezánt, beleütök egy tojást, és annyi zsemlemorzsát szórok
hozzá, amennyit felvesz (4-5 ek.), hogy elkeverve egy sűrű,
kenhető/formázható állagú masszát kapjak.
9.
Ezt a masszát kettéosztom, majd egy kanállal a combokba tömködöm,
és utána a tetejét, „száját” két hústűvel megtűzöm
(vagy cérnával bevarrhatjuk), hogy sütés közben ne
folyjon ki a töltelék.
10.
A megtöltött combokat egy kivajazott/ghízett tepsibe teszem, a
húst is megkenem bőven ghível, sózom, borsozom, majd a 250 fokra
előmelegített sütőbe teszem, egyből lejjebb kapcsolom a sütőt
180 fokra és így sütöm 45 percet, míg ropogósra ne sül. Sütés
után a húst pihentetem legalább 10-15 percet, mielőtt tálalom.
11.
Közben elkészítek egy könnyű zöldsalátát retekből,
jégsalátából és zöldpaprikából, vinaigrette
öntettel.
Tálaláskor
a a töltött combokat felszeletelem, vagy csak ferdén keresztben
kettévágom, mellé szedek a salátából, amit ropogós sült
hagymával, vagy parmezánforgáccsal ízesítek/díszítek.
Tipp!
A töltött csirkecombokat a saláta mellett, tálalhatjuk vajas
krumplipürével vagy hasábburgonyával, rizzsel is, így akár négy
adag is kijöhet belőle.
A
töltelékbe zsemlemorzsa helyett tehetünk egy-két tejbe áztatott
majd kinyomkodott zsemlét is, vagy a kissé szikkadt zsemlét egy
aprítógépben felaprítva is keverhetjük a töltelékbe.
Ha
szezonja van, szárított gomba helyett használjunk frisset, és
akkor az áztató lé helyett húslevessel öntsük fel.
Finom,
belül puha szaftos, kívül ropogós sült csirkecomb, a pompás
fűszeres, zamatos erdei gombás töltelékkel, az ízek és textúrák
igazi kavalkádja, orgiája. Mindenképpen érdemes kipróbálni és
megér minden fáradságot.
Testes
száraz fehérbor passzol hozzá, mondjuk egy tokaji furmint vagy egy
barrique érlelésű Chardonnay.
Elkészítési
idő: 2 óra
Költségek:
kb. 1000 Ft./adag
Energiatartalom:
790 Kcal./adag
Remek fogás!!
VálaszTörlésGyermek koromban mindig haragudtam, ha valahol a háziasszony belepocsékolta a húslevesbe a combját. Arra gondoltam, milyen jó kis sülthús, vagy gombával töltött husi lehetett volna ebből!
VálaszTörlésJól is teszed, hogy rezerválod, ez jó kis étek lehet.
Naná, hogy lopom! ;-)
Kittűnő
VálaszTörlés