Keresés a blogban

Erdei gombával töltött csirkecomb zöldsalátával



Többnyire mindig akad nálam a fagyasztóban két csirkecomb egy csomagban. Ez azért van, mert mikor a díleremtől tanyasi csirkéket veszek, mindig előkészítem húslevesnek a két legnagyobbat, aminek a combjait levágom, mert azt természetesen nem főzöm bele a levesbe. Becsomagolva megy a fagyasztóba.
Az ilyen combok szoktak aztán váratlanul előkerülni mikor a hűtőben kotorászok, és kerül feldolgozásra egy kis ötletelés után. Így készült az alábbi fogás is.


Hozzávalók (2 adaghoz):

. 2 db. nagyobb egész csirkecomb
. 5 dkg, füstölt szalonna
. 20-25 g. szárított erdei gomba (vargánya, rókagomba vegyesen)
. 1 fej hagyma
. 2 szál újhagyma
. 1 hegyes csípős zöldpaprika
. 2 gerezd fokhagyma
. 3-4 ág friss kakukkfű
. 1 kis ág friss rozmaring
. 2-3 friss zsályalevél
. 1 tojás
. 3-4 dkg, parmezán
. 1,5 dl. száraz fehérbor
. só, bors

Elkészítése:

1. Először a tölteléknek állok neki, minimum fél órára beáztatom a szárított gombát, annyi meleg vízben, hogy bőven két-háromujjnyit ellepje.
2. Közben a csirkecombokat kicsontozom, de úgy, hogy nem vágom fel a húst, hanem meghagyom a húst egyben, „tömlőszerűen”, vigyázva nehogy a hús és bőre átszakadjon, hogy megtölthető legyen. Ezen a videón, 05:20 és 06:19 között megnézhető hogyan lehetséges ez.
3. Egy serpenyőben a kis kockára vágott füstölt szalonnát üvegesre pirítom, majd hozzáadom és üvegesre pirítom az apró vágott hagymát is.
4. Hozzáadom a felaprított gombát, elkeverem, közben sózom és borsozom, majd hozzákeverem a felaprított hegyes zöldpaprikát is, és az egészet a zsírjára pirítom.
5. Felöntöm a fehérborral, majd elforralom a nagy részét.
6. Közben hozzáadom a felaprított zöldfűszereket, a zsályát, rozmaringot, kakukkfüvet, ráreszelem a fokhagymát.
7. Felöntöm a gomba áztatóvizével annyival, hogy bővel ellepje (vigyázzunk az alját ne öntsük hozzá, mert abban lehet homok!!), beleszórom a felaprított újhagymát is, majd közepes fokozaton párolom az egészet 20-25 percig míg besűrűsödik, majd hagyom langyosra kihűlni.
8. A kihűlt raguhoz keverek egy nagy maréknyi frissen reszelt parmezánt, beleütök egy tojást, és annyi zsemlemorzsát szórok hozzá, amennyit felvesz (4-5 ek.), hogy elkeverve egy sűrű, kenhető/formázható állagú masszát kapjak.

9. Ezt a masszát kettéosztom, majd egy kanállal a combokba tömködöm, és utána a tetejét, „száját” két hústűvel megtűzöm (vagy cérnával bevarrhatjuk), hogy sütés közben ne folyjon ki a töltelék.
10. A megtöltött combokat egy kivajazott/ghízett tepsibe teszem, a húst is megkenem bőven ghível, sózom, borsozom, majd a 250 fokra előmelegített sütőbe teszem, egyből lejjebb kapcsolom a sütőt 180 fokra és így sütöm 45 percet, míg ropogósra ne sül. Sütés után a húst pihentetem legalább 10-15 percet, mielőtt tálalom.
11. Közben elkészítek egy könnyű zöldsalátát retekből, jégsalátából és zöldpaprikából, vinaigrette öntettel.

Tálaláskor a a töltött combokat felszeletelem, vagy csak ferdén keresztben kettévágom, mellé szedek a salátából, amit ropogós sült hagymával, vagy parmezánforgáccsal ízesítek/díszítek.
Tipp! A töltött csirkecombokat a saláta mellett, tálalhatjuk vajas krumplipürével vagy hasábburgonyával, rizzsel is, így akár négy adag is kijöhet belőle.
A töltelékbe zsemlemorzsa helyett tehetünk egy-két tejbe áztatott majd kinyomkodott zsemlét is, vagy a kissé szikkadt zsemlét egy aprítógépben felaprítva is keverhetjük a töltelékbe.
Ha szezonja van, szárított gomba helyett használjunk frisset, és akkor az áztató lé helyett húslevessel öntsük fel.
Finom, belül puha szaftos, kívül ropogós sült csirkecomb, a pompás fűszeres, zamatos erdei gombás töltelékkel, az ízek és textúrák igazi kavalkádja, orgiája. Mindenképpen érdemes kipróbálni és megér minden fáradságot.
Testes száraz fehérbor passzol hozzá, mondjuk egy tokaji furmint vagy egy barrique érlelésű Chardonnay.

Elkészítési idő: 2 óra
Költségek: kb. 1000 Ft./adag
Energiatartalom: 790 Kcal./adag


3 megjegyzés:

  1. Gyermek koromban mindig haragudtam, ha valahol a háziasszony belepocsékolta a húslevesbe a combját. Arra gondoltam, milyen jó kis sülthús, vagy gombával töltött husi lehetett volna ebből!
    Jól is teszed, hogy rezerválod, ez jó kis étek lehet.
    Naná, hogy lopom! ;-)

    VálaszTörlés
  2. Névtelen20:10

    Kittűnő

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!