Nem,
nem a népszerű könyvsorozatról (Chicken Soup for the Soul)
lesz most szó!
Az
előző írásomban sikerült elkiabálnom, hogy kilábaltam a
betegségből. Csak megpihent egy kicsit, hogy aztán visszatérjen
és lejátssza a második menetet is némi lázzal és egyéb
„finomságokkal”.
Betegen
az ember nem főzőcskézik, nem kívánja a rafinált, kifinomult
ízeket. Betegen csak egyet kíván, húslevest!
Nem
vagyok leveses, ritkán főzök, és ha mégis, akkor is csak
legfeljebb valami krémlevest. Mint rendes férfiember a húsleves
műfaját az anyámra hagyom, jobbat úgysem tudnék nála. De mivel
most nem volt lehetőségem, hogy megkérjem csináljon nekem, így
magamnak kellett megfőznöm.
A
húsleves mágikus étel, egyszerre gyógyítja a lelket és a
testet. A húslevesben minden benne van amit egy meggyötört ember
kíván, melegség, tápláló erő, finom ízek...
A
húsleves nem egy bonyolult étel, könnyen elkészíthető, csak
néhány alapszabályt kell betartani, hogy igazán jó legyen.
-A
hús mindig legyen jó minőségű, lehetőleg bio, vagy
falusi/tanyasi kapirgálós csirkéből.
-A
zöldségek szintén legyenek jó minőségűek és frissek.
-A
levest lassú tűzön, éppen csak gyöngyözve főzzük.
Ezeken
kívül teljesen szabad a vásár. Rajtunk múlik, milyen húst
használunk, - részemről az egész csirkére szavazok, de az
aprólék is remek, mint a szárny, láb, nyaka, zúza és a szív, -
de lehet farhátból vagy akár csak csirkecombból is, a lényeg,
hogy többnyire csontos húst használjunk. Zöldséget is azt
teszünk bele amit szeretünk, bár a sárgarépa, petrezselyem
gyökér és hagyma alap.
Hozzávalók:
.
1 db. tanyasi csirke aprólékkal együtt (1,6-1,8 kg.)
.
3 nagyobb sárgarépa
.
1-2 petrezselyemgyökér
.
1 paszternák
.
1 fej hagyma
.
2 gerezd fokhagyma
.
egy leveles zellerszár vagy fél zellergumó (kb.15 dkg.)
.
15 dkg. karalábé
.
fél hegyes zöldpaprika
.
2 db. tojás
.
búzadara
.
só, egész bors
Elkészítése:
1.
A csirkét feldarabolom, bő vízben megmosom, leöblítem, majd egy
lábosba teszem.
2.
Felöntöm 3-3,5 liter hideg vízzel, bekapcsolom alatta a tűzhelyet
a legmagasabb fokozatra,és forralni kezdem.
3.
A közben megpucolt és feldarabolt gyökérzöldségeket is
beleteszem, mellé egészben a hagymát és gerezd fokhagymákat, a
zellerszárat/gumót, karalábét meg a hosszában félbevágott
paprikát.
4.
Pár percig forralom, közben leszedegetem a tetején keletkező
szürkés habot, majd lejjebb kapcsolom a főzőlapot közepes
fokozatra (kerámialap #5/9).
5.
Egész borsot szórok bele úgy 1 evőkanálnyit, 2 kanálnyi sóval
ízesítem és így főzöm tovább lassú tűzön, gyöngyözve
2-2,5 órát míg a hús és a zöldségek teljesen megfőnek.
6.
Ezután kiveszem a húst és a zöldségeket, óvatosan, nehogy
zavaros legyen a leves, majd a levest átszűröm egy másik lábosba.
7.
Egy keverőtálban felverem a tojásokat, megsózom, és annyi
búzadarát adok hozzá, hogy egy sűrű masszát kapjak.
8.
A leszűrt levest újra felforralom közepes fokozaton, egy kanállal
beleszaggatom a grízgombócokat, lefedem, majd 10-15 percig főzöm,
mérettől függően, míg a gombócok megpuhulnak.
Tálaláshoz
egy nagyobb leveses tálba szedek egy keveset a húsból, és mellé
a gyökérzöldségekből darabolok párat, majd rámerem a levest is
a grízgaluskával együtt, azután frissen őrölt borssal szórom
meg...
Tipp!
A leveshez főzhetünk cérnametéltet, de akár zöldborsóval,
májgaluskával is „feljavíthatjuk”.
A
leves egy-két napig eláll a hűtőben, újramelegíthető.
A
főtt húshoz készíthetünk mártásokat (pl. paradicsommártást)
és főtt krumplit, így a leves mellé plusz egy főfogás is
megvan.
Elkészítési
idő: 3 óra
Költségek:
kb. 500 Ft./adag
Energiatartalom:
450 Kcal./adag
Jól elkapott az a csúnya kórság, őszintén sajnállak. Mi nagyon levesesek vagyunk, sláger a marha és a pulykanyak, de szorosan követi őket az orjaleves, na meg a tárkonyos ragu. Most hétvégén úgy adódott, hogy anyósomék hozattak valami "jobb helyről" csirkéket, maguknak 4-et, nekünk 3-at, így 7 csirke farhátból és ugyanannyi mellcsontból főztünk alaplevet tegnap. Itt benn az irodában sem tudom kiűzni az orromból az illatát még most sem. Nem is bánom nagyon. Állati fura csirkék, így főve pirosak lettek, ilyet még nem láttam. Vajon mitől lehet? Mi most csak az "osztrigákat" szedtük le a farhátakról, a többit a kolléganőm kutyáinak behoztam, had legyen egy jó estéjük:) Jobbulást kívánok!
VálaszTörlésköszönöm!:)
VálaszTörlésnekem is inkább a marhahúsleves a kedvencem, és a tárkonyos ragulevest is szeretem (van is itt fent recept valahol),de betegen azért jobb a könnyebb csirkehúsleves:)
Húsleves mindíg jöhet. az én kedvencem a tyúkhúsleves a férjemé a karajból készült. Gusztán néz ki.
VálaszTörlésKedves Toma!
VálaszTörlésÈveket adnék ezért a levesért!(bár, ha lehet egyezkedni inkább csak már megélt éveket, ne a jövötöl vegyem el az esélyt :) )
A kaparók (ahogy mi otthon hívtuk) istenem!!! Leszopogatni ujjról-ujjra, nyamm!!
De jó neked, itt ilyen nincs. :((
Egy jó húslevesnek nincsen párja! Nálunk sokszor pulykanyakból készül.
VálaszTörlésolyan sokan emlegetik a pulykanyakból készült húslevest, én még sose főztem abból, de most már biztos ki fogom próbálni egyszer:))
VálaszTörlésHúha, akkor mindenképpen érdemes kipróbálnod, nagyon finom! :) (Minimális szívvel és zuzával megbolondítva végképp)
VálaszTörlésSzia! Ne haragudj de a képről ítélve egy kicsit zavaros lett a leves. Mi úgy szoktuk, hogy mikor felrakjuk hidegen, akkor maxra tekerjük a lángot addig amíg el nem kezd gyöngyözni, nem várjuk meg míg teljesen felforr, majd utána azonnal a legkisebb lapon/rózsán minimumon letakarva 4-5órát főzzük, persze a habot mi is folyamatosan leszedjük. (ennyi egyébként kell is egy házi tyúknak mire megpuhul) így csodaszép áttetsző aranysárga levest kapunk. Véletlenül se kioktatni akarlak, én csak szeretnék úgy főzni mint te. :)
VálaszTörlés