Keresés a blogban

Csirkemell pástétom


Szeretem a különféle húspástétomokat (pâtéket, relisheket), mert sokoldalúan felhasználhatóak. Melegen ebédre/vacsorára körettel, hidegen salátákhoz vagy szendvicsekbe, vagy akár hidegtálakhoz is használhatjuk. Remek alternatívája lehet felvágottaknak és más bolti készételeknek. Bármilyen húsból készíthetünk pástétomokat, és ezerféle reptet használhatunk ehhez.
Most egy könnyebb, csirkemellből készült fogás került terítékre. Ez egy remek húspástétom recept, Merrilees Parkertől lestem el a készítését és hamar az egyik kedvencem lett, mert gyorsan és könnyen elkészíthető és nagyon finom.



Hozzávalók:

. 60 dkg. csirkemell filé
. 20 dkg. olasz Prosciutto Crudo vékonyan szeletelve
. 2 tojás sárgája
. 2 dl. tejszín
. egy csokor petrezselyem
. egy csokor snidling
. egy maréknyi bazsalikom
. 2-2 ág friss rozmaring és kakukkfű
. só, fehér bors

A fenti mennyiségnél lehet többet számolni, mert nekem nem tellett meg ennyivel a sütőforma. Ha teljesen meg szeretnénk tölteni a formát akkor 80 dkg. csirkehússal, és kicsivel több tejszínnel számoljunk mint ami ide van írva. A többi hozzávaló mennyiségén nem kell változtatni!

Elkészítés:

1. A csirkemelleket két egyenlő részre osztom, az egyik felét ujjnyi csíkokra vágom, a másik felét egy aprítógépbe teszem.
2. Az aprítógépben lévő csirkehúshoz hozzáadom a két tojás sárgáját, sózom borsozom, majd a gépet bekapcsolva felaprítom, miközben kisebb adagokban adom hozzá a hidegre hűtött (ez fontos!) tejszínt, míg egy könnyen kenhető lágy, de nem folyós krémet nem kapok.
3. Egy szögletes „gyümölcskenyér-sütőformát” (22x12x7 cm.), kibélelem a vékony sonkaszeletekkel, hogy átfedésben legyenek és bőven túllógjanak az edény mindkét oldalán (lásd, mint a képen!).
4. A zöldfűszereket felaprítom a lehető legkisebbre, sót és borsot adok hozzá, összekeverem és egy tálba szórom, majd a csíkokra vágott csirkemell darabokat meghempergetem benne, hogy mindenhol bevonja őket a fűszerkeverék.
5. A csirkehúskrémet habzsákba töltöm (vagy egy műanyag tasak egyik sarkába töltöm, a száját összefogva addig tekerem, míg a pép összetömörödik benne, azután a zacskó sarkát kivágom), és ujjnyi vastagon egy réteget nyomok a kibélelt sütőforma aljára.
6. Ezt a krém réteget befedem egy réteg zöldfűszeres csirkehússal, majd arra egy újabb szint csirkehúskrém jön, amire pedig még egy réteg fűszeres hús, azután a végén az összes maradék pépet a tetejére kenem.
7. A tetején a túllógó sonkacsíkokat visszahajtogatom, hogy mindenhol befedje a tetejét, - ha kell egy egész szelettel takarjuk le a végén hosszába – és egy kicsit odaütögetem az alját az asztalhoz, hogy tömörödjön a tartalma.
8. Előmelegítem a sütőt 180 fokra (hőlégkeverés), közben a sütőformát egy nagyobb tepsibe teszem, amibe vizet öntök, hogy kb. a forma feléig érjen, majd így teszem a sütőbe 40-45 percre.
9. Egy maghőmérővel ellenőrzöm, mikor elkészül, ha a közepén a hőmérséklet elérte 75 Celsius fokot, akkor kész, de ellenőrizhetjük egy hústűvel is, ha beleszúrjuk és kihúzva az tiszta és a tűt az ajkunkhoz érintve forrónak érezzük, kész.


Tálalásig, hagyjuk a formában langyosra hűlni, majd egy deszkára kitéve recés pengéjű kenyérvágó késsel szeleteljük. Ha vendégeknek készítjük, a két végét vágjuk le, és a többit nyolc egyforma, kb. ujjnyi vastag, szeletre vágva tálaljuk, salátával és/vagy rizzsel.
Én most gombás piláffal (recept később) és zöldsalátával körítettem.
Tipp! Annyi szeletet vágjunk le róla, amennyit kitálalunk, a maradékot pedig zsírpapírba csomagolva tegyük a hűtőbe, két napig eltartható így. Szendvicsbe, hidegtálakhoz, salátához feltétnek használhatjuk így hidegen is, nem kell felmelegíteni.
A zöldfűszereket kedvünk és ízlésünk szerint variálhatjuk.
Prosciutto helyett használhatunk serrano sonkát, szeletelt fekete-erdő sonkát, vagy egyszerű bacont is.
Ízletes, fűszeres, könnyű csirkehús ropogósra sült sonkával borítva, pompás ízek és állagok keveredése van ebben a fogásban. A puha húsdarabok a zöldfűszerekkel, közte ott a könnyű sült húskrém krémessége és a sült sonka karakteres íze és textúrája...
Száraz furmintot ajánlok ehhez az ételhez.

Elkészítési idő: 60 perc
Költségek: 450 Ft./adag
Energiatartalom: 350 Kcal./adag (2 szelet)

4 megjegyzés:

  1. Imádom, gyakran esszük mi is mert hidegen melegen is tökéletes
    Csodásan néz ki

    VálaszTörlés
  2. Schaaf22:58

    Mitől lesz ilyen szép sárga a színe? Nagyon finom amúgy, próbáltam.

    VálaszTörlés
  3. a két tanyasi tojás sárgájától lett ilyen szép sárga:)

    VálaszTörlés
  4. Névtelen21:05

    Ezért szívesen kezetcsókolnék! Csodálatosan finom és gyönyörű is! Köszönöm!!Reni

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!