Keresés a blogban

Navratan korma – vegetáriánus curry fűszeres bashmati rizzsel


Kicsit sok volt a húsból az utóbbi időben, szinte minden nap ettem valamilyen húsos ételt, ezért kellett egy kis változatosság.
Ez egy újabb finom indiai fogás. A navratan korma (vagy kurma) a curryk vegetáriánus formája, ami szerintem még a megrögzött húsevőknek is ízlene. Rengeteg fűszer és karakteres íz jellemzi ezt a zöldséges ételt, amit többnyire valamilyen paradicsomos és joghurtos szószban készítenek el...
Sokféle korma létezik, ez most az én receptem amit még régebben, egy „krisnás” ismerősömtől tanultam el. Goranga!



Hozzávalók:

. 40 dkg. karfiol, rózsákra szedve
. 2 fej hagyma
. 20-25 dkg. sárgarépa
. 2 kápia paprika
. fél padlizsán (20 dkg.)
. 10 dkg. brokkoliszár
. 3-4 dkg. friss gyömbér
. 6-7 gerezd fokhagyma
. egy csokor friss petrezselyem vagy koriander
. 2-3 ek. tejföl v. görög joghurt
. 3,5 dl. házi paradicsomszósz (v. olasz konzervparadicsom)
. 1-1 tk. egész római kömény, csilipor, őrölt koriander, só, bors
. 1,5 tk. kurkuma
. 1 ek. szárított koriander zöld
. ghí (helyettesíthető mogyoró- vagy napraforgóolajjal)
a rizshez:
. 1 csésze bashmati rizs
. 1,5 csésze forró zöldség alaplé
. 2-3 szem kardamom
. fél fahéjrúd


Elkészítés:

1. Először a szószt készítem el: Egy wokban felhevített kanálnyi ghíben üvegesre pirítom a feldarabolt hagymát, közben hozzáadom a felaprított fokhagymát és gyömbért is.
2. Megszórom egy-egy teáskanál csiliporral, őrölt korianderrel, sóval és borssal, és másfél tk. kurkumával, elkeverem, majd kissé lepirítom a fűszereket is.
3. Beleöntöm a paradicsomszószt és így főzöm tovább egy-két percig, azután az egészet simára leturmixolom.

4. A wokban újra egy kanálnyi ghít melegítek amibe szórok egy tk. római köménymagot, szárított koriandert, három friss babérlevelet és közepes fokozaton (kerámialap #7/9), addig pirítom, - vigyázva, hogy ne égjen meg - míg pattogni nem kezd és az aromája, illata fel nem szabadul.
5. Beledobom a rózsáira szedett karfiolt és beleforgatom a fűszerbe, közben sorban adom hozzá a többi zöldséget, a nagyjából egyforma falatnyi darabokra vágott brokkoliszárat, sárgarépát, paprikát és együtt párolom őket.
6. A zöldségekhez adom az elkészített szószt, elkeverem és lassan, közepes fokozaton (#6/9) főzöm kb. 30 percig, míg a zöldségek meg nem puhulnak, eközben még sózom ha kell.
7. Közben egy serpenyőben újabb adag ghít forrósítok és aranybarnára pirítom benne a negyed cikkekre vágott padlizsánt.
8. Mikor a zöldségek megfőttek a szószban, hozzáadom a padlizsánt is, majd belekeverek egy nagy csokor apróra vágott friss koriandert és a joghurtot.

9. Egy lábosban kevés ghít melegítek amibe egy fél fahéjrudat, és 2-3 kardamom magot dobok.
Mikor a fűszerek pattogni kezdenek és érezni az illatukat, beleszórom a rizst és kifehéredésig átpirítom, közben egy tk. sót is szórok rá.
10. Felöntöm a forró alaplével, (csipetnyi kurkumával vagy sáfránnyal színezhetjük az alaplevet, hogy szép sárga legyen a rizs) elkeverem, lefedem és egyből takarékra kapcsolom (kerámialap #2/9) alatta a tűzhelyet és 12 percig főzöm.
11. Ezután egy villával átkeverem, majd újra lefedve tálalásig melegen tartom.


Tálaláskor egy kevés rizst szedek a tányérra, mellé szedek a kormából és egy kevés joghurtot csepegtetek rá. Díszítésként friss koriandert vagy snidlinget szórhatunk rá.
Tipp! Az eredeti krisnás változatban nem szerepelt hagyma, mert ők nem főznek vele, ezt én tettem hozzá a recepthez.
A kész étel két-három napig eltartható a hűtőben, jól lefedve. Sütőben újramelegíthető.
A navratan kormában a karfiol és répa alapzöldség, de ezen kívül bármi mással próbálkozhatunk, helyettesíthetjük bármilyen általunk kedvelt zöldséggel, csak a főzési idővel kell kalkulálnunk.
Ez egy pompás vegetáriánus fogás! Remek fűszeres ízekkel, krémes szósszal és finom zöldségekkel. Ajánlom mindenkinek!

Elkészítési idő: 60 perc
Költségek: kb. 400 Ft./adag
Energiatartalom: 220 Kcal./adag + köret 180 Kcal. (15 dkg. főtt rizs)

3 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki!Finni is lehet,még ha hús evők is vagyunk,szeretjük az ilyen ételeket is:-)

    VálaszTörlés
  2. Többedszerre is nagyon jó lett, bár ma megkaptam, hogy "azért a hús hiányzik belőle". :D

    VálaszTörlés
  3. ezzel a fűszerezéssel nekem kicsit csajos lett, meg lehet azt küldeni jobban

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!