Az
elmúlt hetekben, a nagy hidegben és havazásban került elő ez a
fogás. Egy hólapátolással és favágással telt pár óra után,
a házban melegedve jutott eszembe, hogy milyen jól esne most egy
nagy tányér húsleves. Hál' Istennek, már az előző nap
előkészültem, az alaplét már megfőztem, így már csak 20-25
perc kellett, hogy élvezettel szürcsölhessem a forró
csirkeragulevest.
Tulajdonképpen
maradékokból állítottam össze ezt a levest, a fagyasztóból
vettem elő két egész combot, amit még egy szép nagy tanyasi
csirkéről, a húslevesbe kerülése előtt, lett leválasztva és
eltéve, és pár maradék zöldséget szedtem még össze a hűtő
zöldséges rekeszéből, amit csak találtam.
Hozzávalók:
.
2 db. egész csirkecomb (nagyobb 2 kilós tanyasi csirkéé)
.
25 dkg. sárgarépa
.
1 db. közepes méretű petrezselyem gyökér
.
10-15 dkg. karalábé
.
10-15 dkg. zellergumó
.
1 csomag újhagyma
.
½ fej hagyma
.
2 gerezd fokhagyma
.
1 db. hegyes zöldpaprika
.
1 csésze zöldborsó (lehet fagyasztott)
.
fél csokor friss petrezselyem
.
só, bors, egész bors, szárított tárkony (vagy friss)
.
olívaolaj
.
1 db. tojás
.
4 ek. búzadara
Elkészítése:
1.
Az előző nap elkészítettem a leves alapját: A
csirkecombokat kicsontoztam, a színhúst félretettem, a csontokat,
bőrt minden egyebet egy nagy lábosba dobtam.
2.
Hozzáadtam a megpucolt sárgarépa és petrezselyem gyökér
levágott végeit, nagyjából úgy a harmadát, a széleit a
zellergumónak és a karalábénak, egy fél fej vöröshagymát és
a zöldpaprika csumáját.
3.
Egy kanálnyi sót szórtam rá, egy kis kanál egész borsot,
beledobáltam a fokhagymagerezdeket, majd felöntöttem 2 liter
vízzel.
4.
Felforraltam, leszedetem róla a képződött szürkés habot, majd
beletettem a kicsontozott combhúst is, és 33-35 percig főztem
lassú tűzön, gyengén forralva.
5.
Mikor a hús szépen átfőtt, kivettem a levesből és félretettem,
majd a levest tovább főztem lassú tűzön, gyöngyözve forrva,
még egy-másfél órán át.
6.
A levest leszűrtem egy gézruhán át, majd beletettem a
felkockázott főtt húst és a hűtőbe tettem másnapig, a
felhasználásig.
7.
Másnap: A maradék sárgarépát, zellert,
petrezselyemgyökért, karalábét egyforma kis kockára vágom, az
újhagymát és a zöldpaprikát felkarikázom.
8.
Egy lábosban kanálnyi olívaolajat forrósítok, erre dobom a
gyökérzöldségeket és átforgatom, kissé megpirítom.
9.
Rádobom az újhagymát és a paprikát, tovább pirítom fél-egy
percet, közben sózom és borsozom, egy nagy csipetnyi tárkonyt
morzsolok rá, majd felöntöm a húslevessel, a hússal együtt,
felforralom, majd a zöldborsót is beleszórom, azután közepesnél
kisebb fokozatra kapcsolom és lassan rotyogtatva főzöm nagyjából
15-18 percig, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak, majd a végén
adom hozzá az apróra vágott friss petrezselymet.
10.
Közben, egy kis tálban kikeverek egy tojást, 4 púpos kanál
búzadarával, meg egy csipetnyi sóval, majd a masszát egy
kiskanállal beleszaggatom a forró levesbe, majd kikapcsolom a
tűzhelyet a lábos alatt, lefedem és így hagyom még 10-15 percig,
míg a grízgaluska is megfő, megdagad benne.
Tálaláskor,
még forrón szedek a tányérba bőven mindenből, zöldségekből,
húsból és galuskából, díszítésként kevés petrezselyemmel
vagy friss tárkonnyal megszórhatjuk, frissen őrölt borssal
ízesíthetjük.
Tipp!
Ezt a levest, például nyáron, elkészíthetjük grízgombóc
nélkül is, görögösen citrommal savanyítva. Egy tojás sárgáját
fél citrom levével kikeverjük, majd a levest ezzel habarjuk be a
végén mikor levesszük a tűzről, friss tárkonnyal és
citromkarikával tálaljuk.
Grízgaluska
helyett tehetünk bele főtt rizst is, vagy pl. májgombócot...
Ennél
jobb ételt nem is készíthetünk egy kiadós favágás és
hólapátolás után! A pompás sűrű csirkeraguleves, a hússal és
zöldségekkel, a remek grízgaluskával, igazi lélek és test
melengető fogás.
Egy
könnyed francia Chardonnay-t ittam mellé, jól illet hozzá ez az
üde, száraz reduktív fehérbor.
Elkészítési
idő: 2 óra + 30 perc
Költségek:
kb. 380 Ft./adag
Energiatartalom:
300 Kcal./adag
Az étel nevének háromszori említése a címben szándékos? :)
VálaszTörlésnem, a blogmotor viccelt. javítottam, köszi!
VálaszTörlésKedves Toma!
VálaszTörlés1 hónapja használok sütéshez kókuszolajat. Semleges ízű, magasabb fokon ég meg mint az olívaolaj, a sertészsír vagy a ghí, amikkel te szoktál főzni. Valamint nagyon jók az élettani tulajdonságai. Nekem nagyon bejött, érdekelne, hogy neked mi a véleményed róla, illetve miért nem használod?
Üdv! HJ
kókuszolaj=kókuszzsír
VálaszTörléskedves HJ!
VálaszTörlésén ha semleges ízű zsíradékot akarok használni, általában szőlőmagolajat használok, a kókusz olajat még nem próbáltam.
amúgy meg mindig azt a zsiradékot alkalmazom a receptjeimnél, amit az étel jellege/karaktere megkíván. valamihez az olívaolaj vagy a sertés/libazsír íze kell, valamihez a vajé vagy a ghínek a jellegzetes zamata... nálam mindig az ízek az elsők!:)
Kár,hogy javítottad a címet.
VálaszTörlésJobb volt úgy, nyomatékosabb és nem szokványos :)
Üdv. B.......
Hogy van az, hogy éppen azt kezdem el főzni, amit kiraksz?????
VálaszTörlésMég időben vettem észre a posztot. Csirke helyett az madaras tecsóban farhát áron fantasztikus pulykafelsőcomb csont volt. Nem vagyok pulykaevő, de ezen annyi hús volt, hogy megvettem a kutyának farhát helyett - és itt következett a csavar. nem tudtam megállni, hogy ne lopjak ki belőle 4 csontot a hozzá tartozó hússal (meg egy kis húst is - remélem a kutyám nem olvassa). Most rotyog pont úgy, ahogy leírtad.
Én is holnap fogom bezöldségelni, de a zeller és karalábé nálam belemegy az elején.
Beszámolok róla holnap milyen lett. Köszi a receptet!
az az igazság, hogy én még soha nem főztem levest pulykából, bár többször is kapacitáltak pl. a pulykanyakra, de valahogy eddig kimaradt. kíváncsi vagyok, majd számolj be!:)
VálaszTörlésToma Bá: pulykanyakból csakis pürkűttöt! nehogy elrontsd:)
VálaszTörlésElkészült és meg is ettük. A leves ize nagyon jo volt: mintha erősebb lett volna egy aprólék levesnél, ami a relatíve sok csont miatt lehetett. Külön kiemelném a parányi csillagánizst amit tettem bele (vietnami indittatással) enyhe Pho közeli izt csempészve az amúgy testes csirke leves ízhez.
VálaszTörlésA pulykát továbbra sem szeretem.
Jaa és találtam egy kis karfiolt is a hűtőben :)
a csillagánizs jó ötlet volt, néha én is szoktam belecsempészni egy darabot a tyúkhúslevesbe, elmélyíti az ízeket. :)
VálaszTörlés