Keresés a blogban

Zöldséges csirkeraguleves grízgaluskával



Az elmúlt hetekben, a nagy hidegben és havazásban került elő ez a fogás. Egy hólapátolással és favágással telt pár óra után, a házban melegedve jutott eszembe, hogy milyen jól esne most egy nagy tányér húsleves. Hál' Istennek, már az előző nap előkészültem, az alaplét már megfőztem, így már csak 20-25 perc kellett, hogy élvezettel szürcsölhessem a forró csirkeragulevest.
Tulajdonképpen maradékokból állítottam össze ezt a levest, a fagyasztóból vettem elő két egész combot, amit még egy szép nagy tanyasi csirkéről, a húslevesbe kerülése előtt, lett leválasztva és eltéve, és pár maradék zöldséget szedtem még össze a hűtő zöldséges rekeszéből, amit csak találtam.



Hozzávalók:

. 2 db. egész csirkecomb (nagyobb 2 kilós tanyasi csirkéé)
. 25 dkg. sárgarépa
. 1 db. közepes méretű petrezselyem gyökér
. 10-15 dkg. karalábé
. 10-15 dkg. zellergumó
. 1 csomag újhagyma
. ½ fej hagyma
. 2 gerezd fokhagyma
. 1 db. hegyes zöldpaprika
. 1 csésze zöldborsó (lehet fagyasztott)
. fél csokor friss petrezselyem
. só, bors, egész bors, szárított tárkony (vagy friss)
. olívaolaj
. 1 db. tojás
. 4 ek. búzadara

Elkészítése:

1. Az előző nap elkészítettem a leves alapját: A csirkecombokat kicsontoztam, a színhúst félretettem, a csontokat, bőrt minden egyebet egy nagy lábosba dobtam.
2. Hozzáadtam a megpucolt sárgarépa és petrezselyem gyökér levágott végeit, nagyjából úgy a harmadát, a széleit a zellergumónak és a karalábénak, egy fél fej vöröshagymát és a zöldpaprika csumáját.
3. Egy kanálnyi sót szórtam rá, egy kis kanál egész borsot, beledobáltam a fokhagymagerezdeket, majd felöntöttem 2 liter vízzel.
4. Felforraltam, leszedetem róla a képződött szürkés habot, majd beletettem a kicsontozott combhúst is, és 33-35 percig főztem lassú tűzön, gyengén forralva.
5. Mikor a hús szépen átfőtt, kivettem a levesből és félretettem, majd a levest tovább főztem lassú tűzön, gyöngyözve forrva, még egy-másfél órán át.
6. A levest leszűrtem egy gézruhán át, majd beletettem a felkockázott főtt húst és a hűtőbe tettem másnapig, a felhasználásig.

7. Másnap: A maradék sárgarépát, zellert, petrezselyemgyökért, karalábét egyforma kis kockára vágom, az újhagymát és a zöldpaprikát felkarikázom.
8. Egy lábosban kanálnyi olívaolajat forrósítok, erre dobom a gyökérzöldségeket és átforgatom, kissé megpirítom.
9. Rádobom az újhagymát és a paprikát, tovább pirítom fél-egy percet, közben sózom és borsozom, egy nagy csipetnyi tárkonyt morzsolok rá, majd felöntöm a húslevessel, a hússal együtt, felforralom, majd a zöldborsót is beleszórom, azután közepesnél kisebb fokozatra kapcsolom és lassan rotyogtatva főzöm nagyjából 15-18 percig, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak, majd a végén adom hozzá az apróra vágott friss petrezselymet.
10. Közben, egy kis tálban kikeverek egy tojást, 4 púpos kanál búzadarával, meg egy csipetnyi sóval, majd a masszát egy kiskanállal beleszaggatom a forró levesbe, majd kikapcsolom a tűzhelyet a lábos alatt, lefedem és így hagyom még 10-15 percig, míg a grízgaluska is megfő, megdagad benne.

Tálaláskor, még forrón szedek a tányérba bőven mindenből, zöldségekből, húsból és galuskából, díszítésként kevés petrezselyemmel vagy friss tárkonnyal megszórhatjuk, frissen őrölt borssal ízesíthetjük.
Tipp! Ezt a levest, például nyáron, elkészíthetjük grízgombóc nélkül is, görögösen citrommal savanyítva. Egy tojás sárgáját fél citrom levével kikeverjük, majd a levest ezzel habarjuk be a végén mikor levesszük a tűzről, friss tárkonnyal és citromkarikával tálaljuk.
Grízgaluska helyett tehetünk bele főtt rizst is, vagy pl. májgombócot...
Ennél jobb ételt nem is készíthetünk egy kiadós favágás és hólapátolás után! A pompás sűrű csirkeraguleves, a hússal és zöldségekkel, a remek grízgaluskával, igazi lélek és test melengető fogás.
Egy könnyed francia Chardonnay-t ittam mellé, jól illet hozzá ez az üde, száraz reduktív fehérbor.

Elkészítési idő: 2 óra + 30 perc
Költségek: kb. 380 Ft./adag
Energiatartalom: 300 Kcal./adag

11 megjegyzés:

  1. Az étel nevének háromszori említése a címben szándékos? :)

    VálaszTörlés
  2. nem, a blogmotor viccelt. javítottam, köszi!

    VálaszTörlés
  3. Névtelen14:09

    Kedves Toma!
    1 hónapja használok sütéshez kókuszolajat. Semleges ízű, magasabb fokon ég meg mint az olívaolaj, a sertészsír vagy a ghí, amikkel te szoktál főzni. Valamint nagyon jók az élettani tulajdonságai. Nekem nagyon bejött, érdekelne, hogy neked mi a véleményed róla, illetve miért nem használod?
    Üdv! HJ

    VálaszTörlés
  4. Névtelen14:10

    kókuszolaj=kókuszzsír

    VálaszTörlés
  5. kedves HJ!
    én ha semleges ízű zsíradékot akarok használni, általában szőlőmagolajat használok, a kókusz olajat még nem próbáltam.
    amúgy meg mindig azt a zsiradékot alkalmazom a receptjeimnél, amit az étel jellege/karaktere megkíván. valamihez az olívaolaj vagy a sertés/libazsír íze kell, valamihez a vajé vagy a ghínek a jellegzetes zamata... nálam mindig az ízek az elsők!:)

    VálaszTörlés
  6. Névtelen17:28

    Kár,hogy javítottad a címet.
    Jobb volt úgy, nyomatékosabb és nem szokványos :)
    Üdv. B.......

    VálaszTörlés
  7. Andrass918:28

    Hogy van az, hogy éppen azt kezdem el főzni, amit kiraksz?????
    Még időben vettem észre a posztot. Csirke helyett az madaras tecsóban farhát áron fantasztikus pulykafelsőcomb csont volt. Nem vagyok pulykaevő, de ezen annyi hús volt, hogy megvettem a kutyának farhát helyett - és itt következett a csavar. nem tudtam megállni, hogy ne lopjak ki belőle 4 csontot a hozzá tartozó hússal (meg egy kis húst is - remélem a kutyám nem olvassa). Most rotyog pont úgy, ahogy leírtad.
    Én is holnap fogom bezöldségelni, de a zeller és karalábé nálam belemegy az elején.
    Beszámolok róla holnap milyen lett. Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
  8. az az igazság, hogy én még soha nem főztem levest pulykából, bár többször is kapacitáltak pl. a pulykanyakra, de valahogy eddig kimaradt. kíváncsi vagyok, majd számolj be!:)

    VálaszTörlés
  9. Toma Bá: pulykanyakból csakis pürkűttöt! nehogy elrontsd:)

    VálaszTörlés
  10. Andrass916:59

    Elkészült és meg is ettük. A leves ize nagyon jo volt: mintha erősebb lett volna egy aprólék levesnél, ami a relatíve sok csont miatt lehetett. Külön kiemelném a parányi csillagánizst amit tettem bele (vietnami indittatással) enyhe Pho közeli izt csempészve az amúgy testes csirke leves ízhez.
    A pulykát továbbra sem szeretem.
    Jaa és találtam egy kis karfiolt is a hűtőben :)

    VálaszTörlés
  11. a csillagánizs jó ötlet volt, néha én is szoktam belecsempészni egy darabot a tyúkhúslevesbe, elmélyíti az ízeket. :)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!