Keresés a blogban

Almás pite – ahogy azt kell!



Életem addigi legfinomabb almás pitéjével pár hete találkoztam, egy baráti összejövetelen, ahol egy birkapörkölt főzésre jöttünk össze páran a Malackaraj blog szerzőivel és olvasóival. Oda állított be fedőnevén poczok2, a karaj egyik írója, kezében egy kartondobozzal, amiben egy tepsinyi frissen sütött almás pite lapult. Elképesztően finom volt, ilyen jó almás pitét még nem ettem addig, - hamar el is fogyott míg a pörkölt főtt a bográcsban - és akkor ott el is határoztam, hogy ezt nekem mindenképpen meg kell majd sütnöm otthon és kikérdezem poczok urat hogyan is készült, mi kell hozzá. Ami rögtön kiderült, a kóstoláskor is, hogy ez bizony egy igazi old school piterecept, aminek az alapja a jó öreg zsíros omlós tészta, ami bizony nem a fitnesz kategóriában indul, viszont annál finomabb.
Eljött az idő, hogy nekiálltam itthon, kissé bizonytalanul a meglehetősen nagy vonalakban vázolt receptúra miatt, de elszántan, hogy márpedig nekem mindenképpen reprodukálnom kell azt az ízélményt. Szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy sikerült, sőt azóta azt is állíthatom, hogy nem csak találkoztam, de megsütöttem életem legfinomabb almás pitéjét.



Hozzávalók:

. 3 kg. savanykásabb fajta alma (pl. Topáz)
. 60 dkg. liszt (a fele lehet rétesliszt)
. 25 dkg. sertészsír
. 30-35 dkg. cukor
. 2 dl. tejföl
. 1 zacskó sütőpor (12 g.)
. 12 dkg. dió
. 2 dl. házi baracklekvár
. 1 tk. őrölt fahéj
. só

Elkészítés:

1. Egy keverőtálba szórom a lisztet, a cukor felét, a sütőport, egy csipetnyi sót és elkeverem.
2. Hozzáadom a tejfölt, a szoba-hőmérsékletű zsírt, a vaníliakivonatot és kézzel alaposan elmorzsolom, összedolgozom az összetevőket, míg kissé össze nem áll a tészta.
3. Kiteszem gyúródeszkára és jó alaposan átgyúrom, míg a morzsalékos anyagból sima egynemű tészta nem lesz, azután ketté vágom.
4. Az egyik felét sodrófával kinyújtom egyenletes vastagságúra, egy tepsit veszek elő (34x27x6 cm.) és az aljára fektetem. A tészta másik felét a hűtőbe teszem addig.
5. A tésztát megkenem bőven a baracklekvárral, majd megszórom a mozsárban összetört dióval.
6. A meghámozott almákat egy zöldségszeletelővel (mandolin) vékony, 2-3 mm-es szeletekre vágom.
7. A maradék cukrot a fahéjjal összekeverem, a tepsibe egyenletesen elterítek egy réteget az almából, sűrűn, hogy jól átfedjék egymást a szeletek, majd megszórom félmaréknyi cukor-fahéj keverékkel.
8. Újabb és újabb réteg almát és cukrot teszek rá, míg el nem fogy az alma, vagy el nem érem a tepsi tetejét.
9. A tészta másik felét is kinyújtom a belisztezett deszkán, ráhelyezem az alma tetejére, és végül megszórom a fahéjas cukorral alaposan a tészta tetejét is.
10. Előmelegítem a sütőt 190-200 fokra (hőlégkeverés), és beteszem a tepsit a sütő alsó harmadára és 45-50 percet sütöm, míg a tészta a tetején aranybarnára megsül és a cukor rajta megkaramellizálódik.
. A sütési idővel és hőfokkal kapcsolatban megjegyezném, hogy azért adok ilyen tág határokat, mert ahány sütő, annyi -féle. Mindenkinek magának kell kitalálnia és ellenőriznie meddig kell sütni. Először nekem is meggyűlt vele a bajom, mivel a receptben elég nagyvonalúan kezelték ezt a kérdést, így magamnak kellett rájönnöm és kitalálnom hogyan és meddig süssem. Végül nekem a 190 fok és 50 perc jött be, de ismétlem, ez nem szentírás...

Tálaláskor, tányérra szedek két szeletet és kevés lazára, nem túl keményre felvert sűrű tejszínnel súlyosbítom a desszertet.
Tipp! A széleit levágva, 12 egyforma szeletre vághatjuk a süteményt, így 6-12 személy részére kínálhatjuk desszertként a vacsorához.
Kényesebbek a sertészsír helyett használhatnak vajat is. A margarint viszont nem ajánlom!
Készíthetjük kevesebb, kb. 2 kg. almával is, de akkor nem lesz ilyen szép magas a töltelék.
Az alma cukrozását és a fahéj mennyiségét ízlésünk szerint variálhatjuk.
Használjunk savanykásabb fajta, feszes, ropogós húsú, jól szeletelhető almát (Topáz, Jonatán, vagy rétesalma), ne édeset vagy kásás állagút.
Elképesztően finom, omlós tészta, egyszerre krémes és darabos fahéjas alma töltelék, benne a lekvár íze, és a finom dió darabkák, a tetején a ropogós cukor réteggel... ez az almás pite! Egy megdöbbentően brutális ízbomba, méltán vonult be a kedvenceim közé, és ott is az első helyek egyikére!

Elkészítési idő: 2 óra
Költségek: összesen kb. 1800 Ft.
Energiatartalom: 370 Kcal./szelet

22 megjegyzés:

  1. Névtelen11:46

    Tudom, hogy nem diétás kaja, de a "25 kg sertészsír", akkor is soknak tűnik. :D

    VálaszTörlés
  2. Névtelen12:10

    mennyi? 2500 dkg zsír? :)

    VálaszTörlés
  3. Névtelen12:26

    Ez van ha éjjel irom meg a posztot:) ha hazaérek javitom:) toma

    VálaszTörlés
  4. Névtelen8:58

    Mint a párom nagyanyja. Ő is elront mindenféle finom süteményeket darált dióval :-( Ezt leszámítva szuper!

    VálaszTörlés
  5. "Ő is elront mindenféle finom süteményeket darált dióval"
    Hát ha ezt elrontásnak nevezed...na mindegy, de ne bántsd meg azokat, akik szeretik a diót, mint pl. én. :-)

    VálaszTörlés
  6. Névtelen14:30

    Szia!
    Ha már lemaradtam róla, legalább a pitét megsütném. :)
    A 3 kg alma nettó mennyiség vagy bruttó, vagyis hámozás-csumázás után amennyi marad belőle, az megy a pitébe töltelékként?
    Köszi
    Padlásszoba

    VálaszTörlés
  7. bruttó. a magház és a héj, kb. a 25-30%-a az összesnek... :)

    VálaszTörlés
  8. Névtelen10:23

    Köszi. Ez valami brutál finoman néz ki a 85% töltelék-15% tészta arányával, hogy úgy döntöttem, ez lesz az egyik karácsonyi süti nálunk.
    Padlásszoba

    VálaszTörlés
  9. ööö....nem maradt ki véletlenül a tojás? A tésztát mi tartja össze?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nem maradt ki. ebbe az omlós tésztába nem kell tojás, a zsír tartja össze. de ha nem bízol a receptemben, tehetsz bele, el nem rontja:)

      Törlés
    2. Kipróbáltam tojás nélkül és tényleg nem "esett szét". Amúgy nem bizalomhiány miatt kérdeztem, ;-) csak furcsálltam, hogy nincs benne tojás mert általában a pite/lepény tésztákban szokott lenni. Isteni lett egyébként. Köszi!

      Törlés
    3. örülök, hogy jól sikerült:) nem baj ha dolgokra rákérdeztek, mert azért előfordulhat hogy valamit kifelejtek, vagy elütöm mikor a posztot írom... :)

      Törlés
  10. Névtelen16:22

    Éppen most sül... annyira izgatott vagyok! :-) Kóstolás után ismét jelentkezem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. kíváncsi vagyok, hogy sikerült...

      Törlés
    2. Névtelen9:48

      Nos, szuper lett! Teljesen ugyanúgy néz ki, mint a képen. Az íze pedig.... nem találom a tökéletes szót. Talán pont ez: TÖKÉLETES! Ezer köszönet a receptért! :-)

      Törlés
    3. ennek örülök!:) közkívánatra, én is újra megsütöm nemsokára... :)

      Törlés
  11. Köszönöm szépen a receptet! Isteni finom, végre egy almás süti amiben nincs tojás. Zsír helyett márkázott vajat használtam, nagyon tuti lett.

    VálaszTörlés
  12. Köszi!
    Asszony el van ájulva a süteménytől!

    VálaszTörlés
  13. A mandula is jo hozza????? Elfogyott a diom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még nem próbáltam mandulával, de el nem rontja az biztos :)

      Törlés
  14. Ez valami mennyei, köszönöm hogy megosztottad a receptet! A család új kedvence :)

    VálaszTörlés
  15. Szia!Évekig kerestem a nagymamám almáspite receptjét.Miután meghalt elkeveredett a nagy családban valahol.Teljesen véletlenül találtam a blogodra,és a régen elveszett ízekre is.Köszönöm,hogy megosztottad...

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!