Sütőtök
szezon van. Ilyenkor egy gasztromán ember asztalára gyakran kerül
ebből a zöldségből, mert nem csak finom és szezonális, de
nagyon sokoldalúan felhasználható. Leves, köret, desszert is
készülhet belőle, de önmagában is, csak úgy simán megsütve a
kemencében, is igazán finom, valódi „comfort food” a hideg
napokon.
Én
most éppen egy lepényt, ha úgy tetszik pizzát készítettem
sütőtök feltéttel. És igen csak finomra sikeredett!
Hozzávalók
(2db. 30-32 cm-es lepény – 4 adag):
.
egy kisebb sütőtök kb. 1-1,5 kg-os
.
2 fej lilahagyma
.
fél csészényi friss zsályalevél (vagy egy kis cserépnyi)
.
1-2 ág friss rozmaring
.
4 gerezd fokhagyma
.
4 dkg. pecorino sajt
.
2 db. bivaly mozzarella vagy lágy kecskesajt
.
2 ek. fenyőmag
.
só, bors
.
olívaolaj
+
a pizza tésztájához:
.
1 csésze víz (csésze=cup=2,4 dl.)
.
1-1 tk. só és cukor
.
3 ek. olívaolaj
.
3 csésze BL80-as kenyérliszt
.
1 tk. instant élesztő
1.
A pizza tésztáját készítem el először: a könnyebbség
kedvéért a leírtak sorrendjében a kenyérsütő gépbe pakolom,
és a dagasztó-kelesztő programmal elkészítettem a tésztát. De
természetesen keverőtálban is összekeverhetjük, egy lisztezett
deszkán alaposan átgyúrhatjuk és másfél órát langyos helyen
kelesztjük.
2.
Közben egy nagyobb serpenyőben kanálnyi olívaolajat forrósítok,
erre dobom a meghámozott és vékonyan felszeletelt sütőtököt,
sózom, borsozom, megszórom az apróra vágott rozmaringgal és 2-3
percig pirítom/sütöm, gyakran kevergetve.
3.
Megszórom a vékonyan felszeletelt fokhagymával, egy kanálnyi
apróra vágott zsályalevéllel és újra átforgatom.
4.
Ezután a vékony csíkokra vágott hagymát és a maradék
zsályalevelet egyben is rászórom, kevergetve addig sütöm, míg a
sütőtök puhulni nem kezd és majdnem készre sül, majd félrehúzva
hagyom hűlni.
5.
A tésztát vékonyra kinyújtom korong, vagy más tetszőleges
formára, meglocsolom olívaolajjal, meghintem frissen reszelt
pecorino sajttal és a fenyőmaggal, rápakolom a sütőtökös ragut
is, és eloszlatom rajta egyenletesen, majd bivaly-mozzarellát
tépkedek rá. Mozzarella helyett (vagy mellett), szerintem még
jobb ha lágy kecskesajtot teszünk rá, de nekem most az nem volt
itthon.
6.
A sütőt a maximumon előmelegítettem 240-250 fokra, úgy hogy a
sütőlapot is benne hagytam a legalsó polcon, majd erre a forró
lapra csúsztattam rá a pizzát és sütöttem 12 percig.
Tálaláskor
még egyszer meglocsolhatjuk a legjobb olívaolajunkkal, vagy ha van,
egy kis hidegen sajtolt tökmagolajjal, és kínálhatunk mellé még
egy kis friss kecskesajtot.
Tipp!
Ne esünk túlzásba a sajttal, ne tegyünk rá annyit mint amit egy
pizzára tennénk, mert elnyomja a sütőtök ízeit. Inkább mellé
kínáljunk még pluszban sajtot.
Készíthetjük
sajt nélkül is, és mikor megsült, tejföllel tálaljuk.
A
kéksajtok is, mint a Gorgonzola vagy a Stilton is jól illenek ehhez
a lepényhez.
Ne
használjunk szárított zöldfűszereket, csak friss zsályát és
rozmaringot. Ezek télen is elvannak a kertben, nem fagynak el.
Zöldfűszerek
helyett használhatunk tört koriandermagot és/vagy római köményt
így egy kissé keleties irányba is elvihetjük...
Finom,
fűszeres lepény, kellemes édeskés sütőtökkel pompás
fűszerekkel, krémesre sült sajttal, mindez forró, frissen sült
ropogós tésztán. Erről szól ez a pizza/lepény!
Egy
palack száraz Tokaji Furmintot érdemes bontani mellé...
Elkészítési
idő: 40 perc + a tészta készítése
Költségek:
Kb. 580 Ft./adag
Energiatartalom:
820 Kcal./adag
Azt hiszem megyek a piacra tököt venni...
VálaszTörlésEz valami szuper recept. Bár Én a pizzatésztát élesztő nélkül (foszfátmentes sütőporral) csinálom ,így szeretem.:-)
majd írd meg, hogy sikerült:)
VálaszTörlés