Keresés a blogban

Sütőtökös pizza/lepény




Sütőtök szezon van. Ilyenkor egy gasztromán ember asztalára gyakran kerül ebből a zöldségből, mert nem csak finom és szezonális, de nagyon sokoldalúan felhasználható. Leves, köret, desszert is készülhet belőle, de önmagában is, csak úgy simán megsütve a kemencében, is igazán finom, valódi „comfort food” a hideg napokon.
Én most éppen egy lepényt, ha úgy tetszik pizzát készítettem sütőtök feltéttel. És igen csak finomra sikeredett!



Hozzávalók (2db. 30-32 cm-es lepény – 4 adag):

. egy kisebb sütőtök kb. 1-1,5 kg-os
. 2 fej lilahagyma
. fél csészényi friss zsályalevél (vagy egy kis cserépnyi)
. 1-2 ág friss rozmaring
. 4 gerezd fokhagyma
. 4 dkg. pecorino sajt
. 2 db. bivaly mozzarella vagy lágy kecskesajt
. 2 ek. fenyőmag
. só, bors
. olívaolaj
+ a pizza tésztájához:
. 1 csésze víz (csésze=cup=2,4 dl.)
. 1-1 tk. só és cukor
. 3 ek. olívaolaj
. 3 csésze BL80-as kenyérliszt
. 1 tk. instant élesztő

1. A pizza tésztáját készítem el először: a könnyebbség kedvéért a leírtak sorrendjében a kenyérsütő gépbe pakolom, és a dagasztó-kelesztő programmal elkészítettem a tésztát. De természetesen keverőtálban is összekeverhetjük, egy lisztezett deszkán alaposan átgyúrhatjuk és másfél órát langyos helyen kelesztjük.
2. Közben egy nagyobb serpenyőben kanálnyi olívaolajat forrósítok, erre dobom a meghámozott és vékonyan felszeletelt sütőtököt, sózom, borsozom, megszórom az apróra vágott rozmaringgal és 2-3 percig pirítom/sütöm, gyakran kevergetve.
3. Megszórom a vékonyan felszeletelt fokhagymával, egy kanálnyi apróra vágott zsályalevéllel és újra átforgatom.
4. Ezután a vékony csíkokra vágott hagymát és a maradék zsályalevelet egyben is rászórom, kevergetve addig sütöm, míg a sütőtök puhulni nem kezd és majdnem készre sül, majd félrehúzva hagyom hűlni.
5. A tésztát vékonyra kinyújtom korong, vagy más tetszőleges formára, meglocsolom olívaolajjal, meghintem frissen reszelt pecorino sajttal és a fenyőmaggal, rápakolom a sütőtökös ragut is, és eloszlatom rajta egyenletesen, majd bivaly-mozzarellát tépkedek rá. Mozzarella helyett (vagy mellett), szerintem még jobb ha lágy kecskesajtot teszünk rá, de nekem most az nem volt itthon.
6. A sütőt a maximumon előmelegítettem 240-250 fokra, úgy hogy a sütőlapot is benne hagytam a legalsó polcon, majd erre a forró lapra csúsztattam rá a pizzát és sütöttem 12 percig.

Tálaláskor még egyszer meglocsolhatjuk a legjobb olívaolajunkkal, vagy ha van, egy kis hidegen sajtolt tökmagolajjal, és kínálhatunk mellé még egy kis friss kecskesajtot.
Tipp! Ne esünk túlzásba a sajttal, ne tegyünk rá annyit mint amit egy pizzára tennénk, mert elnyomja a sütőtök ízeit. Inkább mellé kínáljunk még pluszban sajtot.
Készíthetjük sajt nélkül is, és mikor megsült, tejföllel tálaljuk.
A kéksajtok is, mint a Gorgonzola vagy a Stilton is jól illenek ehhez a lepényhez.
Ne használjunk szárított zöldfűszereket, csak friss zsályát és rozmaringot. Ezek télen is elvannak a kertben, nem fagynak el.
Zöldfűszerek helyett használhatunk tört koriandermagot és/vagy római köményt így egy kissé keleties irányba is elvihetjük...
Finom, fűszeres lepény, kellemes édeskés sütőtökkel pompás fűszerekkel, krémesre sült sajttal, mindez forró, frissen sült ropogós tésztán. Erről szól ez a pizza/lepény!
Egy palack száraz Tokaji Furmintot érdemes bontani mellé...

Elkészítési idő: 40 perc + a tészta készítése
Költségek: Kb. 580 Ft./adag
Energiatartalom: 820 Kcal./adag

2 megjegyzés:

  1. Ilke12:47

    Azt hiszem megyek a piacra tököt venni...
    Ez valami szuper recept. Bár Én a pizzatésztát élesztő nélkül (foszfátmentes sütőporral) csinálom ,így szeretem.:-)

    VálaszTörlés
  2. majd írd meg, hogy sikerült:)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!