Életem
addigi legfinomabb almás pitéjével pár hete találkoztam, egy
baráti összejövetelen, ahol egy birkapörkölt főzésre jöttünk
össze páran a Malackaraj blog szerzőivel és olvasóival. Oda
állított be fedőnevén poczok2, a karaj egyik írója, kezében
egy kartondobozzal, amiben egy tepsinyi frissen sütött almás pite
lapult. Elképesztően finom volt, ilyen jó almás pitét még nem
ettem addig, - hamar el is fogyott míg a pörkölt főtt a
bográcsban - és akkor ott el is határoztam, hogy ezt nekem
mindenképpen meg kell majd sütnöm otthon és kikérdezem poczok
urat hogyan is készült, mi kell hozzá. Ami rögtön kiderült, a
kóstoláskor is, hogy ez bizony egy igazi old school piterecept,
aminek az alapja a jó öreg zsíros omlós tészta, ami bizony nem a
fitnesz kategóriában indul, viszont annál finomabb.
Eljött
az idő, hogy nekiálltam itthon, kissé bizonytalanul a meglehetősen
nagy vonalakban vázolt receptúra miatt, de elszántan, hogy
márpedig nekem mindenképpen reprodukálnom kell azt az ízélményt.
Szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy sikerült, sőt azóta
azt is állíthatom, hogy nem csak találkoztam, de megsütöttem
életem legfinomabb almás pitéjét.
Hozzávalók:
.
3 kg. savanykásabb fajta alma (pl. Topáz)
.
60 dkg. liszt (a fele lehet rétesliszt)
.
25 dkg. sertészsír
.
30-35 dkg. cukor
.
2 dl. tejföl
.
1 zacskó sütőpor (12 g.)
.
12 dkg. dió
.
2 dl. házi baracklekvár
.
1 ek. vaníliakivonat
.
1 tk. őrölt fahéj
.
só
Elkészítés:
1.
Egy keverőtálba szórom a lisztet, a cukor felét, a sütőport,
egy csipetnyi sót és elkeverem.
2.
Hozzáadom a tejfölt, a szoba-hőmérsékletű zsírt, a
vaníliakivonatot és kézzel alaposan elmorzsolom, összedolgozom az
összetevőket, míg kissé össze nem áll a tészta.
3.
Kiteszem gyúródeszkára és jó alaposan átgyúrom, míg a
morzsalékos anyagból sima egynemű tészta nem lesz, azután ketté
vágom.
4.
Az egyik felét sodrófával kinyújtom egyenletes vastagságúra,
egy tepsit veszek elő (34x27x6 cm.) és az aljára fektetem.
A tészta másik felét a hűtőbe teszem addig.
5.
A tésztát megkenem bőven a baracklekvárral, majd megszórom a
mozsárban összetört dióval.
6.
A meghámozott almákat egy zöldségszeletelővel (mandolin)
vékony, 2-3 mm-es szeletekre vágom.
7.
A maradék cukrot a fahéjjal összekeverem, a tepsibe egyenletesen
elterítek egy réteget az almából, sűrűn, hogy jól átfedjék
egymást a szeletek, majd megszórom félmaréknyi cukor-fahéj
keverékkel.
8.
Újabb és újabb réteg almát és cukrot teszek rá, míg el nem
fogy az alma, vagy el nem érem a tepsi tetejét.
9.
A tészta másik felét is kinyújtom a belisztezett deszkán,
ráhelyezem az alma tetejére, és végül megszórom a fahéjas
cukorral alaposan a tészta tetejét is.
10.
Előmelegítem a sütőt 190-200 fokra (hőlégkeverés), és
beteszem a tepsit a sütő alsó harmadára és 45-50 percet sütöm,
míg a tészta a tetején aranybarnára megsül és a cukor rajta
megkaramellizálódik.
.
A sütési idővel és hőfokkal kapcsolatban megjegyezném, hogy
azért adok ilyen tág határokat, mert ahány sütő, annyi -féle.
Mindenkinek magának kell kitalálnia és ellenőriznie meddig kell
sütni. Először nekem is meggyűlt vele a bajom, mivel a receptben
elég nagyvonalúan kezelték ezt a kérdést, így magamnak kellett
rájönnöm és kitalálnom hogyan és meddig süssem. Végül nekem
a 190 fok és 50 perc jött be, de ismétlem, ez nem szentírás...
Tálaláskor,
tányérra szedek két szeletet és kevés lazára, nem túl keményre
felvert sűrű tejszínnel súlyosbítom a desszertet.
Tipp!
A széleit levágva, 12 egyforma szeletre vághatjuk a süteményt,
így 6-12 személy részére kínálhatjuk desszertként a
vacsorához.
Kényesebbek
a sertészsír helyett használhatnak vajat is. A margarint viszont
nem ajánlom!
Készíthetjük
kevesebb, kb. 2 kg. almával is, de akkor nem lesz ilyen szép magas
a töltelék.
Az
alma cukrozását és a fahéj mennyiségét ízlésünk szerint
variálhatjuk.
Használjunk
savanykásabb fajta, feszes, ropogós húsú, jól szeletelhető
almát (Topáz, Jonatán, vagy rétesalma), ne édeset vagy kásás
állagút.
Elképesztően
finom, omlós tészta, egyszerre krémes és darabos fahéjas alma
töltelék, benne a lekvár íze, és a finom dió darabkák, a
tetején a ropogós cukor réteggel... ez az almás pite! Egy
megdöbbentően brutális ízbomba, méltán vonult be a kedvenceim
közé, és ott is az első helyek egyikére!
Elkészítési
idő: 2 óra
Költségek:
összesen kb. 1800 Ft.
Energiatartalom:
370 Kcal./szelet
Tudom, hogy nem diétás kaja, de a "25 kg sertészsír", akkor is soknak tűnik. :D
VálaszTörlésmennyi? 2500 dkg zsír? :)
VálaszTörlésEz van ha éjjel irom meg a posztot:) ha hazaérek javitom:) toma
VálaszTörlésMint a párom nagyanyja. Ő is elront mindenféle finom süteményeket darált dióval :-( Ezt leszámítva szuper!
VálaszTörlés"Ő is elront mindenféle finom süteményeket darált dióval"
VálaszTörlésHát ha ezt elrontásnak nevezed...na mindegy, de ne bántsd meg azokat, akik szeretik a diót, mint pl. én. :-)
Szia!
VálaszTörlésHa már lemaradtam róla, legalább a pitét megsütném. :)
A 3 kg alma nettó mennyiség vagy bruttó, vagyis hámozás-csumázás után amennyi marad belőle, az megy a pitébe töltelékként?
Köszi
Padlásszoba
bruttó. a magház és a héj, kb. a 25-30%-a az összesnek... :)
VálaszTörlésKöszi. Ez valami brutál finoman néz ki a 85% töltelék-15% tészta arányával, hogy úgy döntöttem, ez lesz az egyik karácsonyi süti nálunk.
VálaszTörlésPadlásszoba
ööö....nem maradt ki véletlenül a tojás? A tésztát mi tartja össze?
VálaszTörlésnem maradt ki. ebbe az omlós tésztába nem kell tojás, a zsír tartja össze. de ha nem bízol a receptemben, tehetsz bele, el nem rontja:)
TörlésKipróbáltam tojás nélkül és tényleg nem "esett szét". Amúgy nem bizalomhiány miatt kérdeztem, ;-) csak furcsálltam, hogy nincs benne tojás mert általában a pite/lepény tésztákban szokott lenni. Isteni lett egyébként. Köszi!
Törlésörülök, hogy jól sikerült:) nem baj ha dolgokra rákérdeztek, mert azért előfordulhat hogy valamit kifelejtek, vagy elütöm mikor a posztot írom... :)
TörlésÉppen most sül... annyira izgatott vagyok! :-) Kóstolás után ismét jelentkezem!
VálaszTörléskíváncsi vagyok, hogy sikerült...
TörlésNos, szuper lett! Teljesen ugyanúgy néz ki, mint a képen. Az íze pedig.... nem találom a tökéletes szót. Talán pont ez: TÖKÉLETES! Ezer köszönet a receptért! :-)
Törlésennek örülök!:) közkívánatra, én is újra megsütöm nemsokára... :)
TörlésKöszönöm szépen a receptet! Isteni finom, végre egy almás süti amiben nincs tojás. Zsír helyett márkázott vajat használtam, nagyon tuti lett.
VálaszTörlésKöszi!
VálaszTörlésAsszony el van ájulva a süteménytől!
A mandula is jo hozza????? Elfogyott a diom!
VálaszTörlésMég nem próbáltam mandulával, de el nem rontja az biztos :)
TörlésEz valami mennyei, köszönöm hogy megosztottad a receptet! A család új kedvence :)
VálaszTörlésSzia!Évekig kerestem a nagymamám almáspite receptjét.Miután meghalt elkeveredett a nagy családban valahol.Teljesen véletlenül találtam a blogodra,és a régen elveszett ízekre is.Köszönöm,hogy megosztottad...
VálaszTörlés