Keresés a blogban

Almaboros csirkepaprikás


Ez nem éppen egy könnyű nyári étel, de most erre volt igény. Vendégek jelentkeztek be hozzám, és hirtelen egy tartalmas ebédet kellett összehoznom két óra alatt, egy csirkéből és abból amit még a hűtőben találtam.
Mivel az ezt megelőző napokon nem voltam otthon, nem sok minden akadt a hűtőszekrényben így eléggé behatároltak voltak a lehetőségeim.



Hozzávalók (6 adaghoz):

. egy 1,5 kilós tanyasi csirke
. 25 dkg. hagyma
. 10 dkg füstölt mangalica szalonna
. 4-6 gerezd fokhagyma
. 1 db. hegyes csípős zöldpaprika
. 2 db. közepes nagyságú érett paradicsom
. 7,5 dl. almabor (cider/cidre)
. 2 dl. tejföl
. 1 ek. étkezési keményítő
. liszt
. só, bors, majoránna, pirospaprika (lehet, füstölt spanyol), köménymag

Elkészítés:

1. Egy nagy serpenyőben kiolvasztottam a kis kockákra vágott szalonna zsírját, majd egy szűrőkanállal kiszedtem és egy nagy vastagfalú öntöttvas lábosba szórtam.
2. Közben a csirkét feldaraboltam, sóztam borsoztam majd lisztben megforgattam és végül a serpenyőben visszamaradt zsíron, kisebb adagokban körbe pirítottam, kérget sütöttem rá.
3. A csirkéket a szalonnához adtam a lábosba.
4. A serpenyőbe maradt zsiradékra szórtam az apróra vágott hagymát és üvegesre pirítottam.
5. Hozzáadtam a felaprított grillezett paprikát és a hegyes zöldpaprikát, és tovább pirítottam 1-2 percig.
6. Megszórtam a tetejét egy bő kanálnyi pirospaprikával, vártam fél percet, hogy kioldódjanak belőle az íz és szín anyagok, majd elkevertem.
7. Ekkor adom hozzá az apróra vágott paradicsomot, sózom borsozom, egy nagy csipet majoránnát morzsolok rá, és késhegynyi őrölt köményt szórok hozzá.
8. Felöntöm kevés alaplével és zsírjára sütöm, majd megint felöntöm és megint lesütöm, hogy elforrja a levét, míg a hagyma szét nem fő, ekkor adom hozzá a húshoz, a lábosba.
9. A húst megszórom a felszeletelt fokhagymával, sózom, borsozom, és felöntöm annyi ciderrel, hogy ellepje.
10. Közepesnél kisebb fokozaton (kerámialap#5/9), lassan fortyogva főzöm 1 óra 15 percig, vagy míg a hús teljesen meg nem puhul.
11. Egy csészében 1 dl. vizet elkeverek 1 ek. keményítővel, ezt elkeverem simára egy kis doboz tejföllel.
12. A tejfölös habarást hozzácsurgatom a raguhoz, közben kevergetem, majd egyet forralok rajta és aztán lekapcsolom alatta a tűzhelyet.


Tálaláskor megszórhatjuk apróra vágott friss petrezselyemmel és ropogós pirított hagymával. Köretet nem készítettem, inkább egy nagy rozmaringos focacciat sütöttem hozzá.
Tipp! A végén, a habarás után keverhetünk bele egy csokor apróra vágott friss petrezselymet (nekem most nem volt otthon).
Ebbe a raguba főzetünk apró gombafejeket vagy kis gyöngyhagymákat is. Ezeket félidőben adjuk hozzá.
Ha csípősre szeretnénk tehetünk bele csilipaprikát is vagy chipotlét.
Köretnek nokedlit, párol rizst, vagy makarónit ajánlanék hozzá.
Finom, sűrű krémes szószban úszó omlós puha csirkedarabok. Ebből áll ez a fogás, és a friss focacciából amivel lelkesen tunkolhatjuk a szaftot a tányérból.
Testesebb olaszrizling vagy chardonnay passzol hozzá.

Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Költségek: kb. 500 Ft./adag
Energiatartalom:

4 megjegyzés:

  1. Ez nem is paprikás, hanem pörkölt :) Baromi jól hangzik amúgy, küldhettél volna :)

    VálaszTörlés
  2. mégcsak nem is pörkölt, inkább valami ragu szerűség:)) a paprikás nevet csak azért adtam neki, mert az a fő fűszer/íz benne...:)

    VálaszTörlés
  3. Tök mindegy mi remekül fest és az íze fenséges lehet

    VálaszTörlés
  4. Ragu, pörkölt, egyre megy. Amikor megpirítom a húst, az mind pörkölt :)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!