Keresés a blogban

Bárányburger


Nyakunkon a grillszezon, ezért aktuálisnak érzem, hogy posztoljam az én bárányburger receptemet. A fűszerezés, és a húskeverék egy hosszú és élvezetes kísérletezési folyamat eredménye.
Sajnos én nem mindig jutok hozzá bárányhúshoz, nem egyenletes az ellátás errefelé ebből a húsfajtából. Ezért mikor lehetőség adódik, általában nagyobb mennyiséget veszek, és kissé előre dolgozok vele. Most is éppen hozzájutottam 3 kiló csontos bárány pörkölthúshoz, ami főleg lapocka és nyaka volt. Mivel pörkölnek inkább a karakteresebb birkahúst preferálom, elhatároztam hogy ezt most kicsontozom inkább, és ledarálva bekeverem burger húsnak.
Nem kis munkát vettem a nyakamba ezzel, hogy a sok kis húscafatot lefarigcsáljam a csontokról, de a szemem előtt lebegett a jó kis burger hús ezért nem lankadtam és a végére összejött belőle két kilónyi kicsontozott hús. Persze a burger hús nem az igazi, egy kis jó minőségű érlelt marhahús és marhafaggyú nélkül, mert szerintem így keverve hozza igazán a jó formáját a bárány is. Szerencsére ebből éppen volt készleten, így mindjárt neki is álltam.



Hozzávalók:

. 2 kg. kövérebb, nyesedék bárányhús (vegyesen lapocka, comb, nyaka...)
. 1,2 kg. faggyús érlelt marhahús (kb. 4:1 arányban hús és faggyú)
. 35 dkg hagyma
. 2-4 gerezd fokhagyma
. 3 ek. apróra vágott friss rozmaring
. 1-1 ek. apróra vágott friss menta és friss kakukkfű
. 2 ek. durva tengeri só
. 1 ek. színes borskeverék
. 1 ek. Ras-el-Hanout fűszerkeverék

Elkészítése:

1. A hagymát és a fokhagymát feldarabolom, majd egy aprítógépben finomra felaprítom.
2. Egy serpenyőben, kevés olajon üvegesre pirítom, kissé megsózom, majd lefedve, közepes fokozaton 20-30 perc alatt aranybarnára karamellizálom. Ezután félreteszem, hogy teljesen kihűljön.
3. A zöldfűszereket felaprítom, a sót, borsot mozsárban porrá zúzom, majd hozzákeverem a Ras-el-Hanout fűszerkeveréket és a zöldfűszereket is.
4. A húsokat ledarálom a közepes lyuknagyságú tárcsával és összekeverem.
5. A darált húshoz adom a fűszereket, a szobahőmérsékletűre hűlt hagymát, majd kézzel alaposan átkeverem, összegyúrom egyneművé. Ilyenkor egy kis darabot érdemes kivenni, és serpenyőben megsütni, hogy megkóstolhassuk kellően fűszeres és sós lett-e.
6. Vizes kézzel teniszlabda nagyságú, úgy nagyjából 14-15 dkg-os gombócokat gyúrok, formázok, majd ellapítom és egyenletes, 1-1,2 centi vastagságú koronggá/pogácsává formázom.
7. A húspogácsák közé folpack darabokat teszek, hogy ne ragadjanak össze, majd kettesével vákuum-fóliázom, megírom, dátumozom és fagyasztóba teszem felhasználásig.

Felhasználás előtt, a fagyasztott húspogácsákat vegyük ki a fagyasztóból és tegyük át a hűtőbe, hogy lassan engedjen fel, majd a sütés előtt, pár órára vegyük ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen.
Tipp! Természetesen ezt a húskeveréket nem csak hamburgerhúsnak használhatjuk fel, hanem kisebb gombocokká gyúrva ragus, vagy paradicsomos húsgombócot, kis hengerekké alakítva csevapot is készíthetünk akár. De tölthetjük zöldségekbe, szőlőlevélbe is, és a sis köftétől a kebabon át, a tésztaraguig, sok mindenre használható...

De elsőként természetesen egy hamburgert készítettem belőle:

1. Először is a krumplit készítem el, az újkrumplit hasábokra vágom, meglocsolom olívaolajjal, megsózom, kis steak fűszerkeveréket szórok rá, majd a 200 fokra előmelegített sütőbe teszem 25 percre, vagy még szép ropogósra nem sül.
2. Közben a hamburgerzsemlét kettévágom, majd egy száraz teflonserpenyőben megpirítom a vágott felüket.
3. A zsemle tetejére szeletelt mozzarellát teszek és 5 percre betolom a sütőbe a krumpli mellé és rápirítom a sajtot.
4. Eközben a zsemle alsó részére egy-két római salátalevelet fektetek.
5. Egy serpenyőben közepes fokozaton megsütöm a húspogácsát, oldalanként 2 perc kell neki.
6. Addig is a saláta tetejére vékony szelet csemegeuborkákat és két karika paradicsomot teszek, meglocsolom kis ketchuppal.
7. Erre helyezem a közben megsült húspogácsát, aminek a tetejét megszórom egy kanálnyi ropogósra pirított hagymával.
8. A burgert egy tányérra teszem, ráfektetem a sajtos tetejét, mellé halmozom a sült krumplit és kész!

Elkészítési idő: 35 perc

5 megjegyzés:

  1. Basszuskulcs Maestro, erre ráfolyt a nyálam, most süthetek én is ilyet. :)

    A ras-el-hanout mostanában egy csomó helyen szembejött, de nem kapok sehol. Az alábbi recept nagyjából fedi? Ha van saját mixed, írd már le, a többi keveréked is bejött eddig.

    2 teáskanál őrölt gyömbér
    2 teáskanál őrölt kardamom
    2 teáskanál őrölt szerecsendió
    1 teáskanál fahéj
    1 teáskanál őrölt szegfűbors
    1 teáskanál őrölt koriander mag
    1 teáskanál őrölt szerecsendió
    1 teáskanál kurkuma
    1 / 2 teáskanál őrölt fekete bors
    1 / 2 teáskanál őrölt fehér bors
    1 / 2 teáskanál őrölt cayenne bors
    1 / 2 teáskanál őrölt ánizs magvak
    1 / 4 teáskanál őrölt szegfűszeg

    VálaszTörlés
  2. én egy arab fűszerboltban szoktam megvenni a keveréket, nem csinálok sajátot. ennek olyan alkotóelemei is vannak amit nem tudok beszerezni. pl. paradicsomi mag, kubéba bors, szömörce stb...

    nem rossz amit leírtál, lehet, hogy ezt is kipróbálom. sokféle receptje létezik, nincs egységes leírás. marokkóban is, ahány fűszerárus, annyi recept:)

    VálaszTörlés
  3. Névtelen18:34

    Elvennélek feleségül, ha én fiú lennék, te meg leány. Rég láttam ilyen guszta kaját, a fotók meg, hát mit mondjak...

    VálaszTörlés
  4. Ez a blog miért nem írodik tovább?? Lenne rá igény....

    VálaszTörlés
  5. Wow .. beautiful photos
    I really like your blog
    Thanks for sharing
    You can visit thay man hinh zenfone and thay man hinh zenfone 4 prestige cheap

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!