
Hozzávalók (2 személyre):
· 250g. spagetti
· 25-30 dkg marhahús (rostélyos)
· 1 doboz hámozott, aprított olasz paradicsomkonzerv (mutti polpa)
· 1 ek. olasz sűrített paradicsom
· fél fej hagyma
· 4-5 gerezd fokhagyma
· 5 dkg frissen reszelt parmezán
· 1 dl száraz vörösbor
· fél csokor friss bazsalikom
· só, bors, oregáno
· olívaolaj
Előkészületek:
Először elkészítem a húsgombócot.
1. A húst, előbb csíkokra vágyom, majd apróra felkockázom. Ezután jópárszor átfutok rajta a késsel, míg darálthús-szerű állaga nem lesz.
2. Az egyik gerezd fokhagymát passzírozom, és hozzáadom a húshoz.
3. Sózom, borsozom, egy csipet oregánót morzsolok rá, és belereszelem a sajt felét, majd jól összegyúrom/összedolgozom.
4. Gombócokat formázok belőle (pingpong-labda nagyságúkat), és felhasználásig, de min. fél órára, a hűtőbe teszem.
A hagymát apróra vágom, a maradék fokhagymákat vékonyan felszeletelem.
A paradicsomot elkeverem a sűrített paradicsommal.
Elkészítés:
1. Egy nagyobb serpenyőbe, vagy wokba, olajat hevítek közepesnél erősebb fokozaton.
2. Rádobom a hagymát és a fokhagymát, és üvegesre pirítom.
3. Sózom, borsozom, egy csipet oregánot is morzsolok bele, majd felöntöm a vörösborral.
4. Addig forralom, míg a fele el nem fő, ezután teszem bele a paradicsomot, és elkeverem.
5. A gombócokat egy serpenyőben, kevés olajon, körbesütöm minden "oldalán".
6. Majd a gombócokat óvatosan beleteszem a paradicsomszószba. Lefedem, és közepesnél alacsonyabb fokozaton párolom tovább.
7. Felteszem a vizet forrni, majd mikor felforrt, megsózom és kifőzöm benne a spagetti tésztát al dentére (7-8 perc).
Mire a tészta megfő, a mártás, és a gombóc is elkészült.
8. Kiveszem a gombócokat, és a paradicsomszószba szórom az apróra tépkedett bazsalikomleveleket. Elkeverem, és visszateszem a gombócokat a mártásba.
.jpg)
6. Majd a gombócokat óvatosan beleteszem a paradicsomszószba. Lefedem, és közepesnél alacsonyabb fokozaton párolom tovább.
7. Felteszem a vizet forrni, majd mikor felforrt, megsózom és kifőzöm benne a spagetti tésztát al dentére (7-8 perc).
Mire a tészta megfő, a mártás, és a gombóc is elkészült.
8. Kiveszem a gombócokat, és a paradicsomszószba szórom az apróra tépkedett bazsalikomleveleket. Elkeverem, és visszateszem a gombócokat a mártásba.
.jpg)
Tálalás, tippek:
Egy nagy pasta-tányérba szedem a tésztát, a tetejére paradicsomszószt merek, adagonként három húsgombócot teszek a tetejére, és megszórom a maradék frissen reszelt parmezánnal. Bazsalikom levéllel díszítem.
Marhahús helyett, készíthetjük a gombócot sertéshúsból is, vagy a kettő keverékéből.
Csak frissen elkészítve az igazi, de ha muszáj, a maradék szósz és gombóc, egy napig eláll a hűtőben.
Finom, fűszeres marhahús gombóc, zamatos paradicsomszósz, a friss bazsalikom aromájával, jóféle olasz spagetti… mi kell még?
Talán egy palack Chianti, amit elkortyolgat az ember közben.
Elkészítési idő: 35 perc + a pihentetés
Költségek: kb. 650 Ft./adag
Bor: 1540 Ft. (Chianti) Metro
Én is beugrottam :)
VálaszTörlésA húsgombócos spagetti tervben van, valahogy eddig kimaradt-de most kedvet kaptam!
A vargányás pirítós is megmozgatta rendesen a fantáziám! Nagyon guszta!
készítsd el, nem fogsz csalódni:)
VálaszTörlésAz a vicces, hogy pont a blogodat olvastam, majd kitaláltam, hogy a holnapi projekt legyen Keresztapa-trilógia nézés, természetesen paradicsomos húsgombócokkal egybekötve. Bepötyögtem a google-be, és persze a blogodat dobta ki:)
VálaszTörlésnaná, hogy az én blogom jön fel. félnek ha nem, kapnak egy lófejet az ágyukba...:)
VálaszTörlés:))))))
VálaszTörlésKipróbáltam, isteni lett! Én darált sertéshúst használtam. Onnan tudtam, hogy autentikus, hogy a barátom már régóta nyaggatott, hogy főzzek olyan paradicsomszószos húsgombócot, mint a Keresztapa c. filmben. Itt megnézhető: http://www.youtube.com/watch?v=eZD-ApotEOQ
VálaszTörlésÉn a "little bitt of wine, a little bit of sugar" mondat alapján cukrot is szórtam bele egy keveset. :)
Szuper leírás! guszta, pontos, alapos, szépen lejön az étel szeretete és tisztelete sznobság nélkül :) örülök, hogy megtaláltam a receptet.
VálaszTörlésHello,
VálaszTörlésa hentes tokányt főztem meg először erről az oldalról és nagyon-nagyon finom lett. Most ezt a paradicsomos gombócot néztem ki, csak azt nem tudom hol tudnék ilyen Mutti Polpa nevezetű paradicsomkonzervet venni. Hol kapható ez?
én pécsett a caféshop24-ben veszem de érdemes nagyobb hiperekben keresni. ha nem kapsz sehol, végső esetben a lidlben egész vállalható az olasz paradicsomkonzerv... csak az hámozott egész paradicsom, nem aprított, de az egy késsel megoldható:))
TörlésKöszi :)
TörlésItt mindig (számomra) új dolgokra bukkanok, ami nagyon jó, fejlődik a főzéstudományom :).
Ezen kívül máris kinéztem még 2 receptet, az egyik a fokhagymakrémeleves, a másik a padlizsánkrém. Erről eszembe jutott a muszaka, ezt nem találtam a receptjeid között, de a leírásaid nagyon jók, a képek is, ha később felkerülne ide a muszaka, biztos elkészíteném.
Mutti Polpát nem találtunk, de másik fajta hámozott paradicsommal is kiváló. Az árak miatt én is inkább sertéshússal csináltam. Nagy sikert aratott. A fokhagymakrémlevest is megcsináltam, nagyon ízlett. Most a padlizsánkrém következik. Ezek után szerintem az sem okoz csalódást. Ja, minden eddig kipróbált receptet a családi recepttárba mentettem. További lelkes főzőcskézést és követni fogom a blogodat!
VálaszTörlésRecepted alapján elkészítettem én is, a szósz isteni lett, a húsgombócokat sertésből készítettem, és valamiért elég kemények maradtak, pedig elég sokáig rotyogtattam őket a szószban.Van valami ötleted, hogy mi lehet a bibi?Bea
VálaszTörléskét dolog miatt lehetett, vagy a hús minősége nem volt jó, - öreg volt a sertés vagy olyan részét darálták le ami nehezebben fő - vagy mégsem főzted elég ideig. legközelebb sütőben próbáld sütni előtte fél órát 160-170 fokon és csak utána bele a szószba.
Törlés