Keresés a blogban

Spagetti paradicsomos húsgombóccal

Ez az étel is az „együk ki a hűtőt!” mozgalom jegyében született. A fagyasztóban kotorászva, találtam három szelet marharostélyost. Ahhoz két embernek kevés, hogy steaknek kisüssem. Így hát eszembe jutott, hogy valami tésztához felhasználhatnám, és innen már egyenes út vezetett az olaszos, paradicsomos húsgombócig.


Hozzávalók (2 személyre):

· 250g. spagetti
· 25-30 dkg marhahús (rostélyos)
· 1 doboz hámozott, aprított olasz paradicsomkonzerv (mutti polpa)
· 1 ek. olasz sűrített paradicsom
· fél fej hagyma
· 4-5 gerezd fokhagyma
· 5 dkg frissen reszelt parmezán
· 1 dl száraz vörösbor
· fél csokor friss bazsalikom
· só, bors, oregáno
· olívaolaj


Előkészületek:

Először elkészítem a húsgombócot.
1. A húst, előbb csíkokra vágyom, majd apróra felkockázom. Ezután jópárszor átfutok rajta a késsel, míg darálthús-szerű állaga nem lesz.
2. Az egyik gerezd fokhagymát passzírozom, és hozzáadom a húshoz.
3. Sózom, borsozom, egy csipet oregánót morzsolok rá, és belereszelem a sajt felét, majd jól összegyúrom/összedolgozom.
4. Gombócokat formázok belőle (pingpong-labda nagyságúkat), és felhasználásig, de min. fél órára, a hűtőbe teszem.

A hagymát apróra vágom, a maradék fokhagymákat vékonyan felszeletelem.
A paradicsomot elkeverem a sűrített paradicsommal.


Elkészítés:

1. Egy nagyobb serpenyőbe, vagy wokba, olajat hevítek közepesnél erősebb fokozaton.
2. Rádobom a hagymát és a fokhagymát, és üvegesre pirítom.
3. Sózom, borsozom, egy csipet oregánot is morzsolok bele, majd felöntöm a vörösborral.
4. Addig forralom, míg a fele el nem fő, ezután teszem bele a paradicsomot, és elkeverem.
5. A gombócokat egy serpenyőben, kevés olajon, körbesütöm minden "oldalán".
6. Majd a gombócokat óvatosan beleteszem a paradicsomszószba. Lefedem, és közepesnél alacsonyabb fokozaton párolom tovább.
7. Felteszem a vizet forrni, majd mikor felforrt, megsózom és kifőzöm benne a spagetti tésztát al dentére (7-8 perc).
Mire a tészta megfő, a mártás, és a gombóc is elkészült.
8. Kiveszem a gombócokat, és a paradicsomszószba szórom az apróra tépkedett bazsalikomleveleket. Elkeverem, és visszateszem a gombócokat a mártásba.
















Tálalás, tippek:

Egy nagy pasta-tányérba szedem a tésztát, a tetejére paradicsomszószt merek, adagonként három húsgombócot teszek a tetejére, és megszórom a maradék frissen reszelt parmezánnal. Bazsalikom levéllel díszítem.
Marhahús helyett, készíthetjük a gombócot sertéshúsból is, vagy a kettő keverékéből.
Csak frissen elkészítve az igazi, de ha muszáj, a maradék szósz és gombóc, egy napig eláll a hűtőben.
Finom, fűszeres marhahús gombóc, zamatos paradicsomszósz, a friss bazsalikom aromájával, jóféle olasz spagetti… mi kell még?
Talán egy palack Chianti, amit elkortyolgat az ember közben.

Elkészítési idő: 35 perc + a pihentetés
Költségek: kb. 650 Ft./adag
Bor: 1540 Ft. (Chianti) Metro

13 megjegyzés:

  1. Én is beugrottam :)
    A húsgombócos spagetti tervben van, valahogy eddig kimaradt-de most kedvet kaptam!
    A vargányás pirítós is megmozgatta rendesen a fantáziám! Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  2. készítsd el, nem fogsz csalódni:)

    VálaszTörlés
  3. Névtelen21:25

    Az a vicces, hogy pont a blogodat olvastam, majd kitaláltam, hogy a holnapi projekt legyen Keresztapa-trilógia nézés, természetesen paradicsomos húsgombócokkal egybekötve. Bepötyögtem a google-be, és persze a blogodat dobta ki:)

    VálaszTörlés
  4. naná, hogy az én blogom jön fel. félnek ha nem, kapnak egy lófejet az ágyukba...:)

    VálaszTörlés
  5. Névtelen0:53

    :))))))

    VálaszTörlés
  6. Kriszta10:37

    Kipróbáltam, isteni lett! Én darált sertéshúst használtam. Onnan tudtam, hogy autentikus, hogy a barátom már régóta nyaggatott, hogy főzzek olyan paradicsomszószos húsgombócot, mint a Keresztapa c. filmben. Itt megnézhető: http://www.youtube.com/watch?v=eZD-ApotEOQ
    Én a "little bitt of wine, a little bit of sugar" mondat alapján cukrot is szórtam bele egy keveset. :)

    VálaszTörlés
  7. Névtelen11:33

    Szuper leírás! guszta, pontos, alapos, szépen lejön az étel szeretete és tisztelete sznobság nélkül :) örülök, hogy megtaláltam a receptet.

    VálaszTörlés
  8. Névtelen15:30

    Hello,
    a hentes tokányt főztem meg először erről az oldalról és nagyon-nagyon finom lett. Most ezt a paradicsomos gombócot néztem ki, csak azt nem tudom hol tudnék ilyen Mutti Polpa nevezetű paradicsomkonzervet venni. Hol kapható ez?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én pécsett a caféshop24-ben veszem de érdemes nagyobb hiperekben keresni. ha nem kapsz sehol, végső esetben a lidlben egész vállalható az olasz paradicsomkonzerv... csak az hámozott egész paradicsom, nem aprított, de az egy késsel megoldható:))

      Törlés
    2. Névtelen22:59

      Köszi :)
      Itt mindig (számomra) új dolgokra bukkanok, ami nagyon jó, fejlődik a főzéstudományom :).
      Ezen kívül máris kinéztem még 2 receptet, az egyik a fokhagymakrémeleves, a másik a padlizsánkrém. Erről eszembe jutott a muszaka, ezt nem találtam a receptjeid között, de a leírásaid nagyon jók, a képek is, ha később felkerülne ide a muszaka, biztos elkészíteném.

      Törlés
  9. Névtelen16:11

    Mutti Polpát nem találtunk, de másik fajta hámozott paradicsommal is kiváló. Az árak miatt én is inkább sertéshússal csináltam. Nagy sikert aratott. A fokhagymakrémlevest is megcsináltam, nagyon ízlett. Most a padlizsánkrém következik. Ezek után szerintem az sem okoz csalódást. Ja, minden eddig kipróbált receptet a családi recepttárba mentettem. További lelkes főzőcskézést és követni fogom a blogodat!

    VálaszTörlés
  10. Névtelen20:56

    Recepted alapján elkészítettem én is, a szósz isteni lett, a húsgombócokat sertésből készítettem, és valamiért elég kemények maradtak, pedig elég sokáig rotyogtattam őket a szószban.Van valami ötleted, hogy mi lehet a bibi?Bea

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. két dolog miatt lehetett, vagy a hús minősége nem volt jó, - öreg volt a sertés vagy olyan részét darálták le ami nehezebben fő - vagy mégsem főzted elég ideig. legközelebb sütőben próbáld sütni előtte fél órát 160-170 fokon és csak utána bele a szószba.

      Törlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!