Keresés a blogban

Tandori (vagy tandoori) csirke



Persze ez a csirke, inkább csak a pácolásban/fűszerezésben „tandori”, hiszen nem a hagyományos indiai, agyagból épített tandoorban sütöttem, amiről az étel a nevét kapta.
Újabb recept, az „együk ki a hűtőt” mozgalom keretében. Még február elején kaptam egy szép bio csirkét, amivel nem tudtam hirtelen mit kezdeni, mert éppen tele voltam egyéb ételtervekkel, és alapanyagokkal. Így jött az ötlet, hogy bepácolom, vákuumfóliázva lefagyasztom, és majd valamikor később felhasználom…


Hozzávalók:

· Egy kb. másfél kilós tanyasi "kapirgálós"csirke
· 2 dl. joghurt
· 1 ½-2 ek. „Tandoori masala” fűszerkeverék
· 2 gerezd fokhagyma
· 1-2 tk. chili krém (elhagyható)
· olívaolaj
· só, bors

A Tandoori masala fűszerkeveréket megtalálhatjuk többek között, a Tesco-ban (nemzeti ételek polcain), vagy más nagyobb hipermarketben.

Előkészítés:

1. A csirkét magam elé fektetem mellével lefelé, és egy erős pengéjű, éles késsel, végigvágom a gerince mellet, mindkét oldalán. Kiveszem a csirke gerincét, így szétnyitom, mint egy könyvet. Megfordítom, kiterítem, és mindkét kezemmel ránehézkedek, hogy a csirke mellcsontja eltörjön, és a hús minél jobban kisimuljon (lásd, a lenti képen!).
2. Besózom, borsozom mindkét oldalát.
3. A joghurtot egy tálba öntöm, hozzáadom a fűszereket, belereszelem a fokhagymát, és elkeverem.
4. Az így kapott páccal alaposan bekenem a húst mindenhol.
Fólia zacskóba teszem, és vákuumos fóliahegesztővel lezárom (ha nincs, elég szorosan elkötni), és egy éjszakára a hűtőbe teszem, hogy a fűszeres-joghurtos pác átjárja a húst. Ha nem használjuk fel másnap, így befóliázva lefagyaszthatjuk, három, négy hónapig felhasználható.


















Elkészítés:

1. Előveszek egy nagy tepsit, és kibélelem alufóliával. Egy rácsot teszek a tetejére, és arra fektetem kiterítve, a bepácolt húst, a bőrős felével felfelé. Meglocsolom egy kis olajjal.
2. A 190-200 fokra (alul-felül+hőlégkeverés) előmelegített sütőbe teszem a tepsit a ráccsal, és a hússal, a sütő alsó polcára. 40-45 percig sütöm, mérettől függően.
3. Ezután kiveszem, megint megcpriccelem egy kevés olajjal, és tepsit, 180 fokkal elfordítva visszateszem, még 10-15 percre. Erre azért van szükség, mert az ajtóhoz közelebb eső részen melegebb a sütő, jobban megsül a csirke bőre, így viszont egyenletesen pirul meg mindenhol.
4. Tálalás előtt, a húst legalább tíz percig pihentetem, egy darab alufóliával lazán lefedve, vagy a már kikapcsolt, félig nyitva hagyott ajtajú sütőbe teszem vissza, így tartva azt melegen.
Mindeközben, míg a tandori csirke sült, elkészítettem hozzá a hagymás krumplipürét.

Tippek, tálalás:

A húst feldarabolom, és a burgonyapürével tálalom.
Mind a hús, mind a krumplipüré, csak frissen elkészítve finom igazán, melegítve szerintem már nem az igazi.
Köretként, krumpli helyett, adhatunk mellé rizst, vagy kenyeret is.
Az ilyen módon előkészített csirkét megsüthetjük faszénen is, a kerti grillsütőn, csak akkor gyakran forgassuk, nehogy megégjen mielőtt megsül.
Ez a tandori csirke, egy nagyon egyszerű, és nagyon finom étel, érdemes kipróbálni. A húst, a pácolás során átjárta a sok fűszer, így egy pompás, zamatos sült csirkehúst kaptunk. A bőre ropogósra sült, és rákaramellizálódott a fűszeres pác, belül viszont puha, és szaftos (még a mellehúsa sem száradt ki), és a csontról szinte magától leválik…
A könnyű, fűszeres kadarka, remekül harmonizált a tandoori masalát alkotó fűszerekkel, és kellemes kísérője, kiegészítője volt az ételnek.

Elkészítési idő: 70 perc + a pácolás
Költségek: kb. 440 Ft./adag
Bor: 2670 Ft. (Vesztergombi Kadarka-vinotéka)

4 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik ez a recept. Hétvégén ki is próbálom. Köszi!

    VálaszTörlés
  2. Toma, a Tandoori fűszerkeverékben lévő chiliben nincs elég színezőanyag, Indiában pedig piros ételfestéket szoktak a pépbe tenni. Nyugodtan tehetsz bele, így kívül gyönyörű piros lesz, a húsa pedig hófehér:))
    Gyönyörű kontraszt!! Az ízén ez persze nem változtat, mi is nagyon szeretjük!:)

    VálaszTörlés
  3. Névtelen13:38

    Nálunk mindig kapható a Fűszerszényben Tandoori masala és még 6 féle további masala:)
    1033 Budapest, Bécsi út 38-40. Új Udvar bevásárlóközpont fszt. (Kolosy tér mögött)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!