Keresés a blogban

Reggelik – vargánya-gombás pirítós


Villámgyorsan elkészül, kiadós, és elképesztően finom. Három dolog, amitől jó lesz egy reggeli, és a reggel. A gyorsaságát jellemzi, hogy az ötlettől, az első falatig nem telt el húsz perc. A kiadósságáról annyit, hogy az alábbi mennyiségből készült étel, még az én százhúsz kilós korpuszomat elműködtette ebédig. Az ízéről meg, bizonyosodjon meg mindenki maga. Próbáljátok ki…


Hozzávalók (1 személyre):


· 4-5 db. kisebb vargánya (kb. 10 dkg. ha nincs szezonja, lehet fagyasztott)
· 4 dkg. vaj
· 1-2 gerezd fokhagyma
· fél csokor friss petrezselyem
· 1 ág friss kakukkfű
· 1 dl. száraz fehérbor
· 1 db. ciabatta zsemle
· só, bors


Elkészítés:

1. A vargányákat csíkokra vágom, a fokhagymát vékonyan felszeletelem, és a petrezselymet felaprítom.
2. A ciabatta zsemlét félbevágom, és mindkét részének vágott felét megpirítom szárazon, egy teflon serpenyőben, kissé megdörzsölöm egy darab fokhagymával, és félreteszem.
3. A serpenyőbe dobom a vaj felét, és rádobom a gombákat. Pár percig pirítom, közepesnél erősebb fokozaton.
4. Hozzáadom a fokhagymát, sózom, borsozom, és rátépkedem a kakukkfüvet.
5. Hozzáöntöm a bort, és addig forralom, míg a bor el nem párolog és csak egy krémes szaft marad utána.
6. Lekapcsolom alatta tűzhelyet, rádobom a vaj másik felét, és a petrezselyem háromnegyedét, és addig kevergetem, amíg a vaj el nem olvad.
8. A gombaszószt a pirítósokra halmozom, rászórom a petrezselyem maradékát, és kész!














Tippek, ötletek:

Készíthetjük tojásosan is, akkor a végén a vaj helyett egy felvert tojást öntsünk hozzá, és keverjük, míg félig meg nem szilárdul. Azután tegyük a pirítósra.
Vargánya helyett, vegyes erdei gombákból is elkészíthető. Rókagomba, szegfűgomba, kucsmagomba, stb… ezekből mind remekül elkészíthető.
Végső esetben termesztett csiperkéből is el lehet készíteni, csak akkor ízesítsük erdeigomba-porral.
Nem részletezem ezt a fergeteges ízkavalkádot, mindenki aki szereti az erdei gombákat, tudja…
Testesebb, talán barrique érlelésű Chardonnay-t ajánlok hozzá.

Elkészítési idő: 20 perc
Költségek: kb. 500 Ft.
Bor: kb. 800 Ft.-tól

8 megjegyzés:

  1. Mióta megtaláltam ezt a receptet, 3x készítettem el. Két nap alatt :) Pedig nem szeretem a gombát :) Köszi!

    VálaszTörlés
  2. szivesen! ennek örülök:) most éppen szezonja is van... :)

    VálaszTörlés
  3. Még nem csináltuk meg, csak most olvastuk az asszonnyal, de rácsorgot a nyálam a billentyűzetre!
    Sikerült magam vargányát gyűjtenem, feltétlenül kipróbáljuk!

    Köszi a recept, biztosan isteni!

    VálaszTörlés
  4. Húúha!

    Valami....

    VálaszTörlés
  5. Hja, minden rendben!

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!