Villámgyorsan elkészül, kiadós, és elképesztően finom. Három dolog, amitől jó lesz egy reggeli, és a reggel. A gyorsaságát jellemzi, hogy az ötlettől, az első falatig nem telt el húsz perc. A kiadósságáról annyit, hogy az alábbi mennyiségből készült étel, még az én százhúsz kilós korpuszomat elműködtette ebédig. Az ízéről meg, bizonyosodjon meg mindenki maga. Próbáljátok ki…
Hozzávalók (1 személyre):
· 4-5 db. kisebb vargánya (kb. 10 dkg. ha nincs szezonja, lehet fagyasztott)
· 4 dkg. vaj
· 1-2 gerezd fokhagyma
· fél csokor friss petrezselyem
· 1 ág friss kakukkfű
· 1 dl. száraz fehérbor
· 1 db. ciabatta zsemle
· só, bors
Elkészítés:
1. A vargányákat csíkokra vágom, a fokhagymát vékonyan felszeletelem, és a petrezselymet felaprítom.
2. A ciabatta zsemlét félbevágom, és mindkét részének vágott felét megpirítom szárazon, egy teflon serpenyőben, kissé megdörzsölöm egy darab fokhagymával, és félreteszem.
3. A serpenyőbe dobom a vaj felét, és rádobom a gombákat. Pár percig pirítom, közepesnél erősebb fokozaton.
4. Hozzáadom a fokhagymát, sózom, borsozom, és rátépkedem a kakukkfüvet.
5. Hozzáöntöm a bort, és addig forralom, míg a bor el nem párolog és csak egy krémes szaft marad utána.
6. Lekapcsolom alatta tűzhelyet, rádobom a vaj másik felét, és a petrezselyem háromnegyedét, és addig kevergetem, amíg a vaj el nem olvad.
8. A gombaszószt a pirítósokra halmozom, rászórom a petrezselyem maradékát, és kész!
Tippek, ötletek:
Készíthetjük tojásosan is, akkor a végén a vaj helyett egy felvert tojást öntsünk hozzá, és keverjük, míg félig meg nem szilárdul. Azután tegyük a pirítósra.
Vargánya helyett, vegyes erdei gombákból is elkészíthető. Rókagomba, szegfűgomba, kucsmagomba, stb… ezekből mind remekül elkészíthető.
Végső esetben termesztett csiperkéből is el lehet készíteni, csak akkor ízesítsük erdeigomba-porral.
Nem részletezem ezt a fergeteges ízkavalkádot, mindenki aki szereti az erdei gombákat, tudja…
Testesebb, talán barrique érlelésű Chardonnay-t ajánlok hozzá.
Elkészítési idő: 20 perc
Költségek: kb. 500 Ft.
Bor: kb. 800 Ft.-tól
Nagyon finom:)))
VálaszTörlésnaná, hogy az!:))
VálaszTörlésMióta megtaláltam ezt a receptet, 3x készítettem el. Két nap alatt :) Pedig nem szeretem a gombát :) Köszi!
VálaszTörlésszivesen! ennek örülök:) most éppen szezonja is van... :)
VálaszTörlésMég nem csináltuk meg, csak most olvastuk az asszonnyal, de rácsorgot a nyálam a billentyűzetre!
VálaszTörlésSikerült magam vargányát gyűjtenem, feltétlenül kipróbáljuk!
Köszi a recept, biztosan isteni!
Húúha!
VálaszTörlésValami....
Hja, minden rendben!
VálaszTörlés:)))
VálaszTörlés