Keresés a blogban

Beszámoló a grillpartiról, avagy a „nyertesek vacsorája”


Szombaton megtörtént a beígért kerti sütögetéses vacsora, a kisorsolt vendégekkel. Szerencsére kellemes időt fogtunk ki, meleg és napos szombatunk volt végig.
A „műszak” nekem már délben megkezdődött, sok mindennel elő kellett készülnöm, hogy mire megjönnek a meghívottak, minden rendben legyen. Természetesen nem így lett, mivel a mosogatógépem pont aznap mondta be az unalmast, így rendesen sikerült elúsznom a teendőkkel még úgy is, hogy volt segítségem Hódos Hajni személyében, aki kuktáskodás mellett bevállalta a folyamatos mosogatást is, de mivel a kis konyhámban nem fértünk el egyszerre, ezért akadozott a gépezet.
Mivel számomra ismeretlen embereket hívtam meg akiknek nem ismertem az ízlését, igyekeztem minél szélesebb spektrumot lefedni a kínálatban, hogy mindenki találjon kedvére való ételt. Naná, hogy ezzel is a saját dolgomat nehezítettem, jó sok előkészülettel járt a sokféle étel, ezért mikor megjöttek a vendégek még javában kelt a focaccia tésztája a langyos sütőben, a saláta még sehogy nem állt össze, és a konyhában teljes káosz uralkodott a mosatlan edények miatt. Szerencsére a társaság hamar összehangolódott, beindult a beszélgetés és az iszogatás, így volt időm befejezni az előkészületeket.
Szerencsémre egy profi sommelier is akadt a társágban aki remek borokkal érkezett, és minden fogáshoz kiválasztotta a megfelelő italt, mesélt nekünk a borról is, elmondott mindent amit tudnunk kellett az adott tételről. Nagy terhet vett le ezzel a vállamról, ezúton is köszönöm ezt Kövesdi Miklósnak, és persze a kitűnő borokat is amik sokat emeltek az estén.
Mindent összevetve szerintem remek este volt, egy laza, folyamatos evéssel-ivással-beszélgetéssel telt kellemes hat órát töltöttünk el együtt. Csapataink végig harcba álltak, a fronton elesett 5 kilónyi különféle hús, hét-nyolc (ki számolta?) palack bor, némi házi szilva- és barackpálinka, mindenféle kenyerek és saláták...



A menü a következő volt: Előételnek érlelt marharostélyos-steaket sütöttem médiumra, majd vékonyan felszeletelve taboulet-vel tálaltam.
Kis szünet után, egy vegyes grilltálat készítettem, kakukkfüves-rozmaringos pácban érlelt kacsamellet és bárányburgert sütöttem a tárcsán, ami mellé mentás-korianderes joghurtos uborkasaláta és fokhagymás-rozmaringos focaccia dukált, és persze még a taboulet is.
Egy újabb, kisebb rápihenés után, barbecue oldalas jött, amihez rukkola saláta járt málnaecetes öntettel és frissen sütött grissinvel.
A menüsort Hajni desszertjei követték, egy citromos süti és egy gránátalma-szirupos piskóta csokifagyival.

A taboulet úgy készült, hogy 50 dkg bulgurt bő forró vízben 25 percig áztattam, majd leszűrtem és egy salátás tálba öntöttem, sóztam és borsoztam. Megszórtam 4 csokornyi apróra vágott friss petrezselyemmel, egy maréknyi friss aprított mentával. Majd 3 db. közepes méretű, kockákra vágott és aranybarnára sütött/grillezett padlizsánt adtam hozzá, meg 50 dkg. koktélparadicsomot, amiket előzőleg kettévágtam, kiskanállal kivájtam a belsejüket és 70 fokos sütőben 2,5 órát aszaltam. Adtam még hozzá 3 fej kisebb kockára vágott lilahagymát, egy sóban eltett citrom felaprított héját, meglocsoltam másfél citrom levével és egy deci kiváló minőségű olívaolajjal. Két villával az egészet alaposan átforgattam és tálaltam.

A bárányburger úgy készült, hogy 70 dkg, zsírosabb bárányhúst (lapocka, pörkölthús) ledaráltam, hozzáadtam 35 dkg. faggyús marhahúst (3.1 arányban hús és faggyú), egy nagy maréknyi Pecorino Romano juhsajtot reszeltem bele, két fej hagymát puhára pároltam és aranybarnára karamellizáltam majd lehűtve hozzáadtam, megszórtam 1 tk. Ras-el-Hanout fűszerkeverékkel, egy nagy csipet sót és borsot, 1 ek. apróra vágott friss rozmaringot adtam még hozzá. Kézzel alaposan eldolgoztam, majd lapos húspogácsákat formáztam belőlük. Sütés előtt egy-két órát hűtőbe tettem, hogy összeálljon, ne essen szét sütéskor. Tárcsán, 4-5 perc alatt többször is megforgatva megsütöttem.

A mentás-korianderes uborkasalátát úgy készítettem, hogy 2 nagyobb kígyóuborkát meghámoztam, hosszában kettévágtam, majd egy kiskanállal kivájtam a puha, magos közepét. Ezután felszeleteltem, egy keverőtálba tettem, ráborítottam egy félliteres görög joghurtot, megsóztam és megborsoztam. Reszeltem rá egy gerezd fokhagymát, megszórtam egy nagy csokor apróra vágott friss korianderrel és egy maréknyi friss mentával. Alaposan elkevertem, végül kevés sherryecettel és egy kis mézzel beállítottam a végleges ízét, és a hűtőbe tettem 4-5 órára, hogy az ízek összeérjenek.

A barbecue oldalas a következőképpen készült. Először a szószt készítettem el: egy mozsárban összezúztam 1 tk. római köményt, 1 tk. egész borsot, 2 tk. durva sót, 2 tk. édeskömény magot és 7 szegfűszeget. Ráreszeltem egy narancs héját és ráfacsartam a levét, rászórtam egy maréknyi apróra vágott friss rozmaringot, 1 ek. friss kakukkfüvet, 6-7 friss babérlevelet, és ráreszeltem egy fej fokhagymát. Megszórtam még 4 tk. pirospaprikával, hozzáadtam fél doboz felaprított Chipotle füstölt csilit, fél deci olívaolajat és 2 dl. balzsamecetet öntöttem hozzá és a végén még egy üveg Heinz ketchupot borítottam rá. Az egészet összekevertem és a végén egy kis juharsziruppal igazítottam az ízén, hogy meglegyen az édes-savanyú egyensúly. A két kilós sertésoldalast kétfelé vágtam, hogy beférjen a tepsibe. Ráöntöttem a BBQ-szószt, megforgattam benne, hogy mindenhol vastagon bevonja, majd alufóliával lefedtem és a 150 fokos sütőbe tettem 2,5 órára. Mikor elkészült és kihűlt, kivettem a szószból, a tepsiben lévő szószról leöntöttem a kisült zsírt, a húst feldaraboltam a csontok mentén, majd a tárcsában finom kérget pirítottam rá, azután a szósszal leöntve tovább sütöttem, készre.

Sajnos fényképek sem a kész ételekről/fogásokról, sem a fázisokról nem készültek, mert a jó társaság és a remek borok miatt kiment a fejemből, hogy fotózzak közben. Azért pár képet ellőttem, mikor néha eszembe jutott...


4 megjegyzés:

  1. Sajnos lemaradtam erről a jó kis délután-estről....pedig nem is vagyunk messze egymástól! Remélem lesz még módomban pótolni! Ígérem, sütit vinnék.....
    üdv. ChéfTündér

    VálaszTörlés
  2. Hangulatos grillparty sikeredett!!!

    VálaszTörlés
  3. Ha tudtam volna, hogy Hajni desszertként megjelenik, biztos, hogy hamarabb lájkoltam volna....

    VálaszTörlés
  4. El tudom képzelni, micsoda dorbézolás lehetett :))

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!