Keresés a blogban

Pácolt, sóban eltett citrom (Lamoun makbouss)



A napokban beígértem egy marokkói kirándulást a barátaimnak, méghozzá egy csirke tagine formájában. Ahhoz, hogy beváltsam az ígéretemet, némi előkészületet kellet tennem, jelesül, elkészíteni az egyik fontos hozzávalót, a pácolt citromot.
Erre azért van szükség, mert ennek, legalább egy hónap kell, mire kellően bepácolódik.
Persze azért van ennél rövidebb módszer is, de ehhez is legalább négy-öt nap, vagy egy hét szükségeltetik.
Most mind két módszert leírom, hogy tudjatok választani, ha meg akarjátok csinálni. Mindkettő nagyon egyszerű.

Hozzávalók.

. kb.12-15db. közepes méretű citrom (lehetőleg kezeletlen, bio-citrom)
. 1 kg. durva szemű tengeri só
. 1 ek. egész koriandermag
. 5-6 babérlevél
. egy fahéjrúd

Elkészítés

1. A citromokat forró vízben alaposan megmosom, körömkefével megsikálom, majd a tetején, kereszt alakban bevágom (mintha negyedelni akarnám) majdnem teljesen, pár centit meghagyva, hogy ne essen szét.
2. Egy száraz serpenyőben, enyhén megpirítom a koriandermagot, mozsárban kissé megtöröm, majd összekeverem egy tálban a tengeri sóval.
3. Fogom a citromokat, kicsit szétnyitom mint egy virágot, és egy marék sót tömök a gerezdek közé, majd beleteszem egy nagyobb csatos/dunsztos üvegbe aminek az aljára előzőleg sót szórtam, alaposan lenyomkodom, majd a többivel is így járok el míg meg nem telik a dunsztosüveg.
4. Közben is sózom, rétegenként és két-három babérlevelet és fahéjrudat is dobok hozzá. Jól lenyomkodom az egészet, majd a végén félig feltöltöm vízzel, aztán lazán lefedem, (egy kistányért teszek rá) és egy hűvös helyre félreteszem.
5. Pár nap múlva, mikor annyi levet ereszt, hogy teljesen ellepi a citromokat (ha nem lepi el, pótoljuk frissen facsart citromlével), egy kevés olíva olajat öntök rá és szorosan lezárom. 
6. Egy-két hónap múlva fogyasztható, hűvös helyen, hónapokig is eláll.



Elkészítés, rapid módszer:

Elkészítése:

1. A citromokat negyedekre vágom, és bő forró vízben öt percig főzőm. Ezután hideg vízbe teszem és egy órát állni hagyom. 
2. Egy liter vízben, 20-20 dkg sót és cukrot teszek és forrás után három-négy percig főzöm, majd egy kicsit hagyom hűlni, hogy ne legyen forró. 
3. A citromgerezdeket, szorosan az üvegbe rakosgatom és rétegenként egy evőkanál sót és pár szem koriandert, babérlevelet és fahéjrudacskát teszek, mikor megtelik az üveg, felöntöm a meleg páclével, lezárom, és a hűtőbe vagy hűvös helyre teszem.
4. Négy-öt nap múlva fogyasztható. Hűtőben egy-két hónapig eláll.




Hogyan használjuk?


A citromot kivesszük az üvegből, leöblítjük vízzel, a húsát kikaparjuk (ezt eldobjuk),
és a héját vékonyan felcsíkozzuk.
Ez a fajta pácolt citrom, sok mindenhez jó. Rendkívül finom, intenzív citrusos-sós íze van. Egyes marokkói ételek nélkülözhetetlen hozzávalója, de sok más ételhez is illik, mint például a halakhoz. Fogunk egy halat, alufoliára tesszük, megszórjuk egy csíkokra vágott citrommal, egy kis vajat, apróra vágott petrezselymet adunk mellé, szorosan becsomagoljuk és negyed órára sütőbe tesszük 180 fokra…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!