Keresés a blogban

Pita


Pitát a boltban is vehetünk készen, de szerintem érdemes magunk csinálni, mert egyrészt nem egy bonyolult mutatvány, másrészt a saját készítésű sokkal finomabb és frissebb mint a bolti.
Pitába bármit tölthetünk a gyrostól a sis köftén át, sok-sok grillezett húsféléig. Remek barátunk lehet a kerti sütések alkalmával.
A pitát darabokra vágva és megpirítva salátába is keverhetjük...

Hozzávalók:

. ¾ csésze langyos víz (csésze=cup=2,4dl.)
. 1 ek. olívaolaj
. 1 tk. só
. 3 csésze liszt
. 1 tk. szárított élesztő

Elkészítés:

1. A hozzávalókat egy keverőtálba teszem és összekeverem, majd egy belisztezett deszkán alaposan átgyúrom.
Letakarva, langyos helyen kelesztem egy órát. (a hozzávalókat a leírt sorrendben kenyérsütőgépbe is tehetjük és dagasztó/kelesztő programmal elkészíthetjük).
2. A megkelt tésztát újra átgyúrom egy-két percig, majd nyolc egyforma darabra szétválasztom.
A darabokat egyenként egy-másfél centi vastag korongokká nyújtom és egy folpackal letakarom és még 20 percig kelesztem.
3. Ezután újra nyújtófát veszek elő és kb. fél centi vékonyra és ovális formára nyújtom, egy beolajozott és lisztezett sütőlapra teszem, letakarom, majd még 15 percig kelesztem.
4. Közben előmelegítem a sütőt a legmagasabb hőfokra, majd beteszem a pitatésztát az alsó polcra.
5. Sütés közben figyeljük a sütőt és amikor a tészta a kétszeresére emelkedik, onnantól számítva süssük még 5 percet a pitákat. Ezalatt szépen felpuffadnak és aranybarnára sülnek.
6. Fémrácsra téve, és egy konyharuhával letakarva hűtsük le. A kihűlt pitákat folpackba vagy műanyag zacskóba csomagolva tartsuk a felhasználásig.

A becsomagolt pitákat lefagyaszthatjuk, így sokáig frissen marad. Sütőben, alacsony hőfokon újramelegíthetjük a felengedés után.

Elkészítési idő: 2 óra
Költségek: kb. 10 Ft./darab

7 megjegyzés:

  1. Névtelen8:32

    Ha kettévágod, mondjuk gyroshoz, belül hogy néz ki?

    VálaszTörlés
  2. Csodaszépek lettek!

    VálaszTörlés
  3. belül üreges, mint ahogy egy rendes pitának lenni kell. azért van így felfuvódva, mert sütés közben belül elválik az alja és a teje és megtellik forró gőzzel...

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jól néznek ki és tényleg ha dupla adagot készítek és lefagyasztom a felét akkor bármikor ehetünk pikk-pakk:)Köszi

    VálaszTörlés
  5. Ehh Toma !!

    Én már bedagasztottam a pizzatésztát és mindenki ráizgult, amikor megláttam a post-od...

    ...MOST gyrost akarok enni pizza helyett :)

    Lincshangulat lenne, ha lemondanám, úgyhogy csak legközelebb ... :(

    Köszi a receptet !

    VálaszTörlés
  6. Szia Toma!

    SEGÍTSÉG!! Most sütöm a második adagot, és nem jön fel! Pedig úgy csinálom, ahogy a recept írja. És az élesztő is beindult mindannyiszor. Igaz nem légkeveréses a sütőm :(
    Lehet ez a gond???
    ÓÓÓ. Pedig annyira rákészültünk már :((
    Van ötleted?
    Köszi!

    VálaszTörlés
  7. sajnálom, hogy nem sikerült, azért ne ad fel!
    nem tudom mi lehetett a probléma, talán nem volt elég forró a sütőd. legalább 15-20 percig melegítsd elő a legmagasabb fokozaton, és ne egy tepsiben, hanem vékony sütőlapon, vagy a sütő rácsán süsd a tésztát.

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!