Keresés a blogban

Villámgyors tésztakaják - Gombás-paradicsomos makaróni


Nem vagyok híve a konzerveknek, de azért mindig tartok otthon egy-két kis üveg apró szeletelt csiperke gombát vészhelyzetre, ha esetleg vendégek jönnek és össze kell dobni pár melegszendvicset, vagy egy gombás szószt tésztához/húshoz. Erre a célra megfelel a sós lében eltett kis konzervgomba. Persze ebből is érdemes a jobb minőségű olasz, vagy spanyol fajtájút venni, amiben nincs tartósítószer meg különböző adalék.
Nassszóval, egy ilyen hirtelen kialakult helyzet kívánta meg, hogy rögtönözzek valami kaját. Szerencsére azért a gomba mellett mindig van otthon a saját készítésű paradicsomszószaimból amivel jelentősen fel lehet javítani bármilyen ételt.
Ilyen „ad hoc” főzésekkor mindig a tészta a legkézenfekvőbb lehetőség én sem gondolkodtam sokat mit is főzzek.


Hozzávalók 2-3 személyre:

. 35 dkg. maccheroni tészta (barilla)
. 3,5 dl. bazsalikomos paradicsomszósz
. egy kis üveg konzerv szeletelt gomba
. egy kisebb fej hagyma vagy 2-3 salotta
. 2-3 gerezd fokhagyma
. 2 szardellafilé (vegák elhagyhatják)
. 2 ek. frissen reszelt parmezán
. 4-5 dkg. érlelt pecorino sajt
. fél dl. tejszín vagy zsíros tej
. olívaolaj
. só, bors

Elkészítése:

1. Egy nagyobb serpenyőben olívaolajat hevítek és az apróra vágott hagymát üvegesre párolom benne, majd beledobom a szardellákat.
2. Hozzáadom a szűrőben lecsöpögtetett gombát és aranybarnára pirítom (úgy rendezzük el a gombákat, hogy lehetőleg ne érintkezzenek egymással a serpenyőben, ne egymás hegyén-hátán legyenek, mert úgy nem pirul csak párolódik és levet enged) őket.
3. Ezután hozzáadom a vékonyra szeletelt fokhagymát, majd a paradicsomszószt, sózom, borsozom, és 15 percig közepes fokozaton főzöm.
4. Beleöntöm a tejszínt (vagy tejet) és a reszelt parmezánt, elkeverem, megkóstolom, és ha kell még fűszerezem. Még öt percig főzöm.
5. Közben megfőzöm a tésztát al dentére (a dobozon feltüntette ideig).
6. A kifőtt tésztát a mártáshoz adom, és összerázva elkeverem.

Reszelt pecorinóval megszórva tálalom.
Tipp! A gomba miatt nem ajánlom, hogy másnapig eltartsuk, együk frissen elkészítve.
A tejszín vagy tej azért kell bele, hogy kissé lágyítsa a szószunkat.
Ha főzéskor túlságosan besűrűsödne a szósz, a gomba levével hígíthatjuk.
Gyors, egyszerű és rendkívül finom étel ez a gombás-paradicsomos tészta. A megpirult gomba és a paradicsom zamatát remekül fokozza a szardella aminek az ízét konkrétan nem érezni az ételben, csak még gazdagabbá teszi azt...
Könnyű vörösbort ajánlok hozzá, mondjuk egy kadarkát vagy kékfrankost a szekszárdi borvidékről.

Elkészítési idő: 35 perc
Költségek: kb: 400 Ft./adag

1 megjegyzés:

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!