Keresés a blogban

Mustáros-mézes sertés szelet


Szándékosan nem „mézes-mustárost” írtam, mert arról nekem mindig az a borzasztó reklám jut az eszembe, amin mindig felbosszantom magam, akárhányszor csak látom. Nem tudok elképzelni olyan élethelyzetet, amiben egy értelmes ember, azt a förmedvény kész szószt használná, tele mű anyagokkal, ahelyett, hogy minimális plusz ráfordítással maga készítse el azt, normális alapanyagokból.
Na, mindegy! Ez az alábbi recept, az egyik változata a jól ismert mézes-mustáros húsnak...

Hozzávalók (2 személyre):

. 4 szelet sertés tarja (1 cm vastag szeletek)
. 3 db. Salotta hagyma (v. egy fej vöröshagyma)
. 3 gerezd fokhagyma
. 2 dl tejszín
. 1 ek. magos dijoni mustár
. 1 ek. virágméz
. 2-3 ek. apróra vágott jalapeño paprika (konzerv)
. 1,5 dl száraz fehérbor
. só, bors,
. ghí (vagy olaj)

Előkészületek:

A hagymát apróra, a fokhagymát vékony szeletekre vágom.
A jalapeño paprikát felaprítom
A hús mindkét oldalát sózom, borsozom.

Elkészítés:

1. Egy nagyobb, magas falú serpenyőben felforrósítom a ghít és a hús szeletek mindkét oldalát hirtelen megpirítom, elősütöm. Ezután félreteszem.
2. A visszamaradt zsiradékba beleszórom a hagymát és fokhagymát, és üvegesre pirítom.
3. Felöntöm a borral, és kb. a felére forralom.
4. Ezután lejjebb kapcsolom a tűzhelyet közepes fokozatra, és hozzáadom a mustárt, meg a jalapeño paprikát.
5. Ha kell, egy kevés vízzel, vagy alaplével felöntöm, majd belekeverem a tejszínt. Sózom, borsozom, hozzáteszem a mézet. Kóstolással még beállítom az ízeket.
6. A mártásba fektetem a hús szeleteket, a serpenyőt szorosan lefedem alufóliával, azután a 130-140 fokra melegített sütőbe teszem 40 percre.
7. Ha kész, kiveszem a húsokat, és ha kell, a mártást visszateszem a tűzhelyre és besűrítem egy kevés vízzel elkevert keményítővel (1 tk.), majd újra felforralom.
















Tálalás, tippek:

Tálaláskor, köretnek párolt rizst adok mellé, de lehet tésztával is. Díszítésként tehetünk rá jalapeño paprika karikákat, és/vagy parmezán forgácsokat.
A hús, a mártásban tartva, jól lefedve, egy-két napig eláll a hűtőben. Sütőben újramelegíthető.
Ezt az ételt nem csak sertés tarjából, hanem pl. csirkecombból vagy borjú szelettel is elkészíthetjük, csak akkor a sütőben párolás, nagyjából fele annyi ideig tart. De csinálhatjuk csíkokra vágott hússal (csirke/pulykamell) is, akkor az elősütés után, csak pár perc párolást igényel a mártásban.
A mustáros-mézes sertés tarja egy pompás étel. Finom puha hús, karakteres ízű mártás, a mustár, és a méz finoman hangolt édes-savanyú egyensúlyával... csak ajánlani tudom!
Mellé, jóféle badacsonyi, vagy balatonfelvidéki szürkebarátot (pinot gris) érdemes kortyolgatni.

Elkészítési idő: 70 perc
Költségek: kb. 560 Ft./adag
Bor: 1740 Ft. ('06 Szent György-hegy) - vinotéka

8 megjegyzés:

  1. Azon én is ki tudok akadni :-)

    Vagy amikor anyuka elégedetten nézi a paradicsomlevest kanalazó családját, és oltári büszke magára, mert leveskockát is tett bele, azért ízlik annyira mindenkinek... Gratulálok! Ez igen!

    Na ezért nem tud főzni a fiatal generáció! Na jó, kivéve én (30) :-DD

    VálaszTörlés
  2. Ezektől az egyenízű E-betűs Egyenmártásoktól én is a falra mászom, legszívesebben téglát dobnék a tévébe, ha meglátom.

    Pedig milyen jók is ezek, és nem is kerül sok munkába az elkészítésük.

    VálaszTörlés
  3. hát igen, pont ezek a mártásos cuccok a legegyszerűbbek, legkönnyebben elkészíthetők, pár alapanyagogból megvannak. nem értem a kész mártások használóit.
    "kedvencem" ebben a témában a zacskós carbora. kevés egyszerűbb étel létezik, mint a carbonara:)) szerintem hamarabb elkészítek egy igazi carbonarát, mint a poros verzóját:))

    VálaszTörlés
  4. Na igen, de az emberek nem gondolkoznak, a marketing nyomja, megveszik. Aranyárban esznek ócska kaját, és utána az a baj, hogy ha máshol eszik, az nem olyan. Nem is tudom, kinek van nagyobb felelőssége abban, hogy ide jutottunk, és azt hiszem, lehet még rosszabb is ennél. /legabszurdabb ötletem az instant víz, felöntöd a vízport vízzel.../

    VálaszTörlés
  5. vartomy23:03

    Szia Toma!

    Érdeklődöm, hogy rendelésre nem készítenél még egy kerti gázos sütőt?

    VálaszTörlés
  6. Ó, van durvább is mostanában: a paprikás csirke alap, a fokhagymás hús, a tejberizsalap, a keksztekercsalap, hogy ne is említem a palacsintaport és a muffin alapot:OOOO
    És igen, veszik az emberek!!!!Ilyenkor úúúúgy ki tudok akadni, ezek nem tudják, hogy teljesen felesleges és egészségtelen cuccot vásárolnak????
    Hja...a tudatlanság a legnagyobb üzlet...

    A mézes-mustárossal úgy voltam, megnéztem, mi van az összetevők közt-már ami az E-ken kívül érdemleges volt...
    Aztán hazajöttem és jól megfőztem:))))Azóta is sokszor, mert a gyerekek szeretik nagyon....

    VálaszTörlés
  7. vartomy
    sajnálom, de a sajátomat is csak hosszas önunszolásra készítettem csak el:)) másét nem szívesen vállalnám el... de szerintem érdemes sajátkezűleg elkészíteni, nagyon egyszerű. a képek alapján elkészíthető. ha kell, segítek, méretekben ilyesmiben...

    trinity
    éppen ezt mondom, én is, hogy pont az olyan ételeket próbálják üveges/zacskós formában ránktukmálni, amit amúgy tök egyszerű elkészíteni, még akár a cimke alapján is:))

    VálaszTörlés
  8. Névtelen20:41

    Szia, ne hari, de a kep, ugy nez ki mintha egy kiskutyat sutottel volna meg.
    Ott van a szeme, orra, es az elso laba

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!