Keresés a blogban

Ronda de finom - a főtt marhanyelv


Hát, be kell ismernem, tényleg ritka ronda látvány a nyers marhanyelv, ahogyan a hentespultban fekszik. Talán emiatt, a pacal mellet a nyelvet utasítják el legtöbben mint ehető ételt. Pedig akárcsak a pacalnál, a látszat ebben az esetben is csal. Érdemes kipróbálni, mert rendkívül finom ételeket készíthetünk belőle.
Most sem tudtam ellenállni, és vettem egy szép nagy darabot...

Hozzávalók:

. 1 db. Marhanyelv (kb. 1 kg.)
. 1 csomag újhagyma
. 2 gerezd fokhagyma (vagy egy kis fej „új-fokhagyma”)
. 2 sárgarépa
. 1 kisebb fehérrépa (gyökér)
. 1 szál zellerszár
. 1 db. napon aszalt paradicsom
. 6-8 szem fekete bors
. 2 babérlevél
. 1 tk. só
. 3-4 dl. Száraz fehérbor

Előkészületek:

A zöldségeket megtisztítom, és nagyobb darabokra vágom, az újhagymákat kettészelem, a fokhagymát megroppantom a kés lapjával.
A marhanyelvet megmosom, megszárítom.

Elkészítés:

1. Egy nagyobb lábosba, amibe a nyelv is belefér, beledobálom az összes zöldségeket, sót, borsot, babérlevelet, és annyi vizet öntök rá, ami el fogja lepni a nyelvet (kb.2 liter).
2. Mikor már lobogva forr a víz, beleteszem a marhanyelvet, és hozzáöntök 2,5 deci bort.
Lejjebb kapcsolom a tűzhelyet, és gyöngyözve-forrva főzni kezdem a húst, kb. 95 fokon, 3,5-4 órán át.
3. Közben folyamatosan pótlom a vizet (és a bort), hogy végig befedje a nyelvet. Ha kell, tehetünk rá valamilyen nehezéket, kisebb fedőt, hogy a hús a víz alatt maradjon.
4. Félidőben, kiveszem a nyelvet, és lehúzom a bőrét, majd visszateszem a főzőlébe és tovább főzöm.
5. Mikor kész, a marhanyelv teljesen átpuhult (a kés hegye simán belecsúszik), lekapcsolom alatta a tűzhelyet, és a lében hagyom kihűlni.
6. A kihűlt nyelvet egy edénybe teszem, és rászűrök annyi főzőlevet ami ellepi. Később ebben a lében tartva tegyük a hűtőbe.













Tálalás, tippek:

A főtt marhanyelvet hidegen kínáljuk, előételnek, vendégváró falatnak, salátára vagy akár mondjuk egy szendvicsben.
Én most, a kész nyelv nagyobbik felét előételként tálaltam, vékonyra szeletelve, gremolatával meghintve, himalájai sóval és durvára tört borssal megszórva, olívaolajjal meglocsolva. Hozzá ciabattából készült pirítóst/crostinit adtam.
A maradékot másnap felszeleteltem, és ciabattába tettem rukkolával, parmezán forgáccsal, és kevés magos mustárral és ecetes tormával.
Tipp: Mindezt, elkészíthetjük sertésnyelvből is, de természetesen akkor kevesebb főzési idő kell neki.
A marhanyelvet elkészíthetjük vörösboros szószban is mint a „
stufato al vino rossot”. Zöldséges forróvízben egy órát főzzük a fentiek szerint, majd hideg vízbe téve, megtisztítjuk a bőrétől, ezután az itt leírtak szerint elkészítjük.
A főtt marhanyelv rendkívül finom étel, tele tömény „hús ízzel”, és a zöldséges-fűszeres főzőlétől kapott pompás aromákkal.
Egy pohár chardonnayt ittam mellé, ami remek választás ehhez a nagyszerű húshoz (a főzéshez is ezt használtam).

Elkészítési idő: 4 óra
Költségek: összesen kb. 2000Ft.
Bor: 799 Ft (chardonnay) - Lidl

13 megjegyzés:

  1. Jesszusom, tényleg az. Mindig kész vagyok, ha látom. Borzasztóan néz ki. Ilyenkor értem a vegákat, mert ez számomra is rettenet.

    VálaszTörlés
  2. naaa!! ilyet írni ehhez a remek kis kajához??:))
    tényleg nem egy szépségdíjas, ezért érdemes a készítési folyamatból a vendégeket kihagyni:) tálaláskor, már nem rémísztő, és nagyon finom!:)))

    VálaszTörlés
  3. Elhiszem, de akkor is így érzem. Bocsánat. Tényleg. Én mint írtam, húsevő vagyok, de van ami nálam sem megy...

    VálaszTörlés
  4. Szupeeeer! Az egyik legjobb kaja! A pacal meg a disznó füle sem sokkal szebb. Az elsőnek ráadásul még szaga is van (mert az szag ám!) :-)))
    Szóval én a nyelv mellett szvazok!
    ;-)

    VálaszTörlés
  5. gabah:))
    általában aminek szaga van annak az íze is intenzív és abból lehet jó kaját készíteni:) a nyelvnek igazi, tömény hús íze van (hiszen ez egész egy nagy izom), mint ahogy írtam is... nálam abszlolút favorit!

    VálaszTörlés
  6. Ha szeretnél megvesztegetni, egy szép füstölt, főtt marhanyelvvel kopogtass be hozzám, és nem találsz elutasításra :)

    VálaszTörlés
  7. Na, a pacalt-azt kihagyom-de ezt elfogadnám bármikor!!!

    VálaszTörlés
  8. na ja! a füstölt nyelv egy külön kategória...:)))

    VálaszTörlés
  9. Névtelen13:02

    Én évek óta főzök nyelvet heti 3 kilót kb. Ha minden fűszert kihagysz akkor is zsenialis. Csak füstöltet kell venni. Sopronban imádják a vendégeim.

    VálaszTörlés
  10. Névtelen18:19

    Hagymaval, tejfollel, majonezzel osszekeverve pedig remek kis nyelvsalata lesz belole!

    VálaszTörlés
  11. Anyukám hagymás rostélyost készített belőle. Amikor először megfőzte megmondtam neki hogy csak nyelvből csinálja mostantól. Nyelv és nyelv!!

    VálaszTörlés
  12. Névtelen9:24

    Félidőben kiveszed és lehúzod a bőrét a forró, égető nyelvről...Én megfogni sem tudtam a nyelvet, nemhogy húzogatni róla bármit is...😉😁 Hegesztő kesztyűben csináltad ? 🤔😂

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Névtelen9:41

      Ha egy konyharuhával, törlőkendővel fogod meg egyszerű az egész.

      Törlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!