Keresés a blogban

Hagymaleves


Hagymaleves főzéséhez, mindenkinek megvan a maga tuti receptje, amire esküszik. Nekem is megvan az évek során kialakult recipém, de én fontosabbnak tartok pár dolgot, a hagymalevessel kapcsolatban, mint az elkészítési módot.
Szerintem, két dolog van, amitől jó lesz a hagymaleves. Ez az alaplé, és a hagyma.
Fontos, hogy szánjunk arra időt, és energiát, hogy főzzünk egy jó hús alaplét (vega verzióban, zöldség alaplét). Az már, hogy „sima” vagy „sötét” alaplét főzünk, ízlés dolga, bár én magam a sötét alaplére szavazok. Az is ízlés kérdése, hogy milyen húsból van az alaplé. Én többnyire csirke alaplét készítek, de ha tehetem a hagymaleveshez inkább borjúhús alaplét használok. Egy a lényeg! Ne használjunk leveskockát!
A másik dolog a hagyma. Szerintem, a hagymaleves akkor az igazi, ha „öreg” hagymából főzzük, zsenge, friss vöröshagyma ehhez nem az igazi.
Akkor az észosztás után, most jöjjön a recept…


Hozzávalók:

· 8-10 fej hagyma (kb. 1 kg.)
· 1½ liter hús alaplé
· 3-4 gerezd fokhagyma
· maréknyi zsályalevél
· 2 ág kakukkfű
· egy babérlevél
· 5 dkg vaj
· olívaolaj
· 1 dl száraz vörösbor
· só, bors, cukor
· 4 zsemle vagy mini baguette
· 20 dkg gruyère sajt


Előkészületek:

Először is megfőzöm az alaplevet.
A hagymát megpucolom, félbevágom, és vékonyan felszeletelem. A fokhagymát szétlapítom a késsel, és felaprítom.
A zsálya leveleket vékonyan felcsíkozom.


Elkészítés:

1. Egy nagyobb lábosba annyi olajat öntök, hogy ellepje az edény alját. Mellédobom a vajat, és beleszórom a zsályát, és hevíteni kezdem.
2. Mikor a vaj felhevült, és zsályalevelek elkezdenek pirulni, és összepöndörödnek, hozzáadom a hagymát, és fokhagymát.
3. Amikor a hagyma kezd összeesni, megsózom, borsozom, egy kevés cukrot szórok rá (1-2 tk.), hozzáadom a kakukkfüvet, és a babérlevelet, lejjebb kapcsolom a tűzhelyet közepesnél alacsonyabb fokozatra, majd lefedem, és 25-30 percig párolom.
4. Mikor a hagyma kellően karamellizálodott, és puhára párolódott, kiveszem a babérlevelet, és a kakukkfű szárait, hozzáöntöm a vörösbort, és addig forralom, míg az alkohol elpárolog a borból.
5. Felöntöm a forró alaplével. Ellenőrzöm, ha kell, még sózom-borsozom, és 30 percig főzöm, alacsony hőfokon.
6. Amíg a leves fő, egy tepsibe teszem a félbevágott baguetteket, meglocsolom olívaolajjal, és tetejüket megpakolom reszelt sajttal.
7. Beteszem a sütő középső polcára, és grillfokozaton pirítom, míg a sajt rá nem pirul.
















Tálalás, tippek:

A levest úgy tálalom, hogy a tányérba helyezett sajtos pirítós köré merem a levest.
Ha van hőálló, cserép levesestányérunk, akkor a sajtos pirítóst ne süssük meg előre, hanem tegyük a kimert leves tetejére, és a sütőbe téve grillezzük rá a sajtot.
Gruyère sajt helyett, használhatunk cheddar vagy edami sajtot is.
A hagymaleves másnapig eláll a hűtőben, ha esetleg marad.
Ez egy pompás téli leves, édes, zamatos hagymával, zöldfűszerekkel, és remek sajtos pirítóssal. Kell ennél több?
Hacsak nem egy pohár, könnyű szekszárdi kékfrankos, a leves mellé…

Elkészítési idő: 70 perc + az alaplé elkészítésnek ideje
Költségek: kb. 360 Ft./adag
Bor: 1750 Ft. (Vesztergombi kékfrankos ’07-vinotéka)

4 megjegyzés:

  1. Névtelen13:32

    Jót mosolyogtam a cimkén, hogy erőszakmentes étel:) Biztos, hogy a hagyma is így gondolja? :)
    Amúgy egy comté is jól helyettesíti a gruyére-t, sőt egyszer már eretnek módon raclette-et is használtam és az is jó volt:)

    VálaszTörlés
  2. lorien,
    hát igen, a gruyére elég drága, és nem is mindenhol kapni. én is szoktam néha helyetesíteni, pl. edami és cheddar fele-fele keverékével...
    az erőszakmentes cimke, arra utal, hogy nem kell hozzá állathalál:) ez jutott eszembe:)) sok lelkiismereti vega van, azonak segít ez a cimke. a különböző ágazatokat már nem követem, hogy melyik vegán stb...

    VálaszTörlés
  3. Megfőztem - amatőrként zöldség alaplével -, ízlett mindenkinek; de mindannyiunkban felmerült a kérdés, hogy mennyire kell ennek édeskésnek lennie? :]

    Lehetséges elmértem picit a cukrot vagy túl karamellizáltam (ha lehet ilyet); vagy egyszerűen itt az édeskés íz dominál amit tök jól kiegészít a sajtos piritós?

    VálaszTörlés
  4. salander
    alapból egy kissé édeskésnek kell lennie, de nem nagyon. ha túl édesnek találtad, lehet, hogy a hagyma cukortartalma volt nagyobb a szokásosnál, vagy tényleg elmérted egy kicsit a cukrot. kicsit több sóval lehet ellensúlyozni:) ezért nem árt kóstolni közben... :)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!