Keresés a blogban

A hamburger, ahogy én szeretem

A hamburger az én egyik nagy kedvencem. Bár én minden „kézbenfogható” ételféle, így a szendvicseknek és burgereknek is nagy barátja vagyok.
Töredelmesen bevallom, időnként a Burger Kingben is meg-megfordulok, ha rám jön „ötperc”, és olyankor betolok egy Whoppert. De ha tehetem, mégis inkább a saját készítésű hamburgereket eszem, mert az nemcsak hogy sokkal finomabb, de ráadásul még azt is tudom, hogy mit is eszek.

Pár szó az alapanyagokról:

Én többnyire a kicsit zsírosabb marhahúst veszem a burgerhez, mondjuk, tarját/nyakát, rostélyost, vagy lapockát. A zsírtalan, száraz húsoknak nem olyan jó az ízük. Daráltatni nem szoktam, inkább egyben veszem meg. Szerintem, ehhez jobb a késsel apróra vágott hús, mint a darált. Legalább is én így jobban szeretem, mert más lesz a szerkezete a húspogácsának, és ez által az íze is jobb lesz.
A hamburgerek (szerintem!) másik elengedhetetlen hozzávalója, a ketchup. A boltokban kapható ketchupok közül, legjobb a Heinz. Ennek van a legjobb íze, nincs az a művi, ízfokozós mellékíze mint a többinek, és nem tartalmaz tartósítószert, ízfokozót, és különböző „E” számokat. „Csak” paradicsomot, cukrot, fűszereket, és borecetet. Csak ami kell bele. Persze lehet otthon készíteni házi ketchupot is, bár szerintem felesleges idő- és energiapocsékolás, hacsak nem literszám fogyasztja a család. Én, azért a két-három falakonnyiért, amit évente fogyasztok, nem állnék neki főzni...

Hozzávalók:

8 db zsemléhez:
· fél csésze langyos tej + fél csésze langyos víz (1 csésze=2.5dl.)
· 2 ek. olvasztott vaj
· fél tk. só
· 1 tk. cukor
· 3 csésze kenyérliszt (BL80)
· fél tk szárított élesztő
További hozzávalók:
· 45 dkg marhahús
· fél fej római saláta
· 2 fej hagyma
· 1 gerezd fokhagyma
· 2 paradicsom
· 10 dkg Gruyère vagy Cheddar sajt (8 vékony szeletben)
· só, bors.


Elkészítés, a zsemlék:

A tészta alapanyagait, a leírt sorrendben a kenyérsütő-gépbe teszem, és a dagasztó/kelesztő programmal elkészítem. Amennyiben nincs kenyérsütő gép, egy keverőtálban össze kell keverni a tésztát, majd belisztezett deszkán átgyúrni, és meleg helyen letakarva, egy órát keleszteni.
Mikor kész a tészta, egy belisztezett deszkán pár percig átgyúrom. Azután egy vastagabb hurkát formázok belőle, és egy éles késsel, nyolcfelé szeletelem.
A karikákat, nyújtófával, másfél centi vastag és nagyjából 10-12 cm átmérőjű korongokká lapítom. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem, és a tetejére lisztet szitálok. Folpackkal letakarom, és fél órára félreteszem kelni egy langyos helyre. A megkelt zsemléket újra megszórom lisztel, és a 200 fokra előmelegített sütőben, 15-18 perc alatt halvány aranybarnára sütöm. A sütőből kivéve, rácsra teszem őket, és egy konyharuhával letakarva félreteszem hűlni. Ha kihűlt, egy papírtörlővel lesöpröm a lisztet a tetejéről.













Elkészítés, a húspogácsák:

Miközben a zsemlék kelnek, nekilátok a húsnak.
A húst, szeletekre vágom, majd csíkokra, és végül apró kockákra. Ezután a késsel, többször „átfutok” rajta, míg kellőképpen apróra nem vágtam, nagyjából a darált húsnak megfelelő állagot kapva.
Egy keverőtálba teszem, és egy teáskanálnyi sót szórok rá, egy csapott tk. durvára tört borsot, és egy fokhagymát reszelek bele (én még egy csipet gyros-fűszert is dobtam rá, de az elhagyható, vagy steak-fűszerrel helyettesíthető)
Kézzel, alaposan elkeverem, összedolgozom, majd nyolc nagyjából egyenlő adagra osztom. Az egyes adagokból gombócot formázok, majd két tenyerem között ellapítom. Így kapok nyolc darab, kb. fél centi vastag, nyolc-tíz centi átmérőjű húspogácsát. Egymás tetejére rakosgatom, közéjük fóliát téve, és a hűtőbe teszem fél órára pihenni, mert így jobban összeáll, és sütéskor nem esik szét. (Tipp!).
Egy serpenyőbe, kevés olajat spriccelek, és óvatosan beleteszem a húspogácsákat. Közepes fokozaton fél percig sütöm őket. Mikor megfordítom, egy-egy szelet sajttal borítom, és úgy sütöm tovább még egy percig.














Közben, egy száraz serpenyőben, a zsemlék vágott felét megpirítom, és félreteszem.
Ezután, már csak jól ismert mozdulatok vannak hátra. A zsemlére egy salátalevelet fektetek, erre teszem a sajtos húst. Megspriccelem finom ketchuppal, két szelet paradicsomot teszek rá, majd jócskán megrakom hagymakarikákkal. A végén lezárom a zsemle tetejével. Kész.

Tippek, tálalás:

Készíthetünk vastagabb, nagyobb húspogácsákat is, a megadott hús mennyiségből négy-öt darabot készítve.
A húspogácsák lefagyaszthatóak, de felengedés után, azonnal fel kell használni, és ebben az esetben teljesen át kell sütni. Csak a friss húst szabad félig átsütöttre készíteni.
Készíthetünk a burger mellé hasábburgonyát is, de tálalhatjuk valamilyen majonézes salátával együtt is.
A hamburgerbe, ki-ki azt tesz bele, amit akar, ami az ízlésének jobban megfelel. Én ezt, az egyszerűbb változatot szeretem: saláta, hús, sajt, ketchup, hagyma. Tovább nem is cifráznám. Érdemes a gyorskajáldák „agyon ízfokozózott”, hamburgereitől egy kicsit elszakadni, és kipróbálni, milyen is az igazi burger íze…

Elkészítési idő: 50 perc (+1 óra 50 perc a dagasztó/kelesztő program)
Költségek: 225 Ft. / darab

12 megjegyzés:

  1. Itt minden nagyon profi! És még a költségeket is kikalkuláltad!

    VálaszTörlés
  2. sikerült árban alámennem a mcdonaldsos sajtburgernek:)

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Én már nagyon rég keresem a tökéletes hamburger zsemle receptjét, eddig sikertelenül. Már amerikai oldalakról is szedtem le recepteket, majd azok alapján sütöttem, azonban egyik sem volt az igazi! Érdeklődnék, hogy az általad elkészített zsemle puffancs jellegű lesz, vagy a boltokban, mekiben, burger kingben fellelhető kívül-belül puha zsemle? Puffancshoz van ezer receptem, én kimondottan a puha zsemlét szeretném megsütni. Köszi a válaszod, Betti

    VálaszTörlés
  4. betti
    ez egy kívül-belül puha, nem puffancs, hanem lapos hamburger-zsemle zsemle. a lisztezés akadályozza meg, hogy a külseje ropogósra süljön.
    nem olyan lesz mint a mekis zsemle, mert azt csak a többtucatnyi adalékanyagtól, állományjavítótol stb. olyan amilyen...
    fontos, hogy sütés előtt min. fél, de mégjobb ha egy órát keleszted.
    próbáld ki, hogy ez-e az amit keresel, nem vesztesz vele semmit:))

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm szépen a gyors választ, mindenképp kipróbálom!

    Betti

    VálaszTörlés
  6. Szia!
    Jelentem, elkészültek a zsemlék, és örök hálám a receptért! Szinte tökéletesek lettek!!! Na nem lett elsőre olyan szép, mint a tiéd, de alakul :D

    http://keveremkavarom.blogspot.com/

    Üdv, Betti

    VálaszTörlés
  7. Névtelen19:28

    Szia Toma!

    Tolmácsolom a család jó kívánságaim! Már egy ideje főzöm "tőled" és, bár a korábbi teljesítményemmel sem voltak gondok a konyhában, de mostanában egyszerűen "befőztem" a családot. Helyesen: besütöttem. Ma a hamburger zsemléim csodásak lettek!!! Pár napja a Provencale-m pedig kifektette őket! Köszönöm! Kérlek eszedbe ne jusson abbahagyni!!! :-))

    Üdv,
    Eszter

    VálaszTörlés
  8. Névtelen19:30

    azaz "jó kívánságaiT" ehhh

    Üdv,
    Eszter

    VálaszTörlés
  9. köszönöm eszter!:))
    örülök, hogy hasznosnak bizonyul amiket itt öszeírok és megnyugtatlak, nincs szándékomban abbahagyni a közeljövőben...:))

    VálaszTörlés
  10. Andi8:55

    Szia Toma!
    Megcsináltam tegnap a hamburger zsömlédet! SZUPER! Nagyon finom, nagyon könnyű, nagyon isteni! Soha többet nem veszek kenyeret a boltból! :)) Köszönjük a recepteidet!

    VálaszTörlés
  11. örülök, hogy jól sikerült andi!:)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!