Tulajdonképpen, nevezhetjük ezt egy magyaros pizzának is. Pláne úgy, hogy ez is egy pizzatészta alappal készül. Én egyszerűsítettem le az eredeti lepénykenyér tésztát, mert így egyszerűbb és gyorsabb az elkészítése, és ízben sem áll nagyon távol tőle.
Nagyanyám, a maradék kovászolt kenyértésztából készítette anno, gyerekkoromban, a fatüzelésű „sparhetjében”. Persze, az mindig változott, hogy éppen mi került rá, attól függően mi volt neki otthon. Azért a fokhagyma és házi tejföl, az mindig alap volt.
Hozzávalók:
A tésztához:
· 1 csésze víz
· 3 ek. olívaolaj
· 1 tk. só
· 3 csésze liszt
· 1 tk.cukor
· 1 tk élesztő (instant)
A feltéthez:
· 15 dkg. füstölt szalonna (kolozsvári vagy pancetta)
· 10 dkg. füstölt parasztkolbász
· 2 dl tejföl
· 2-4 gerezd fokhagyma
· 1 fej vöröshagyma vagy lilahagyma
· só
Előkészítés:
A tészta alapanyagait, a leírt sorrendben a kenyérsütő-gépbe teszem, és a dagasztó/kelesztő programmal elkészítem. Amennyiben nincs kenyérsütő gép, egy keverőtálban össze kell keverni a tésztát, majd belisztezett deszkán átgyúrni, és meleg helyen letakarva, egy órát keleszteni.
A tejfölt, elkeverem a zúzott fokhagymával, és megsózom.
A szalonnát, vékony csíkokra, a kolbászt apró kockákra vágom.
A hagymát félfőre, vékonyan felcsíkozom.
Elkészítés:
A kész tésztát átgyúrom, kigyúrom belőle a levegőt. Négyszög alakúra nyújtom, kb. akkorára, mint a sütőm tepsije. Sütőpapírral kibélelem, és rácsúsztatom a tésztát. Olajjal megkenem a tetejét, és fél órára félre teszem kelni.
A tésztát egy késsel, vagy villával végigbökdösöm, majd betolom a forró kemencébe, öt-hat percre (ha nincs kemence, megteszi a 220 fokra előmelegített sütő is).
Ezután kiveszem, ha valahol felfúvódott, ott megbököm és kinyomom a levegőt. A tetejét megkenem a fokhagymás tejföllel, jó alaposan. Megsózom, megszórom a hagymával, a kolbásszal, és végül a szalonnával.
Visszatolom a forró kemencébe (sütőbe az alsó polcra), és 12-14 perc alatt készre sütöm.
Mikor kész kiveszem, és egy rácsra helyezve, hagyom langyosra hűlni.
Nagyanyám, a maradék kovászolt kenyértésztából készítette anno, gyerekkoromban, a fatüzelésű „sparhetjében”. Persze, az mindig változott, hogy éppen mi került rá, attól függően mi volt neki otthon. Azért a fokhagyma és házi tejföl, az mindig alap volt.
Hozzávalók:
A tésztához:
· 1 csésze víz
· 3 ek. olívaolaj
· 1 tk. só
· 3 csésze liszt
· 1 tk.cukor
· 1 tk élesztő (instant)
A feltéthez:
· 15 dkg. füstölt szalonna (kolozsvári vagy pancetta)
· 10 dkg. füstölt parasztkolbász
· 2 dl tejföl
· 2-4 gerezd fokhagyma
· 1 fej vöröshagyma vagy lilahagyma
· só
Előkészítés:
A tészta alapanyagait, a leírt sorrendben a kenyérsütő-gépbe teszem, és a dagasztó/kelesztő programmal elkészítem. Amennyiben nincs kenyérsütő gép, egy keverőtálban össze kell keverni a tésztát, majd belisztezett deszkán átgyúrni, és meleg helyen letakarva, egy órát keleszteni.
A tejfölt, elkeverem a zúzott fokhagymával, és megsózom.
A szalonnát, vékony csíkokra, a kolbászt apró kockákra vágom.
A hagymát félfőre, vékonyan felcsíkozom.
Elkészítés:
A kész tésztát átgyúrom, kigyúrom belőle a levegőt. Négyszög alakúra nyújtom, kb. akkorára, mint a sütőm tepsije. Sütőpapírral kibélelem, és rácsúsztatom a tésztát. Olajjal megkenem a tetejét, és fél órára félre teszem kelni.
A tésztát egy késsel, vagy villával végigbökdösöm, majd betolom a forró kemencébe, öt-hat percre (ha nincs kemence, megteszi a 220 fokra előmelegített sütő is).
Ezután kiveszem, ha valahol felfúvódott, ott megbököm és kinyomom a levegőt. A tetejét megkenem a fokhagymás tejföllel, jó alaposan. Megsózom, megszórom a hagymával, a kolbásszal, és végül a szalonnával.
Visszatolom a forró kemencébe (sütőbe az alsó polcra), és 12-14 perc alatt készre sütöm.
Mikor kész kiveszem, és egy rácsra helyezve, hagyom langyosra hűlni.
Még pár dolog:
A receptben szereplő dolgokon kívül, sok minden mást is tehetünk a lepénykenyér tetejére. Mindenki az ízlésének megfelelően válogathatja össze a feltétet.
Ha még kiadósabbra szeretnénk, tehetünk a tetejére, hajszálvékony, előfőzött burgonyakarikákat. Vagy olvaszthatunk rá füstölt sajtot is.
A receptben szereplő dolgokon kívül, sok minden mást is tehetünk a lepénykenyér tetejére. Mindenki az ízlésének megfelelően válogathatja össze a feltétet.
Ha még kiadósabbra szeretnénk, tehetünk a tetejére, hajszálvékony, előfőzött burgonyakarikákat. Vagy olvaszthatunk rá füstölt sajtot is.
Fűtési szezonban gyakran készítek ilyesmit, ha már a kandallómnak van egy "kemence/sütő része", ne menjen kárba az sok hő...
A finom frissensült, ropogós kenyér, a fokhagymás tejfölös, szalonnás-kolbászos, hagymás feltéttel, remek „szereplője” lehet egy baráti összejövetelnek, kerti partinak, de akár egy bőséges reggeliként is megállja a helyét.
Egy pohár jóféle olaszrizlinget (Jásdi) kortyolgatva mellé, még jobban élvezhetjük a lepénykenyerünket.
Elkészítési idő: kelesztéssel együtt 2 óra
Költségek: kb. 700 Ft.
Bor: 1280 Ft. (vinotéka)
A finom frissensült, ropogós kenyér, a fokhagymás tejfölös, szalonnás-kolbászos, hagymás feltéttel, remek „szereplője” lehet egy baráti összejövetelnek, kerti partinak, de akár egy bőséges reggeliként is megállja a helyét.
Egy pohár jóféle olaszrizlinget (Jásdi) kortyolgatva mellé, még jobban élvezhetjük a lepénykenyerünket.
Elkészítési idő: kelesztéssel együtt 2 óra
Költségek: kb. 700 Ft.
Bor: 1280 Ft. (vinotéka)
Jó a bor, de emellé a sört sem vetném meg...
VálaszTörlés:-)
Jó ez a recept!Megennék szívesen egy szeletet most belőle...
VálaszTörlésSzia Toma!
VálaszTörlésNagyon jó recept! Ma ez volt ebédre. Mindenki falta! Só, hagyma mennyiségét be kell tartani - ne legyen túl sós-fűszeres. Ki lehet rá inni a Dunát! De remek!
Szeretem a blogod!
san
VálaszTörlésörülök, hogy jól sikerült:) elsőre érdemes az általam megadott mennyiségekkel próbálni. utána már lehet kisérletezni, és a saját ízlésre igazítani...
Kedves Toma!
VálaszTörlésRégóta olvasgatom és nagy lelkesedéssel el is készítem receptjeidet.Sok új és finom ízt, "trükköt" sikerült megismernem általad. De nem ez a legnagyobb örömöm! Amióta megismertük a blogodat, hétvégén már nem én vagyok a "főnök" a konyhában! A férjem FŐZ!! Nagy lelkesedéssel, kitartással járja az üzleteket a minőségi alapanyagokért és készíti el a hétvégi ebédeket , 12 és 14 éves lányaink és jómagam nagy örömére! Gratulálok, hogy férfitársaidnak is kedvet tudtál csinálni a főzéshez, ami nem kötelesség immár, hanem ÖRÖM! Köszönöm! san felesége: Éva
Kedves Toma!
VálaszTörlésAmióta Apu megismerte az oldaladat hétvégéken mindig ő főz. Pedig ezlött max egy tésztát dobott föl.Nagyon örülünk neki (anya eszter és én) ,hogy végre ő is főz! Tenyleg nagyon jó ,hogy ha ezt az oldalt sokan fogják olvasni talán a következő században férfifőzési uralom lesz.(a nők nem kis örömére!!) Minden nő és gyeremek nevében nagyon köszönöm! San 12-éves lánya
kedves san felesége, és lánya!:)
VálaszTörlésnagyon örülök, hogy a blogommal hozzájárulhattam san főzés iránti örömének felélesztéséhez. igyekszem, hogy receptjeimmel, továbbra is fentartsam ezt az érdeklődést a gasztronómia iránt...:))