Keresés a blogban

Provençale

Ez a Pissaladière egy másik változata. Mostanában többször is készítettem ilyesmit, mert nagyon szeretem a Provece-i ízeket. Szinte minden rajta van ezen a puha, finom kelt tésztán, ami Provence-ot felidézheti. A hagyma, fokhagyma, kakukkfű, babérlevél, olajbogyó, paradicsom, szardella… Igazi íz-kavalkád!

Hozzávalók:

A tésztához:
· fél csésze tej + fél csésze víz
· 1 tk só
· 2 ek olívaolaj
· 1 tk cukor
· 3 csésze liszt (ebből egy, lehet teljes kiőrlésű)
· 1 tk szárított élesztő
Feltéthez:
· 10 dkg füstölt szalonna
· 10 dkg olívabogyó (magos)
· 3 fej hagyma
· 2 gerezd fokhagyma
· 7-10 szardellafilé
· 2-3 db paradicsom (lehet konzerv, hámozott egész)
· 1 ek vaj
· olívaolaj
· 1 ág friss kakukkfű
· 1 babérlevél
· só, bors, cukor

Előkészületek:

A tészta alapanyagait, a leírt sorrendben a kenyérsütő-gépbe teszem, és a dagasztó/kelesztő programmal elkészítem. Amennyiben nincs kenyérsütő gép, egy keverőtálban össze kell keverni a tésztát, majd belisztezett deszkán átgyúrni, és meleg helyen letakarva, egy órát keleszteni.
A szalonnát, vékony csíkokra vágom, az olívabogyókat kimagozom (kés lapjával megroppantom, és kiszedem a magját).
A hagymát félfőre, vékonyan felcsíkozom, a fokhagymát hajszálvékonyan felszeletelem.
A konzervparadicsomot, felvágom, kicsorgatom a levét, és nagyobb darabokra vágom.

Elkészítés:

Egy serpenyőben, közepes hőfokon, kevés olívaolajon megpirítom a szalonnakockákat. Mikor kiolvadt a zsírjának nagy része, és megpirult egy kicsit, szűrőkanállal kiszedem. A visszamaradt zsírra dobom a vajat, és mikor elolvadt, rászórom a hagymát. Beledobom a kakukkfüvet, babérlevelet, egy csipet sót, és cukrot, tekerek rá kis borsot, rádobom a fokhagymát, összekeverem, és fedő alatt húsz-huszonöt perc alatt aranybarnára párolom/karamellizálom. Mikor kész, félreteszem hűlni.
A langyosra hűlt hagymához, hozzáadom a paradicsomot, az olívabogyót, a szalonnát, és beletépkedem a szardellafiléket, összeforgatom az egészet.
A megkelt tésztát, lisztezett deszkára rakom, és átgyúrom. Nyújtófával, nagyjából négyszög alakúra nyújtom, kb. egy centi vastagra, és kb. 30x40 centi nagyságú téglalapra. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, egyenletesen elosztom a tetején a hagymás-szalonnás keveréket, és fél órára meleg helyen hagyom kelni.
200 fokra (hőlégkeverés) előmelegített sütőben, 20-22 percig sütöm. Kész!

Tippek, tálalás, stb:

A provençale-t frissen melegen a legjobb enni, de végső esetben, a hűtőben eláll egy napig, és a sütőben megmelegíthetjük.
A feltét arányain ízlésünk szerint változtathatunk, ki, hogyan szereti. Lehet kevesebb szardellával, vagy több hagymával, paradicsommal…
Ez egy igazán remek vendégváró, vagy parti-kaja lehet.
A finom, kalácsszerű, édeskés kelt tészta, és a szardellás, hagymás, olívás, édes-sós feltét, finoman egészítik ki egymást.

Egy könnyű, száraz umbriai fehérbort, Orvietot ittam hozzá, de egy finom, gyümölcsös provance-i rozébor is jól passzol hozzá.

Elkészítési idő: 70 perc (+1 óra 50 perc a dagasztó/kelesztő program)
Költségek: összesen kb. 1200 Ft.
A bor (Orvieto): 658 Ft. (Metro-jó vétel!!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!