Pénteken
vacsora este volt nálam, egy háromfogásos vacsorát készítettem
egy nagyobb társaságnak és a menüsorban szerepelt desszertként a
chrème
brûlée
(ejtsd: krém brülé). Azért esett erre a desszertre a
választásom, mert ezt előző nap elkészíthetem és a vacsora
napján csak a végső simítást kellett pár perc alatt elvégeznem.
A
Chrème
brûlée-t
mindenki ismeri szerintem, találkozhatott vele a kedvenc éttermében,
manapság igen népszerű desszertnek számít a magyar
vendéglátásban. A szakácsok is szeretik mert nem sok munka van
vele, az eredmény mégis egy fantasztikus édesség ami méltán
szerepelhet bármely étterem étlapján.
Hozzávalók
(6 adaghoz):
.
5 dl. tejszín
.
8 tojás sárgája
.
10-12 dkg. cukor + 6 ek.
.
2-3 „bourbon”
vaníliarúd vagy 2 ek. vaníliakivonat
.
csipet só
Elkészítése:
1.
A tejszínt egy forraló edényben felmelegítem egészen a
forráspontig, de még éppen nem forralom fel.
2.
Közben a tojássárgáját a cukorral egy csipet sóval és a
vaníliarúd kikapart belsejével együtt fehéredésig kikeverem egy
nagyobb keverőtálban.
3.
A kikevert tojássárgához öntöm lassan a forró tejszínt, közben
folyamatosan keverem, hogy ne csapódjon ki a tojás, nehogy rántotta
legyen a végén.
4.
Az egészet visszaöntöm a lábosba, és alacsony hőfokon vagy gőz
felett, folyamatosan kevergetve addig főzöm míg a szósz
besűrűsödik és bevonóképes lesz (egy kanalat belemártva,
bevonja annak hátát).
5.
Egy magas falú tepsi aljára egy konyharuhát terítek, erre teszem
a „szuflés tálkákat”, majd megtöltöm őket a krémmel, de
hagyok egy fél-egycentis helyet a pereméig.
6.
Előmelegítem a sütőt 150 fokra, a tepsit félig becsúsztatom a
középső polcra, majd forró vízzel feltöltöm a tepsit, hogy a
tálkák feléig-kétharmadáig érjen a víz, így „sütöm” a
krémet 35-45 percig, függően a krém magasságától. Akkor jó,
ha a krém kissé megszilárdul, de a tepsit megmozgatva még remeg
mint egy lágyabb puding.
7.
Hagyom kihűlni, a tálkákat „folpackba” csomagolom és a hűtőbe
teszem másnapig, a felhasználásig.
8.
Felszolgálás előtt kiveszem a hűtőből, a tetejére egy
evőkanálnyi cukrot szórok, amit egyenletesen elosztok a tetején,
majd egy „szakácsfáklyával/lángszóróval”
rákaramellizálom a cukrot, miközben körbe-körbe forgatom a
tálkát a kezembe, hogy mindenhol egyenletesen barnuljon meg a
cukor. Ehhez a művelethez sajnos elengedhetetlen egy ilyen
eszköz beszerzése. Sok receptben szerepel, hogy a sütőben,
grill alatt is rákaramellizálható a cukor, de ez nem igaz. A
sütőben a krém is átmelegszik és a desszert elveszíti a
lényegét, ami a kontrasztokon alapul, a meleg és hideg, a krémes
és ropogós ellentétén.
9.
Pár pillanatig várok a felszolgálással míg a karamellréteg
„kopogósra” megkeményedik, majd tálalom.
Tálaláskor,
ha akarunk, adhatunk hozzá friss bogyós gyümölcsöket úgymint
málnát, szedret vagy áfonyát. Savanykás íze jól passzol a krém
és karamell édességéhez.
Tipp!
Ez egy alaprecept, amit sokféleképpen lehet variálni. Ízesíthetjük
kókusztejjel például, vagy a krém előtt tölthetünk a tálka
aljára különféle gyümölcsszószokat, lekvárokat.
Ha
kicsit keményebbre sütjük, a krémet ki is boríthatjuk a
tálkákból egy desszertes tányérra, és különféle szószokkal
leönthetjük, gyümölccsel köríthetjük.
Ez
egy elképesztően finom édes sült krém a tetején a vékony
karamellréteggel amit élvezettel török fel a kiskanállal és
kanalazom be...
Elkészítési
idő: 40 perc
Költségek:
300 Ft./adag
Energiatartalom:
440 Kcal./adag
Jól hangzik.
VálaszTörlésBár ha az elnevezés kiejtésével kapcsolatban következetes vagy, akkor "klém blülé"....))
Toma, miért kell a krémet bevonóképesre főzni ÉS még baine-marie ben készíteni? Jobb eredményt hoz?
VálaszTörlésÉn a tejszínt vaníliarúddal megmelegítve temperálom a sárgájákat és úgy megy a sütőbe vízfürdővel. A tűzhelyen kifőzött krémeket már nem szoktam hőkezelni. Tényleg érdekel, hogy van-e jelentős különbség szerinted a két módszer között...
Nagyon brutál az a szakácsfáklya! :-))
VálaszTörlés@Dareil: nem tudom van-e különbség, én ezt a módszert használom mert bevált. máshogy még nem próbáltam.
VálaszTörlés@PO: a konyhai cuccaim jó része a garázsból jön:)))
Nem tehetek róla, de én a Creme Brulée-ről már csak a Leaque of Gentlemen egyik epizódjára tudok asszociálni (abban ez volt egy zenekar neve.)
VálaszTörlésMondjuk a Creme fraicheről pedig Randy Marshra (South Park)
Hol keressek "pörzsölőt" vagy mi a neve?
@Hajdul: ott van a posztban a linkje a szakácsfáklyának...:)
VálaszTörlésKöszönöm, úgy tűnik nem mindegy melyik gépemen használom. Az Ubuntus gépen alig különbözik a fekete és a világoskék.
VálaszTörlésNem óhajtom az első kommentelő leütött labdáját még mélyebre ütni. Ha tudod javitani, legyszi tedd meg.
VálaszTörlésSok sok Chrème brûlée-t csináltam már életemben, de a legjobb mindig akkor lett, ha az olcsó vizszerelő forrasztó lámpát használtam (Ez az USA-ban alapdolog, ott rézzel csövezik a házakat, de itthon is kezd népszerű lenni). Minden lányomnak vettem már ilyen csicsás kis forrasztót de egyik sem működött egy tányérnál többet. (Az még semmi, de egyik lányom aranyműves, és ő sem tudta sokáig használni!)
A legközelebbi Praktiker/Obi/Baumax/stb-ben remek forrasztólámpát tudsz venni, aminek a töltő palackja is valahol a 250 Ft körül van (http://www.praktikerwebshop.hu/termekek/forrasztlmpa/?id=176714 http://www.praktikerwebshop.hu/termekek/forrasztlmpa/?id=218775 ). Én ezt használom baromfi perzseléshez, valamint köröm és csülök tisztításhoz is.
A krémet valóban nem kell bevonóképesre főzni, de ha így szoktad meg, eszedbe ne jusson rajta változtatni!
A recepthez meg csak annyit adnék hozzá, hogy barna cukorral negyságrendekkel finomabb ízt érsz el! (Mondom én, aki most már nem ehet cukrot :(
Jó a recept!
@Andrass9: nyitott kapukat döngetsz. ha megnézed a fotót láthatod, hogy én is forrasztó lámpát használok. a recepthez meg annyit, hogy "valóban nem kéne bevonóképesre főzni", ez pierre hermé receptje, aki franciaország egyik legelismertebb cukrásza, a legtöbb michlelin csillagos étteremben az ő tanítványai dolgoznak. ha neki megfelel, nekem is jó lesz...:)
VálaszTörlésBocs a félreértésért - megzavart a link, ami nem nagyon használható darabra mutatott.
VálaszTörlésKedves Toma!
VálaszTörlésImádom a receptjeidet. Gyakran alkotok belőlük.
Tudnál közülük ajánlani olyanokat, amiket bográcsban is el lehet készíteni?
Végignéztem őket én is, de jól jönne a szakértelmed.
Előre is köszönöm! Üdv!
Nagy tisztelettel:
VálaszTörlésCréme és nem Chréme...!