Keresés a blogban

A tökéletes sült csirke


Vannak a mindennapos egyszerű ételek, amiket szerintem pont az egyszerűségük okán csak a lehető legjobb alapanyagokból, a lehető legjobban elkészítve érdemes fogyasztani. Ilyen például a pizza, sült krumpli és sült csirke is.
A „tökéletes sült csirke” receptjét már régóta csiszolgatom. Akárcsak a pizzánál, itt is sok kísérletezgetés után jutottam el addig, ami szerintem már eléri a kívánt szintet.
Legelőször is! Szerintem a legjobb alapanyag a tökéletes sült csirkénkhez, egy másfél kilós falusi/tanyasi kapirgálós csirke. Méretben és minőségben ennél alább ne adjuk. A bolti tálcás csirkével ne is próbálkozzunk, a speciális tápokkal öt hét alatt felhizlalt „broiler szörnyek” vizenyős húsából soha nem lesz igazi finom sült csirke. Inkább nézzünk körül a legközelebbi piacon, vagy falusi rokonnál a megfelelő szárnyasért.
Fontos még továbbá a sütési idő és hőmérséklet is, ami viszont erősen sütőfüggő, ezért egy kicsit tágabb határok között adtam meg. Az első alkalommal érdemes kicsit jobban odafigyelni erre...

Hozzávalók:

. egy másfél kilós tanyasi, kapirgálós csirke
. 3-5 vékony szelet pármai vagy serrano sonka
. 15 dkg. vaj
. 1 citrom
. 4 fej fokhagyma
. só, bors
. saját készítésű sült csirke-fűszerkeverék (el is hagyható...)
. 1/2 tyúkhúsleveskocka
. olívaolaj

Elkészítés:

1. Először elkészítem a fűszervajat. Egy tálba teszem a puha szoba-hőmérsékletű vajat, egy teáskanál durva tengeri sót és frissen tört borsot szórok bele és hozzákeverem az apróra vágott sonkát meg egy citrom reszelt héját.
2. A leöblített és szárazra törölt csirke mellénél, a nyaka felől bedugom az ujjam a bőre alá és amennyire tudom mélyen benyúlva végighúzom mindenhol, hogy elválasztom a húsától. Mindezt vigyázva nehogy elszakítsam a bőrt. Ezt megismétlem a hátánál, és a püspökfalat felől benyúlva a combjánál is.
3. Ezekbe a résekbe tömök a sonkás fűszervajból egy-egy jókora adagot, majd masszírozva eloszlatom egyenletesen a bőr alatt, hogy mindenhová jusson belőle. Ezek fontos lépések, mert így lesz a csirke bőre igazán ropógós, hogy a bőrt elválasztjuk a húsától, a fűszeres vajtól pedig a hús nem szárad ki, szaftos marad és az ízek is átjárják sülés közben.
4. A maradék vajat a madár bőrére dörzsölöm körbe mindenhol, valamint a szárnyai és a combjai közé is, majd a belsejébe teszem a fél leveskockát beletömöm a citrom felét.
5. Eztán egy kender zsinórral összekötözöm a combjait és a szárnyát szorosan a testéhez kötözöm (lásd, a képen). Körbe megszórom csirke fűszerkeverékkel (vagy ehelyett sóval-borssal), és egy alufóliával kibélelt rácsos tepsibe teszem mellével lefelé. Ha nincs rácsos tepsink, akkor a sütő rácsára tegyük a madarat, és csúsztassuk alá a sütő tepsijét, hogy abba csöpögjön a zsír.
6. A sütő alsó polcára teszem a kb. 200 fokra előmelegített sütőbe (vagy hőlégkeveréssel 185 fok) és 45-50 percig sütöm.
7. Ezután megfordítom a csirkét és négy nagy fej fokhagymát teszek a tepsibe a hús alá vagy mellé, amiknek előzőleg levágtam a felső egynegyedét és meglocsoltam kevés olívaolajjal.
8. További 40-50 percig sütöm, míg a csirke bőre ropogósra és húsa puha szaftosra nem sül. Ezt úgy ellenőrizhetjük, hogy egy hegyes késsel megszúrjuk a húst mondjuk a combjánál ahol a legvastagabb, majd megnyomva azt, világos színtelen lé folyik ki belőle. Vagy pedig egy fogócsipesszel összecsippentjük a húst a combjánál, és az szinte ellenállás nélkül válik le a csontról...
9. Sütés után, hagyom tíz percet pihenni a húst, mielőtt feltálalom.
(fázisfotók a készítésről itt)


Tálaláshoz felvágom a csirkét alsó és felső combokra, szárnyakra és a két mellehúsát a csontról lefejtve, két-három szeletekre vágva. Az egészet egy nagyobb tálra teszem majd a tepsiben összegyűlt, a csirkéből kisült vajas-fűszeres szafttal meglocsolom, és friss, apróra vágott petrezselyemmel hintem meg. A fokhagymákat mellé tálalom, fejenként egyet. Frissen sült foccaciát, vagy bagettet kínálok mellé valamint szilva chutneyt és chilis szilvaszószt adok hozzá...

Hát így fest az én tökéletes sült csirkém. Papírvékonyságú ropogósra sült bőr, puha szaftos és omlós hús, amit sütés közben átjárt a fűszeres vaj íze, hozzá a krémes, édesre sült fokhagyma amit a kés hegyével piszkálok ki a héjából és kenem a húsfalatkákra mielőtt az arcomba teszem a kenyér mellé amit előtte természetesen gondosan megtunkoltam a csirke vajas szaftjában...
Az István borház '07-es Dunai Ezerjó borából bontottam hozzá egy palackkal. Kellemes üde savaival remek kísérője volt a csirkének.

Elkészítési idő: 2 óra
Költségek: kb. 550 Ft./adag
Bor: 1450 Ft.

13 megjegyzés:

  1. Csak só, és más semmi, a Mama csirkéjére!

    VálaszTörlés
  2. azért ne misztifikáljuk túl a "mama csirkéjét"!:) csak a só kevés a csirkéhez, akármilyen jó is az, igényli a fűszerezést. habár ízlések és pofonok...

    VálaszTörlés
  3. Névtelen10:20

    Ez olyan Jamies féle??

    VálaszTörlés
  4. Azért hagy misztifikáljam már a mama csirkéjét, ami kukoricán, és zöldeken nőtt fel. Hajlamos vagy a túlfűszerezésre, bár ízlések és pofonok:)

    VálaszTörlés
  5. olyan nem létezik, hogy túlfűszerezés:) mint ahogy az sem, hogy túl fokhagymás valami... ezek csak városi legendák.

    VálaszTörlés
  6. Mielőtt azt gondolnád, nem jó, amit csinálsz, megkérdezem: ha fokhagymát sütsz, eszed magában, nincs túlfokhagymázva az étel?:D

    VálaszTörlés
  7. vartomy1:15

    Szia

    Pizzát szeretnék sütni.
    Egy csésze liszt hágy gramm?

    VálaszTörlés
  8. az, hogy J.O. is hasonlóan készíti, számomra azt jelenti, hogy jó úton járok...:) persze, nyilván nem én találtam fel a spanyolviaszt...:)

    VálaszTörlés
  9. Locdatar7:37

    Nagyon jó recept, amit én másképp fogok csinálni legközelebb, hogy a citromot kihagyom belőle, de ez is izlés dolga. Köszönet a receptért!

    VálaszTörlés
  10. most már csak az a kérdés, hogy mit kell csinálni a sonkával? :)

    VálaszTörlés
  11. Topybear
    ott van az, csak figyelmesen kell elolvasni a receptet!:)

    VálaszTörlés
  12. Kendra15:47

    Pár hete olvasgatok itt és lenyűgöző ahogy a főzésí folyamatokról írsz. Igazán kedvcsináló.
    De... azért két óra piszmogást nem áldozmék egy sültcsirkére. :) Egyben amúgy sem nagyon éri meg nálunk csirkét sütni, a csontosabbját senki se szereti...

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!