
Azt gondolom, hogy nem a tészta receptjével volt eddig sem a gond. Az jó. Amire rájöttem, hogy sok múlik a tészta formázásán és sütés módján. Persze ezzel sokaknak nyílván nem mondtam semmi újat! De mégis, azt hiszem mostanra, több mint tíz év pizzázás után, sikerült elérni a célomat, és elkészítettem a körülményekhez képest tökéletes pizzát.
A pizzatészta adott. Elkészítettem az itt leírtak szerint. Az első lényeges dolog, hogy ne használjunk nyújtó/sodrófát. Kézzel alakítsuk ki a pizzatésztánkat, nem baj, ha nem lesz szabályos kör alakú. Egy belisztezett deszkára tegyük az átgyúrt tésztát, egy kicsit lapogassuk meg, hogy egy korongalakot kapjunk, majd kézbe véve, belülről kifelé haladva, körbe-körbe forgatva nyújtsuk. Ha már a közepe eléggé elvékonyodott, a deszkára fektetve, a vastagabb széleit a tenyerünkkel nyomkodjuk kifelé, így nyújtva tovább. Vigyázzunk, nehogy kiszakadjon.
Egy másik deszkára szórjunk búza- vagy kukoricadarát, és arra tegyük a kinyújtott tésztát. Kenjük meg (lehetőleg,mutti polpa) darabolt kozervparadicsommal (nem kell pizzaszószt főzni), de a szélét hagyjuk ki, úgy két centi szélességben. Szórjuk meg egy csipet oregánóval, és durva tengeri sóval. Locsoljuk jó minőségű olívaolajjal és lazán fedjük be bivalymozzarella-szeletekkel. Innen szabadon választott, hogy mit teszünk még rá. Azért ne vigyük túlzásba, két feltétnél többet ne használjunk. (Én most egy kevés mangalicából készült chorizo kolbászt tettem rá.) A végén, megint locsoljuk meg egy kis olívaolajjal és szórjuk meg egy kevés durvára tört borssal.
Most jön a sütés. A sütőben a rácsot tegyük a legalacsonyabb polcra, tegyük rá az üres pizza-tepsit vagy sütőlapot és 20-25 perc alatt melegítsük elő a sütőt teljes hőfokra, 250 celsiusfokra (hőlégkeveréssel). ezután a pizzát, óvatosan csúsztassuk rá a forró tepsire, vagy sütőlapra, és süssük a pizzát kb. 12 percig. Ezután kapcsoljuk ki a sütőt, résnyire nyissuk ki, és még egy percig hagyjuk bent. Ezután tépkedjünk rá friss bazsalikomot, egy rácsra csúsztassuk át a forró pizzát, és azon hűtsük.

Ha mindent jól csináltunk akkor van egy középen egész vékony, ropogósra sült, a szélein vastagabb halvány aranyszínű kivűl ropogós-belül puha finom kenyérszerű pizzatésztánk.

Ez nagyon jól néz ki! : ) Én is évekig kísérlezetem, most egy olasz pizzának való liszt és egy kis durumliszt keverékére esküszöm. És persze kellene az a kemence, nálunk idén sem lesz meg sajnos, majd csak jövőre.
VálaszTörlésMangalica chorizo miféle, talán házi készítésű???
nekem tulajdonképpen van kemencém, csak egybe építve a kandallóval. és ha annyira megrakom/felfűtöm, hogy pizzát süthessek, akkor a legnagyobb télben is ki kell nyitni az ablakokat:)) egyszer próbáltam, és két napig huszonnyolc fokra fűtötte a házat:)) túl pici a házam.
VálaszTörlésa mangalica chorízot egy hentes ismerősöm csinálta hagyományos receptúra alapján.
Élvezettel olvastam a tökéletes pizza bejegyzést! Dettó így csinálom, és szerintem is tökéletes :-D
VálaszTörlésAjánlok egy könyvet, csak úgy kitekintésül: Peter Reinhart: American Pie
A pasi egy "kenyérművész", aki bejárta a fél világot a tökéletes pizza nyomában! Remek olvasmány és remek receptek!
A legjobb pizzarecept,köszönöm szépen! : )
VálaszTörlésVégre,végre..: ))
szivesen!:))
VálaszTörlésGratulálok! Ez igen. Ehhez képest hihetetlen, hogy valaki 15-20 percről, és 180 fokról beszél...
VálaszTörlésAz igazi pizza 10 percnél tovább nem sülhet, amihez nem jó minden sütő, amiben egyébként jó nagymama sütikét lehet sütni. Az más... Ez pizza!