.jpg)
Gyakran készítek grillezett zöldségeket, mert olajban eltéve, sokáig eláll, és bármikor azonnal felhasználható.
A hűtőmben mindig van egy-két üveg sült, vagy grillezett zöldség. Könnyű elkészíteni, sokoldalúan felhasználható, és nagyon finom.
Hozzávalók:
1 közepes padlizsán
2 kisebb cukkíni
Fűszerolaj (provanszi v. fokhagymás)
Só, bors
Olívaolaj, napraforgóolaj
Egy ág friss rozmaring és két-három ág kakukkfű
1 gerezd fokhagyma
Előkészületek:
A padlizsánt meghámozom, és fél centi vastag karikákra vágom, a cukkínit szintén, de azt nem hámozom meg. A zöldségkarikákat egy kis fűszerolajjal megpermetezem.
Elkészítés:
.jpg)
Fogom az öntött-vas grillserpenyőmet, felforrósítom, és a padlizsán, és cukkíni karikákat, meggrillezem. Sütés közben, sózom, és borsozom. Ha mindkét oldala megpirult, és puhára sült, félreteszem, és megvárom, míg kihűl.
Egy félliteres csatos üvegbe, teszem a grillezett karikákat, közé teszem a megroppantott fokhagymát és a zöldfűszereket, majd feltöltöm annyi olajjal, hogy ellepje. Ehhez fele-fele arányba használok extra szűz olívaolajat, és jó minőségű napraforgóolajt.
Tippek, trükkök:
A grillezett zöldségek, olajban eltéve, légmentesen lezárva, két hétig is eláll.
Ha nem tesszük el későbbre, hanem azonnal fogyasztjuk, akkor tegyük a grillezett padlizsán és cukkíni karikákat egy nagy tálba, hintsük meg egy kevés friss citromlével, locsoljuk meg bőségesen a legjobb minőségű olívaolajunkkal, és finom, frissen sütött grissinivel együtt tálalva, meg egy palack barrique-hordós érlelésű száraz fehérborral, pompás előételt (antipasti) vagy parti-ételt kapunk.
Ezen kívül, még számtalan felhasználási módja van a grill-zöldségeknek, amiket későbbi posztokban fogok megemlíteni.
Teteszik a blogod, gratulálok:)
VálaszTörlésMilyen grill serpenyőd van? Hamaroslan készülök venni egyet, hátha tudsz tanácsot adni, milyet vagyek.
Z.
köszi zakuszka:)
VálaszTörlésnekem egy nehéz öntöttvas, bordázott alju grill-serpenyőm van. vagy tizenöt éve vettem.
szerintem a lényeg, hogy minnél vastagabb falu/aljú legyen a serpenyő. ha öntöttvasból nem kapható, akkor valamilyen tapadásmentes bevonata legyen. és az sem árt ha nem műanyag a nyele, hogy a sütőben is lehessen használni. a legjobb a lecsavarozható fanyelű, vagy a fémnyelű.
Gondoltam, hogy az a jó ha vastag és nehéz, most már csak találnom kéne ilyet. A megfizethető árú ikeás sajnos könnyű és vékony:)
VálaszTörlésarra azért készülj fel, ha találsz megfelelőt, valószínű az ára igen borsos lesz. az enyém kilencvenben volt tizenkétezer forint, ami akkor egy havi fizetés volt. de az is biztos, hogy túlél engem:))) hosszútávon megéri befektetni egy "örökös" darabra.
VálaszTörlésJaj jaj jaj!!!
VálaszTörlésKöszönöm az ötletet, sikerült megmentenem vele pár zöldséget :)
VálaszTörlésazt tudod, hogy szószerint lenyúlták a szöveget, vagy az is te vagy?
VálaszTörléshttp://kifozde.blog.hu/2008/03/05/grillezett_cukkini_es_padlizsan
mike
VálaszTörlésnem nyúlták le, oda is szoktam írni.
azért köszönöm, hogy figyelsz!:)
Aki grillserpenyő vásárlásán gondolkozik, keressen fel egy konyhai nagy/kisker boltot, pl. Rist. Én ott vettem az enyémet, és ahogy B.T. is írja, egyszer kell megvenni, örök darab.
VálaszTörlés