Keresés a blogban

Grillezett cukkíni, és padlizsán

Nemrég a Lidlben járva, hirtelen felindulásból, vettem egy szép padlizsánt és két cukkínit. Mivel éppen tele voltam jobbnál-jobb alapanyagokkal, tudtam, nem mostanában fogom felhasználni a legújabb szerzeményeimet, ezért kénytelen voltam kezdeni vele valamit, nehogy a hűtőmben rohadjon meg. Ilyenkor kerül elő a csatos üveg, az olaj, és jó öreg grillserpenyő.
Gyakran készítek grillezett zöldségeket, mert olajban eltéve, sokáig eláll, és bármikor azonnal felhasználható.

A hűtőmben mindig van egy-két üveg sült, vagy grillezett zöldség. Könnyű elkészíteni, sokoldalúan felhasználható, és nagyon finom.

Hozzávalók:

1 közepes padlizsán
2 kisebb cukkíni
Fűszerolaj (provanszi v. fokhagymás)
Só, bors
Olívaolaj, napraforgóolaj
Egy ág friss rozmaring és két-három ág kakukkfű
1 gerezd fokhagyma



Előkészületek:

A padlizsánt meghámozom, és fél centi vastag karikákra vágom, a cukkínit szintén, de azt nem hámozom meg. A zöldségkarikákat egy kis fűszerolajjal megpermetezem.

Elkészítés:


Fogom az öntött-vas grillserpenyőmet, felforrósítom, és a padlizsán, és cukkíni karikákat, meggrillezem. Sütés közben, sózom, és borsozom. Ha mindkét oldala megpirult, és puhára sült, félreteszem, és megvárom, míg kihűl.
Egy félliteres csatos üvegbe, teszem a grillezett karikákat, közé teszem a megroppantott fokhagymát és a zöldfűszereket, majd feltöltöm annyi olajjal, hogy ellepje. Ehhez fele-fele arányba használok extra szűz olívaolajat, és jó minőségű napraforgóolajt.

Tippek, trükkök:

A grillezett zöldségek, olajban eltéve, légmentesen lezárva, két hétig is eláll.
Ha nem tesszük el későbbre, hanem azonnal fogyasztjuk, akkor tegyük a grillezett padlizsán és cukkíni karikákat egy nagy tálba, hintsük meg egy kevés friss citromlével, locsoljuk meg bőségesen a legjobb minőségű olívaolajunkkal, és finom, frissen sütött grissinivel együtt tálalva, meg egy palack barrique-hordós érlelésű száraz fehérborral, pompás előételt (antipasti) vagy parti-ételt kapunk.
Ezen kívül, még számtalan felhasználási módja van a grill-zöldségeknek, amiket későbbi posztokban fogok megemlíteni.

9 megjegyzés:

  1. Teteszik a blogod, gratulálok:)
    Milyen grill serpenyőd van? Hamaroslan készülök venni egyet, hátha tudsz tanácsot adni, milyet vagyek.
    Z.

    VálaszTörlés
  2. köszi zakuszka:)
    nekem egy nehéz öntöttvas, bordázott alju grill-serpenyőm van. vagy tizenöt éve vettem.
    szerintem a lényeg, hogy minnél vastagabb falu/aljú legyen a serpenyő. ha öntöttvasból nem kapható, akkor valamilyen tapadásmentes bevonata legyen. és az sem árt ha nem műanyag a nyele, hogy a sütőben is lehessen használni. a legjobb a lecsavarozható fanyelű, vagy a fémnyelű.

    VálaszTörlés
  3. Gondoltam, hogy az a jó ha vastag és nehéz, most már csak találnom kéne ilyet. A megfizethető árú ikeás sajnos könnyű és vékony:)

    VálaszTörlés
  4. arra azért készülj fel, ha találsz megfelelőt, valószínű az ára igen borsos lesz. az enyém kilencvenben volt tizenkétezer forint, ami akkor egy havi fizetés volt. de az is biztos, hogy túlél engem:))) hosszútávon megéri befektetni egy "örökös" darabra.

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm az ötletet, sikerült megmentenem vele pár zöldséget :)

    VálaszTörlés
  6. mike16:36

    azt tudod, hogy szószerint lenyúlták a szöveget, vagy az is te vagy?

    http://kifozde.blog.hu/2008/03/05/grillezett_cukkini_es_padlizsan

    VálaszTörlés
  7. mike
    nem nyúlták le, oda is szoktam írni.
    azért köszönöm, hogy figyelsz!:)

    VálaszTörlés
  8. Aki grillserpenyő vásárlásán gondolkozik, keressen fel egy konyhai nagy/kisker boltot, pl. Rist. Én ott vettem az enyémet, és ahogy B.T. is írja, egyszer kell megvenni, örök darab.

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!