Ez
az a fajta egyszerű és gyors recept, amit akkor szoktam bevetni, ha nincs időm
sokat mókolni a konyhában, de valami jóféle, „emberes” ételt kell a heti
pókerpartin a fiúk elé tennem. Vagy mondjuk váratlanul barátok, rokonok
jelentkeznek be, hogy meglátogatnának, épp úton vannak hozzám, és csinálhatnák
valami vacsorát is, ha már…
A
receptben szereplő grillkolbászt én nagyobb mennyiségben szoktam előállítani, ha
már egyszer nekilátok, és amit nem használok el egyből, azt 4-8-as adagokban, vákuum
csomagolva lefagyasztom, hogy az ilyen esetekre csak elő kelljen szedni pár
órával a vacsora előtt.
Hozzávalók:
.
50 dkg. édesköményes
grillkolbász
.
50 dkg. főtt fehér bab (lehet konzerv is, ha jó minőségű)
.
1 nagyobb fej hagyma
.
3 gerezd fokhagyma
.
1 doboz olasz konzervparadicsom (hámozott egész)
.
1 ek. olasz sűrített paradicsom
.
2,5 dl. hús
alaplé
.
1 ek. balzsamecet
.
fűszercsokor (friss kakukkfű, rozmaring, zsálya)
.
só, bors, oregano, 1 ek. cukor, 1 db. babérlevél
.
két kisebb chili paprika
.
olívaolaj
Elkészítése:
1. egy nagyobb
öntöttvas sütőtálat veszek elő, és a kolbászokat kevés Oliva olajon elkezdem
pirítani.
2. mikor körbe
mindenhol színt kapott, hozzáadom a felaprított hagymát, majd mikor már
üvegesre pirult, a vékony szeletekre vágott fokhagymát is.
3. Pár percig pirítom,
azután a csilit is hozzáadom és felöntöm az alaplével, ezzel feloldva a
serpenyő aljára pirult pörzsanyagokat.
4. Lejjebb veszem a hőfokot,
közepes fokozatra (kerámialap #6/9),
hozzáöntöm a hámozott paradicsomokat, a balzsamecetet, és adok hozzá sűrített
paradicsomot is.
5. fakanállal kicsit
szétnyomkodom a paradicsomokat, hogy könnyebben szétfőjenek, fűszerezem sóval,
borssal, oregánóval, beleteszem a fűszercsokrot és a babérlevelet.
6. Egy kanál cukorral
lágyítom a savasságát, és kb. 30 percig főzöm lassan gyöngyözve.
7. Fél óra elteltével,
hozzáadom a főtt babot, megkóstolom, hogy kell-e igazítani az ízeken, majd
további 15-20 percig főzöm, hogy jól összeérjenek az ízek (betehetjük a 160 fokos sütőbe is).
A
tálalása egyszerű, merjünk a paradicsomos babból a tányérra, tegyünk rá a kolbászokból,
és friss bagettet, vagy gyökérkenyeret adjunk mellé. díszítésként, megszórhatjuk
egy kis kakukkfűvirággal.
Tipp: bármilyen grillkolbásszal
elkészíthetjük ezt a fogást. Tavaszi, nyári szezonban süthetjük a grillsütőben
is, faszénen, akkor még finomabb lesz a kolbász.
Egy
könnyedebb, alacsony tannintartalmú vörösbort ajánlok hozzá, mondjuk Kadarkát
vagy Portugiesert a villányi vagy szekszárdi borvidékről.
Elkészítési
idő: 60 perc
Kalóriatartalom: 710
Kcal./adag
Bocs, most látom, hogy ide is lehet, hátha! :)
VálaszTörlésKedves Tomakonyha! Nagyon örülök, hogy újra olvashatlak, sokszor használom a receptjeidet. Nagyon szeretném, ha megírnád, hogy a sütéshez milyen olívaolajat használsz. Sok helyen olvasom, hogy az extraszűz olívaolajat nem jó melegíteni, csak salátához használni, máskor meg mindenki olívaolajat használ. Akkor hogy is van ez? Köszönöm a választ. üdvözlettel László Rozália
a neten talált cikkek szerint 190 fok felett kezd füstölni az (extra szűz) olívaolaj, addig nyugodtan hevíthető. Nyugodtan használhatod sütéshez, csak ne melegítsd túl tartósan.
TörlésAz akár lehet 210 fok is minőségtől függően. A nagyon magas hőfokú wokon kívűl minden más sütésre alkalmas. Az olaszok, görögök, spanyolok is olívaolajban sütnek évszázadok óta...
Törlés