Keresés a blogban

Édesköményes grillkolbász fűszeres paradicsomos babbal



Ez az a fajta egyszerű és gyors recept, amit akkor szoktam bevetni, ha nincs időm sokat mókolni a konyhában, de valami jóféle, „emberes” ételt kell a heti pókerpartin a fiúk elé tennem. Vagy mondjuk váratlanul barátok, rokonok jelentkeznek be, hogy meglátogatnának, épp úton vannak hozzám, és csinálhatnák valami vacsorát is, ha már…
A receptben szereplő grillkolbászt én nagyobb mennyiségben szoktam előállítani, ha már egyszer nekilátok, és amit nem használok el egyből, azt 4-8-as adagokban, vákuum csomagolva lefagyasztom, hogy az ilyen esetekre csak elő kelljen szedni pár órával a vacsora előtt.
  




Hozzávalók:

. 50 dkg. főtt fehér bab (lehet konzerv is, ha jó minőségű)
. 1 nagyobb fej hagyma
. 3 gerezd fokhagyma
. 1 doboz olasz konzervparadicsom (hámozott egész)
. 1 ek. olasz sűrített paradicsom
. 1 ek. balzsamecet
. fűszercsokor (friss kakukkfű, rozmaring, zsálya)
. só, bors, oregano, 1 ek. cukor, 1 db. babérlevél
. két kisebb chili paprika
. olívaolaj

Elkészítése:


1.   egy nagyobb öntöttvas sütőtálat veszek elő, és a kolbászokat kevés Oliva olajon elkezdem pirítani.
2.   mikor körbe mindenhol színt kapott, hozzáadom a felaprított hagymát, majd mikor már üvegesre pirult, a vékony szeletekre vágott fokhagymát is.
3.   Pár percig pirítom, azután a csilit is hozzáadom és felöntöm az alaplével, ezzel feloldva a serpenyő aljára pirult pörzsanyagokat.
4.   Lejjebb veszem a hőfokot, közepes fokozatra (kerámialap #6/9), hozzáöntöm a hámozott paradicsomokat, a balzsamecetet, és adok hozzá sűrített paradicsomot is.
5.   fakanállal kicsit szétnyomkodom a paradicsomokat, hogy könnyebben szétfőjenek, fűszerezem sóval, borssal, oregánóval, beleteszem a fűszercsokrot és a babérlevelet.
6.   Egy kanál cukorral lágyítom a savasságát, és kb. 30 percig főzöm lassan gyöngyözve.
7.   Fél óra elteltével, hozzáadom a főtt babot, megkóstolom, hogy kell-e igazítani az ízeken, majd további 15-20 percig főzöm, hogy jól összeérjenek az ízek (betehetjük a 160 fokos sütőbe is).


A tálalása egyszerű, merjünk a paradicsomos babból a tányérra, tegyünk rá a kolbászokból, és friss bagettet, vagy gyökérkenyeret adjunk mellé. díszítésként, megszórhatjuk egy kis kakukkfűvirággal.
Tipp: bármilyen grillkolbásszal elkészíthetjük ezt a fogást. Tavaszi, nyári szezonban süthetjük a grillsütőben is, faszénen, akkor még finomabb lesz a kolbász.
Egy könnyedebb, alacsony tannintartalmú vörösbort ajánlok hozzá, mondjuk Kadarkát vagy Portugiesert a villányi vagy szekszárdi borvidékről.


Elkészítési idő: 60 perc
Kalóriatartalom: 710 Kcal./adag

3 megjegyzés:

  1. Bocs, most látom, hogy ide is lehet, hátha! :)
    Kedves Tomakonyha! Nagyon örülök, hogy újra olvashatlak, sokszor használom a receptjeidet. Nagyon szeretném, ha megírnád, hogy a sütéshez milyen olívaolajat használsz. Sok helyen olvasom, hogy az extraszűz olívaolajat nem jó melegíteni, csak salátához használni, máskor meg mindenki olívaolajat használ. Akkor hogy is van ez? Köszönöm a választ. üdvözlettel László Rozália

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a neten talált cikkek szerint 190 fok felett kezd füstölni az (extra szűz) olívaolaj, addig nyugodtan hevíthető. Nyugodtan használhatod sütéshez, csak ne melegítsd túl tartósan.

      Törlés
    2. Az akár lehet 210 fok is minőségtől függően. A nagyon magas hőfokú wokon kívűl minden más sütésre alkalmas. Az olaszok, görögök, spanyolok is olívaolajban sütnek évszázadok óta...

      Törlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!