Elolvasva
a receptet, vagy akárcsak a poszt címét, sokan biztos macerásnak és
bonyolultnak tarthatják ezt a fogást, de egyrészt ez nem teljesen igaz,
másrészt megéri a végeredmény a „többlet” munkát, mert ez egy igazán remek
étel. Ráadásul időben viszonylag hamar megvan, még közepes konyhai gyakorlattal
is, az előkészületekkel együtt egy órán belül tálalhatunk a vendégeinknek vagy
a családnak egy látványos és finom vacsorát vagy vasárnapi ebédet.
Hozzávalók:
.
4 vastagabb szelet sertéskaraj (kb. 60 dkg.)
.
30-40 dkg. csirkemáj
.
20 dkg. főtt füstölt császárszalonna
.
1 nagy fej hagyma
.
2-3 gerezd fokhagyma
.
1db. csípős hegyes zöldpaprika
.
4 db. nagyobb tanyasi tojás vagy bio tojás
.
80 dkg. somogyi kifliburgonya vagy apróbb újkrumpli
.
kb. 2 dl. száraz sherry v. fehérbor
.
kb. 2 dl. alaplé
.
kis csokor apróra vágott friss petrezselyem
.
só, bors, Majoránna, pirospaprika
.
olívaolaj vagy zsír
Elkészítés:
1. A burgonyákat
alaposan megmosom, megsikálom, majd egészben felteszem sós vízben, és puhára
főzöm. Ha kell, lehúzom a krumpli héját, még forrón, sózom, borsozom,
meglocsolom olívaolajjal és megszórom az apróra vágott petrezselyemmel. Melegen
tartva félreteszem.
2. Közben, míg a
krumpli fő, fogok egy közepes, vastag falú nehéz serpenyőt és kevés zsiradékon
ropogósra pirítom a kis kockákra vágott császárszalonnát, majd kiszedem a
serpenyőből és félreteszem.
3. Ha kell, pótolom a
zsiradékot, és üvegesre pirítom az apróra vágott hagymát is serpenyőben, aztán
hozzáadom a kis kockára vágott hegyes zöldpaprikát, és a felaprított
fokhagymát, így pirítom tovább.
4. Kevés sherryt öntök
hozzá, és addig forralom, míg zsírjára nem sül újra, és a zöldpaprika is
megpuhul kissé.
5.
Hozzáadom
az ujjnyi csíkokra vágott csirkemájat, és kifehéredésig pirítom, ekkor
megszórom a tetejét egy kanál pirospaprikával, várok pár pillanatot, hogy a
fűszerpaprika íz anyagai kioldódjanak a zsíron, aztán elkeverem, majd
visszaveszem a hőfokot a serpenyő alatt közepesre (kerámialap #7/9). Morzsolok rá egy nagyobb csipet szárított
majoránnát, felöntöm a maradék sherryvel, sózom, jó alaposan megborsozom és pár
perc alatt készre sütöm, vigyázva, hogy ne készítsem túl, maradjon kissé
rózsaszínes a máj belseje.
6. Mikor a máj
elkészült, hozzáadom a kisütött szalonnát is, majd melegen tartva, lefedve
félreteszem.
7. A karajszeleteket,
fólia alatt kissé kiklopfolom, nagyjából felére vékonyítva, aztán alaposan
megsózom és borsozom, megforgatom egy kis lisztben, a felesleget jól lerázva,
egy nagyobb forró serpenyőbe teszem, kevés olajon vagy zsíron és mindkét
oldalát aranybarnára sütöm.
8. Kevés alaplevet
öntök alá, hogy félig ellepje a húst, majd gyakran forgatva, közepesnél erősebb
hőfokon zsírjára sütöm, és egyben puhára párolom a húst.
9. Egy lábosban vizet
melegítek, egy kanál ecetet is öntök hozzá, majd mikor lassan, gyöngyözve
forrni kezd, egyet keverek a vízen, feltöröm, és óvatosan belecsúsztatom a
tojást. Nem piszkálom, nem forgatom, hanem hagyom, hogy szép lassan
megszilárduljon a fehérje a sárgája körül. Másfél perc után egy szűrőkanállal
óvatosan kiemelem, és egy lapostányérra teszem, majd elkészítem egyenként a
többit is. Közvetlen a tálalás előtt nagyon vigyázva visszateszem még fél
percre, a forró vízbe, hogy megmelegítsem és befejezem a buggyantott tojás
főzését.
Tálaláskor a tányérra teszek egy szelet
húst, ráhalmozok pár kanállal a resztelt májból, majd a tetejére helyezem
óvatosan a buggyantott tojást. Mellé a tányérra teszek a petrezselymes főtt
krumpliból is.
Tipp:
Sertéskaraj helyett, használhatunk ehhez a fogáshoz tarját, vagy esetleg
borjúhúst, de akár csirkemellet, filézett csirkecombot is. A csirkemájat
kiválthatjuk borjúmájjal, vagy pecsenyekacsa-májjal, ha igazi ínyencek vagyunk.
Ha a buggyantott tojást túl nehéznek találná valaki, lágyra sütött
tükörtojással is kipróbálhatja. Köretnek gyakorlatilag bármi jó ehhez a
fogáshoz a „klasszikusok közül”, hasábburgonya, krumplipüré vagy a párolt rizs
is megy hozzá.
Ehhez az ételhez, egy testesebb,
robosztusabb száraz fehérbort, vagy akár egy könnyű vörösbort is választhatunk.
Mondjuk egy száraz Hárslevelűt Tokaj vidékéről, esetleg egy Kékfrankost
Mőcsény, vagy Szekszárd környékéről.
Elkészítési
idő: 50 perc
Energiatartalom:
kb. 860 Kcal./adag
Annyira jól néz ki, hogy holnap este elkészítem :)
VálaszTörlés