Keresés a blogban

Sertésszelet, szalonnás resztelt májjal és buggyantott tojással, főtt kiflikrumplival



Elolvasva a receptet, vagy akárcsak a poszt címét, sokan biztos macerásnak és bonyolultnak tarthatják ezt a fogást, de egyrészt ez nem teljesen igaz, másrészt megéri a végeredmény a „többlet” munkát, mert ez egy igazán remek étel. Ráadásul időben viszonylag hamar megvan, még közepes konyhai gyakorlattal is, az előkészületekkel együtt egy órán belül tálalhatunk a vendégeinknek vagy a családnak egy látványos és finom vacsorát vagy vasárnapi ebédet.



Hozzávalók:

. 4 vastagabb szelet sertéskaraj (kb. 60 dkg.)
. 30-40 dkg. csirkemáj
. 20 dkg. főtt füstölt császárszalonna
. 1 nagy fej hagyma
. 2-3 gerezd fokhagyma
. 1db. csípős hegyes zöldpaprika
. 4 db. nagyobb tanyasi tojás vagy bio tojás
. 80 dkg. somogyi kifliburgonya vagy apróbb újkrumpli
. kb. 2 dl. száraz sherry v. fehérbor
. kb. 2 dl. alaplé
. kis csokor apróra vágott friss petrezselyem
. só, bors, Majoránna, pirospaprika
. olívaolaj vagy zsír

Elkészítés:

1.   A burgonyákat alaposan megmosom, megsikálom, majd egészben felteszem sós vízben, és puhára főzöm. Ha kell, lehúzom a krumpli héját, még forrón, sózom, borsozom, meglocsolom olívaolajjal és megszórom az apróra vágott petrezselyemmel. Melegen tartva félreteszem.
2.   Közben, míg a krumpli fő, fogok egy közepes, vastag falú nehéz serpenyőt és kevés zsiradékon ropogósra pirítom a kis kockákra vágott császárszalonnát, majd kiszedem a serpenyőből és félreteszem.
3.   Ha kell, pótolom a zsiradékot, és üvegesre pirítom az apróra vágott hagymát is serpenyőben, aztán hozzáadom a kis kockára vágott hegyes zöldpaprikát, és a felaprított fokhagymát, így pirítom tovább.
4.   Kevés sherryt öntök hozzá, és addig forralom, míg zsírjára nem sül újra, és a zöldpaprika is megpuhul kissé.
5.      Hozzáadom az ujjnyi csíkokra vágott csirkemájat, és kifehéredésig pirítom, ekkor megszórom a tetejét egy kanál pirospaprikával, várok pár pillanatot, hogy a fűszerpaprika íz anyagai kioldódjanak a zsíron, aztán elkeverem, majd visszaveszem a hőfokot a serpenyő alatt közepesre (kerámialap #7/9). Morzsolok rá egy nagyobb csipet szárított majoránnát, felöntöm a maradék sherryvel, sózom, jó alaposan megborsozom és pár perc alatt készre sütöm, vigyázva, hogy ne készítsem túl, maradjon kissé rózsaszínes a máj belseje.
6.   Mikor a máj elkészült, hozzáadom a kisütött szalonnát is, majd melegen tartva, lefedve félreteszem.
7.   A karajszeleteket, fólia alatt kissé kiklopfolom, nagyjából felére vékonyítva, aztán alaposan megsózom és borsozom, megforgatom egy kis lisztben, a felesleget jól lerázva, egy nagyobb forró serpenyőbe teszem, kevés olajon vagy zsíron és mindkét oldalát aranybarnára sütöm.
8.   Kevés alaplevet öntök alá, hogy félig ellepje a húst, majd gyakran forgatva, közepesnél erősebb hőfokon zsírjára sütöm, és egyben puhára párolom a húst.
9.   Egy lábosban vizet melegítek, egy kanál ecetet is öntök hozzá, majd mikor lassan, gyöngyözve forrni kezd, egyet keverek a vízen, feltöröm, és óvatosan belecsúsztatom a tojást. Nem piszkálom, nem forgatom, hanem hagyom, hogy szép lassan megszilárduljon a fehérje a sárgája körül. Másfél perc után egy szűrőkanállal óvatosan kiemelem, és egy lapostányérra teszem, majd elkészítem egyenként a többit is. Közvetlen a tálalás előtt nagyon vigyázva visszateszem még fél percre, a forró vízbe, hogy megmelegítsem és befejezem a buggyantott tojás főzését.



Tálaláskor a tányérra teszek egy szelet húst, ráhalmozok pár kanállal a resztelt májból, majd a tetejére helyezem óvatosan a buggyantott tojást. Mellé a tányérra teszek a petrezselymes főtt krumpliból is.
Tipp: Sertéskaraj helyett, használhatunk ehhez a fogáshoz tarját, vagy esetleg borjúhúst, de akár csirkemellet, filézett csirkecombot is. A csirkemájat kiválthatjuk borjúmájjal, vagy pecsenyekacsa-májjal, ha igazi ínyencek vagyunk. Ha a buggyantott tojást túl nehéznek találná valaki, lágyra sütött tükörtojással is kipróbálhatja. Köretnek gyakorlatilag bármi jó ehhez a fogáshoz a „klasszikusok közül”, hasábburgonya, krumplipüré vagy a párolt rizs is megy hozzá.
Ehhez az ételhez, egy testesebb, robosztusabb száraz fehérbort, vagy akár egy könnyű vörösbort is választhatunk. Mondjuk egy száraz Hárslevelűt Tokaj vidékéről, esetleg egy Kékfrankost Mőcsény, vagy Szekszárd környékéről.



Elkészítési idő: 50 perc

Energiatartalom: kb. 860 Kcal./adag

1 megjegyzés:

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!