Keresés a blogban

Családi receptek – A töltött káposzta



Folytatva a családi receptek sorozatot, most egy klasszikus téli étel kerül sorra, a töltött káposzta. Nagy valószínűséggel minden magyar családban készül töltött káposzta, és mindnek meg van a maga tuti receptje is. Akinek még nincs kialakult saját családi hagyományos receptje, vagy szeret kísérletezgetni új, más recepteket kipróbálni a megszokott helyett, azoknak most közreadom a mi családi receptünket, azt ahogyan anyám készíti a töltött káposztát.
A töltött káposzta, a ragukhoz hasonlóan akkor a legjobb, ha egyszerre minél nagyobb mennyiségben készül, és mivel minden egyes újramelegítéssel csak jobban elmélyül az íze, így mindenképen érdemes elővenni a legnagyobb lábosunkat, ha nekiállunk.



Hozzávalók (12-14 adaghoz):

. 1 kg. sertéshús (lapocka v. dagadó)
. 30-35 dkg. füstölt kolbász v. lángolt kolbász
. 1 csésze rizs
. 1,5 kg. hordós savanyú káposzta
. 1 nagy fej kelkáposzta
. 20-25 dkg. sertészsír
. 3 db. tojás
. 2 nagyobb fej vöröshagyma
. 4-5 gerezd fokhagyma
. 2-3 dl. natúr paradicsomszósz v. passata
. 1 ek. só, 1 ek. frissen őrölt bors, 4 ek. pirospaprika, 2 babérlevél
. 1 ek. Liszt
. tejföl a tálaláshoz (elhagyható)

Elkészítése:

1. A rizst, a tésztához hasonló módszerrel, bő sós vízben félpuhára főzöm, majd leszűröm, lecsepegtetem és felhasználásig félreteszem, hagyom kihűlni.
2. A húst felcsíkozom, a kolbászról lehúzom a bőrét, az egyik fej hagymát cikkekre vágom, a fokhagymákat megpucolom, ezután ezt az egészet ledarálom a húsdaráló közepes lyukú tárcsáján.
3. A masszát megfűszerezem, sózom, borsozom, megszórom egy kanál pirospaprikával, beleütöm a tojásokat, kézzel alaposan elkeverem, majd utána a főtt rizst is hozzákeverem.
4. Egy nagy lábosban vizet forralok, közben a kelkáposzta fejet leveleire szedem, kiválasztom a 15-18 legnagyobb és legépebb levelet, majd a gyöngyözve forrásban lévő vízben, a káposztaleveleket egy percig blansírozom, azután átteszem egy jeges vizes tálba, hogy megőrizze rességét, frissességét.
5. A káposztaleveleket megtöltöm a töltelékkel, úgy hogy kis maréknyit a szétterített levélre teszek, az egyik oldalát ráhajtom, majd feltekerem és a másik végét pedig benyomkodom (lásd, a fázisképeken!).
6. Előveszem a nagy nyolcliteres öntöttvas edényemet, felforrósítom benne a sertészsírt, és üvegesre dinsztelem a felaprított fej hagymát rajta.
7. Megszórom a hagyma tetejét a maradék paprikával, kicsit várok, hogy a zsiradékon kioldódjanak a paprika íz anyagai, majd hozzáadom a savanyú káposzta felét, és pár percig dinsztelem együtt a hagymát és káposztát, azután lejjebb kapcsolom alatta a tűzhelyet (kerámialap #4/9).
8. Beledobok egy csípős pirospaprikát (ha akad otthon pár szelet füstölt szalonna azt is az aljára tehetjük), pár szem egész borsot, aztán a megtöltött káposztát sorban az edény fala mentén körbe kirakom, és ha körbeérek, úgy megyek egyre beljebb.
9. Mikor elfogytak a töltött levelek, a maradék húsos-rizses masszából maréknyi gombócokat formázok és azokat helyezem a maradék helyre.
10. A tetejét megszórom egy púpos kanál liszttel, a tetején elosztom a savanyú káposzta másik felét, rádobok két babérlevelet, és meglocsolom a paradicsomszósszal.
11. Felöntöm annyi vízzel (vagy alaplével), hogy majdnem ellepje, majd lefedve főzöm 3-4 órán át, míg a káposzta teljesen megpuhul.

Tálaláskor szedek a tányérra egy adagot a káposztából, erre helyezek egy tölteléket, majd meglocsolom egy kis tejföllel és megszórom egy csipetnyi paprikával. Friss ropogós fehérkenyérrel vagy magában is ehetjük.
Tipp! Csak jó minőségű, lehetőleg házi vagy kézműves kolbászt vegyünk a töltelékbe. A rossz ízű, elfűszerezett vagy túlfüstölt kolbász az egészet elronthatja.
Ha ne jutunk hozzá jó kolbászhoz, helyettesíthetjük füstölt szalonnával is. Vagy használjunk több húst, és a dinsztelt káposztába, az aljára tegyünk pár szelet szalonnát és/vagy egy kis füstölt oldalast az íze kedvéért.
A maradékot ne szedjük kisebb adagokra, hanem egyben, a lábosban tegyük hűvös helyre (télen a garázsba vagy erkélyre) vagy a hűtőszekrénybe, és egyben melegítsük újra másnap a tűzhelyen vagy a sütőben, alacsony/közepes hőfokon.
A töltött káposzta egy hétig is eláll a hűtőben, közben többször is újramelegíthetjük.
Hát ez lenne a mi családi recept alapján készült töltött káposztánk. Finom, füstös-fűszeres telt ízű húsos töltelék édes káposztalevelekben, hozzá szaftos-lucskos ízletes savanyú káposzta… ajánlom kipróbálásra mindenkinek aki szereti az ilyen kiadós, testes, igazi télirevaló egytálételeket.
Egy palack jóféle száraz tokaji vagy somlói furmintot bontsunk a töltött káposztához, azzal nem tévedhetünk.

Elkészítési idő: 5 óra
Költségek: kb. 350 Ft./adag
Energiatartalom: 725 Kcal./adag

9 megjegyzés:

  1. Levenném a tányért ha tudnám... Így marad a nézegetése. Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy visszatért!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki, megkívántam.
    Én nem szoktam paradicsomot bele tenni de ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  4. Toma!
    Köszönöm, vagy inkább köszönjük, hogy visszatértél. Őszintén szólva, már azt hittem, ez nem fog megtörténni. Egyébként tetszik a recept. Kipróbálom, ha akarom még holnap is.....))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. megmondom őszintén, necces volt hogy folytatom-e, mert semmit sem szeretek félszívvel csinálni. mostanában kevés időm és kedvem volt a gasztro témához, azon vagyok, hogy az időm nagyobb részét megint a festésnek szenteljem. de végül is úgy döntöttem belefér egy kis főzés is... :)

      Törlés
  5. A recept nagyon érdekes , ahogy nézem ez többfajta elkészítési mód eszenciája ,mindenből a legjobb van benne . Nagyon finom lehet , erről jut eszembe egy anekdota , talán Móricz Zsiga bácsi mondta hogy : aki nem tudja megenni egy - két harapásból az éjszaka közepén a kamrából csak úgy két ujjal a fazékból kiemelt fagyos töltött káposztát , annak már nincs sok hátra ! Mindnyájunknak azt kívánom hogy ezt minél tovább megtehessük !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ez jó! :) szerencsére még menne a két harapásból... :)

      Törlés
  6. Örülök, hogy meggondoltad magad és folytatod a blogolást...
    Ha másra nincs időd egy zsíroskenyérről is szívesen olvasunk posztot :D

    VálaszTörlés
  7. amióta kipróbáltam, mindig így készítem..köszönöm..:-)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!