Sokszor
előfordul, hogy rokonoktól vagy barátoktól kapok valamilyen
vadhúst. Ezek általában a fagyasztóban landolnak, és csak akkor
kerülnek elő, ha egy vacsorával egybekötött baráti
összejövetelre valami jóféle ragut szeretnék készíteni. Nem
volt másképp most sem, páran barátok, felugrottak hozzám egy kis
borozgatásra, beszélgetésre, és erre az alkalomra találtam ki
ezt a kiadós kis babos ragut...
Hozzávalók
(5 adaghoz):
.
1,5 kg. csontos őzhús (lapocka, dagadó, oldalas...)
.
2 fej hagyma
.
1 db. sárgarépa
.
1 szál zellerszár
.
1 doboz olasz konzervparadicsom (hámozott egész)
.
2 doboz olasz v. spanyol apró szemű fehérbab-konzerv (400/240g.)
.
1 db. grillezett kaliforniai paprika
.
2 dl. marha
alaplé
.
1 palack száraz fehérbor
.
2-3 ek. vörösáfonya-lekvár
.
2-3 ek. chipotle-szósz (füstölt csiliből készült szósz)
.
3 db. kisebb thai csili
.
1 csokor friss petrezselyem
.
fűszercsokor (4-6 szál kakukkfű, 2 rozmaring, 6-8 levél
zsálya, 1 babérlevél)
.
6-8 szem borókabogyó
.
só, bors
.
3 dkg. sertészsír
A
salátához:
.
1 fej jégsaláta
.
1 db. kígyóuborka
.
1 csomag újhagyma
Elkészítése:
1.
Egy nagyméretű serpenyőben zsírt forrósítok, és az apró
kockákra felvágott sárgarépát, zellert és hagymát üvegesre
párolom benne.
2.
Hozzáadom a megtisztított, lehártyázott és nagyobb darabokra
vágott húst, amit addig pirítok míg színt nem kap mindenhol.
3.
Ezután egy bő kanálnyi liszttel meghintem a tetejét, elkeverem és
még pár percig pirítom így, közeben sózom és borsozom.
4.
Alaplevet öntök alá, hogy ne égjen le, és a pörzsanyagokat
feloldja a serpenyő aljáról, közben a felaprított grillezett
paprikát is hozzáadom.
5.
Hozzáöntöm a paradicsomot, elkeverem, majd felöntöm annyi
fehérborral, hogy éppen ellepje a húst.
6.
Ízesítem a chipotle-szósszal, beledobálom a borókabogyót és a
csilit, a fűszercsokrot is belenyomom a szaftba, majd lejjebb
kapcsolom a tűzhelyet és lassú tűzön (kerámialap #4/9),
lassan gyöngyözve-forrva főzöm 2 órán át, míg a hús majdnem
teljesen elkészül.
7.
Közben egyszer, úgy félidőben megkóstolom, és ha kell sózom és
borsozom, és akkor teszem bele a vörösáfonya-lekvárt is.
8.
Az idő leteltével hozzáadom a főtt babot is, majd még 30 percig
főzöm tovább, hogy a bab is átvegye az ízeket.
9.
Mikor elkészül a ragu, kikapcsolom alatta a tűzhelyet, kidobom
belőle a fűszercsokrot, majd óvatosan hozzákeverem az apróra
vágott friss petrezselymet, ezután lefedve tálalásig félreteszem,
melegen tartva.
10.
A salátának való zöldségeket felaprítom és vinaigrette
öntetet készítek mellé.
Tálaláskor
egy mélytányérba szedek a raguból, és mellé zöldsalátát
szedek. Magában, vagy friss bagettel tálaljuk!
Tipp!
Ezt a fogást bármilyen csontos vadhúsból elkészíthetjük.
Finom
omlósan puha vadhús, fűszeres sűrű babos szaftban, hozzá friss
ropogós saláta... erről szól ez a fogás. Ajánlom mindenkinek
aki szereti a kiadós és ízletes rusztikus ételeket.
Egy
palack Chiantit bontottunk hozzá.
Elkészítési
idő: 3 óra
Költségek:
kb. 900 Ft./adag
Energiatartalom:
600 Kcal./adag
A továbbiakhoz ajánlok egy jó forrást: A magyar úri család konyhája c. Szerintem sok elfeledett recept található benne.
VálaszTörlésNo, mi van kedves Toma?
VálaszTörlésVége van a táncnak?
Őszintén sajnálnám.....
nem, nincs vége, csak egy kicsit kevesebb időm van a blogra mostanság... hamarosan lesznek új receptek:)
VálaszTörlésKedves Toma,
VálaszTörlésha különleges ételt szeretnék készíteni, mindig erre az oldalra jövök. Legutóbb karácsonykor a Te recepted szerint készült a borjúlábszár, burgundi módra. Ájultan ettük, csakúgy, mint legutóbb egy zöldséges marhát. Szeretném megköszönni Neked ezeket a fantasztikus recepteket, a precíz leírást, a gyönyörű fotókat. Öröm követni a leírást, és eszemben sincs, hogy egyszerűsíteni próbáljam az amúgy elég munkás recepteket. Legyen nagyon sikeres boldog az új esztendőd! Szikora Katalin
köszönöm! :) örülök, ha segíthettem a blogommal, receptjeimmel. boldog új évet kívánok! :)
TörlésKedves Toma!
VálaszTörlésEzúton kívánok boldog új évet és sok finom ételt!
köszönöm, és kívánok boldog új évet neked is! :)
TörlésRemélem minden OK, mikorra várhatunk új recept(ek)et?
VálaszTörlésKedves Toma!
VálaszTörlésA receptek kiválóak, csorog a nyálam most is (bocs, ha vizuális vagy és hát persze, hogy az vagy, úgyhogy ezer bocs). Honnan a csudából van neked télen friss fűszercsokrod? Az enyémek a lakásban mind egy szálig kipusztulnak télen! :(
Gratula és irigység (de ez nem komoly)!
Üdv, G-F Éva
kedves jázmin! nekem a kertben telelnek át a fűszernövényeim. a kakukkfű, zsálya és rozmaring évelők, és jól bírják a telet, sokszor a hó alól kell kiásnom őket:)
Törlés