Ez
egy kiadós, igazi maszkulin szólóvacsora. Ilyesmit többnyire akkor csinálok, ha csak magamra főzök és szeretnék jól belakni, és utána a maradék palack borral a tévé elé ülni, hogy az este további részében valami
jóféle „old school” akciófilmmel vagy egy NFL meccsel múlassam az időt...
Hamar megvan, és igazi királyi fogás, sok hús, kicsit kevesebb
krumpli és sokkal kevesebb saláta, ez egy igazán férfias „comfort food”.
Hozzávalók
(1 adaghoz):
.
egy szelet ujjnyi vastag érlelt marharostélyos (30-35 dkg)
.
30 dkg sütni való burgonya
.
1 kis fej vöröshagyma v. lilahagyma
.
1 gerezd fokhagyma
.
fél hegyes csípős zöldpaprika
.
1 db. érett paradicsom
.
2 ek. sós lében eltett pácolt zöldbors
.
1 ek. magos dijoni mustár
.
1 ek. tejföl vagy mascarpone
.
2 dl marha
alaplé
.
só, bors, pár levél friss bazsalikom
Elkészítése:
1.
Legelőször a burgonyát készítem elő, egy körömkefével
folyóvíz alatt alaposan megsikálom a krumplikat, majd
megtörölgetem, ujjnyi hasábokra vágom és egy sütőlapra szórom.
2.
Meglocsolom olívaolajjal, jól megsózom, alaposan átforgatom, hogy
mindenhol olajos és a sós legyen, és egyenletesen szétterítem.
3.
Beteszem a sütőbe az alsó polcra, bekapcsolom és feltekerem 210
fokra (hőlégkeverés), majd kb. 40 perc alatt aranybarnára
sütöm.
4.
Közben a paradicsomot és a hagyma felét felkockázom, a
zöldpaprikát vékonyan felkarikázom, majd sózom, borsozom, kb. 2
ek. olívaolajat és ½-1 ek. málnaecetet öntök rá, bazsalikom
leveleket tépkedek a tetejére, és utána félreteszem tálalásig,
hogy összeérjenek az ízek.
5.
Egy serpenyőben kanálnyi ghít forrósítok, majd ebbe teszem a
szoba-hőmérsékletűre melegedett, mindkét oldalán sózott
borsozott marhahús szeletet és többször megforgatva 5-6 perc
alatt médiumra sütöm.
6.
Közben a zöldborsot lecsepegtetem, késsel durvára aprítom, a
hagymát és fokhagymát finomra vágom.
7.
A húst kiveszem a serpenyőből és egy vágódeszkán hagyom
pihenni, melegen tartva.
8.
A serpenyőbe dobom a hagymát és a zöldborsot és megpirítom,
majd hozzáadom a fokhagymát is.
9.
Felöntöm az alaplével, lejjebb veszem a hőfokot alatta, és
forralom, közben feloldom a serpenyőbe sült pörzsanyagokat.
10.
Hozzáadom a magos mustárt, elkeverem és 8-10 perc alatt nagyjából
kétharmadára beforralom, besűrítem, majd ezután egy kanál
tejfölt adok hozzá és forralok még egyet a mártáson.
Tálaláskor
a tányérra teszem a húst, mellé halmozok a burgonyából és a
salátából, majd a zöldborsos mártással a húst meglocsolom.
Ropogós sült hagymával szórom meg a végén, friss
petrezselyemmel díszíthetjük.
Tipp!
Tetszőleges, az ízlésünknek megfelelő salátát készíthetünk
hozzá, a fenti helyett.
A
zöldborsot mozsárban is megtörhetjük mielőtt a szószba tesszük.
A
krumplit meg is hámozhatjuk, ha valaki csak úgy szereti. Én jobban
szeretem ha rajta van mert sokkal ízletesebb ettől a burgonya.
A
szószba, tejföl helyett tehetünk sűrű tejszínt vagy mascarponét
is.
Sült
krumpli és marha steak, hozzá krémes fűszeres pikáns mártás és
friss üde saláta. Mi kellhet még!
Egy
pohár testesebb száraz vörösbort ajánlok mellé, egy 2008-as
villányi Cuveét (Keller György), ami egy remek bor erre az
alkalomra.
Elkészítési
idő: 50 perc.
Költségek:
kb. 1150 Ft./adag
Hibátlan!!!
VálaszTörlésÉrdekes, nálunk a férjem nem marhahús fan, a lányaimmal viszont imádjuk. A zöldbors- mártás pedig koktélcseresznye a torta habján. :)
Szeretném megkérdezni, hogy érlelt marhahúst hol szerzel be?
VálaszTörlésA legjobb beszerzési forrás a MészarSteak a Hegyvidék plázában, de sok jó hentesnél van már érlelt marhahús, érdemes körülnézni. Vidéken a Lidlben vagy a Metroban is akad néha ír vagy magyar angus marha 21 napos érleléssel.
TörlésKöszönöm a gyors választ
VálaszTörlésGyors hitelre van szüksége?
VálaszTörlésÜdvözlök mindenkit! Hitelezési kapacitásunk 2 000 és 5 000 000 euró között mozog, ésszerű 0,6%-os kamattal, nagyon egyszerű és könnyed feltételek mellett. Ha felkeltettem érdeklődését, hagyja üzenetét e-mailben: ( cristydavis533@gmail.com )
(1) Teljes név:
(2) Hitelenként szükséges összeg:
(3) Telefonszám:
(4) Időtartam:
(5) Ország: