Keresés a blogban

Ribeye steak zöldbors-mártással sült burgonyával és paradicsomsalátával




Ez egy kiadós, igazi maszkulin szólóvacsora. Ilyesmit többnyire akkor csinálok, ha csak magamra főzök és szeretnék jól belakni, és utána a maradék palack borral a tévé elé ülni, hogy az este további részében valami jóféle „old school” akciófilmmel vagy egy NFL meccsel múlassam az időt... Hamar megvan, és igazi királyi fogás, sok hús, kicsit kevesebb krumpli és sokkal kevesebb saláta, ez egy igazán férfias „comfort food”.



Hozzávalók (1 adaghoz):

. egy szelet ujjnyi vastag érlelt marharostélyos (30-35 dkg)
. 30 dkg sütni való burgonya
. 1 kis fej vöröshagyma v. lilahagyma
. 1 gerezd fokhagyma
. fél hegyes csípős zöldpaprika
. 1 db. érett paradicsom
. 2 ek. sós lében eltett pácolt zöldbors
. 1 ek. magos dijoni mustár
. 1 ek. tejföl vagy mascarpone
. só, bors, pár levél friss bazsalikom

Elkészítése:

1. Legelőször a burgonyát készítem elő, egy körömkefével folyóvíz alatt alaposan megsikálom a krumplikat, majd megtörölgetem, ujjnyi hasábokra vágom és egy sütőlapra szórom.
2. Meglocsolom olívaolajjal, jól megsózom, alaposan átforgatom, hogy mindenhol olajos és a sós legyen, és egyenletesen szétterítem.
3. Beteszem a sütőbe az alsó polcra, bekapcsolom és feltekerem 210 fokra (hőlégkeverés), majd kb. 40 perc alatt aranybarnára sütöm.
4. Közben a paradicsomot és a hagyma felét felkockázom, a zöldpaprikát vékonyan felkarikázom, majd sózom, borsozom, kb. 2 ek. olívaolajat és ½-1 ek. málnaecetet öntök rá, bazsalikom leveleket tépkedek a tetejére, és utána félreteszem tálalásig, hogy összeérjenek az ízek.
5. Egy serpenyőben kanálnyi ghít forrósítok, majd ebbe teszem a szoba-hőmérsékletűre melegedett, mindkét oldalán sózott borsozott marhahús szeletet és többször megforgatva 5-6 perc alatt médiumra sütöm.
6. Közben a zöldborsot lecsepegtetem, késsel durvára aprítom, a hagymát és fokhagymát finomra vágom.
7. A húst kiveszem a serpenyőből és egy vágódeszkán hagyom pihenni, melegen tartva.
8. A serpenyőbe dobom a hagymát és a zöldborsot és megpirítom, majd hozzáadom a fokhagymát is.
9. Felöntöm az alaplével, lejjebb veszem a hőfokot alatta, és forralom, közben feloldom a serpenyőbe sült pörzsanyagokat.
10. Hozzáadom a magos mustárt, elkeverem és 8-10 perc alatt nagyjából kétharmadára beforralom, besűrítem, majd ezután egy kanál tejfölt adok hozzá és forralok még egyet a mártáson.

Tálaláskor a tányérra teszem a húst, mellé halmozok a burgonyából és a salátából, majd a zöldborsos mártással a húst meglocsolom. Ropogós sült hagymával szórom meg a végén, friss petrezselyemmel díszíthetjük.
Tipp! Tetszőleges, az ízlésünknek megfelelő salátát készíthetünk hozzá, a fenti helyett.
A zöldborsot mozsárban is megtörhetjük mielőtt a szószba tesszük.
A krumplit meg is hámozhatjuk, ha valaki csak úgy szereti. Én jobban szeretem ha rajta van mert sokkal ízletesebb ettől a burgonya.
A szószba, tejföl helyett tehetünk sűrű tejszínt vagy mascarponét is.
Sült krumpli és marha steak, hozzá krémes fűszeres pikáns mártás és friss üde saláta. Mi kellhet még!
Egy pohár testesebb száraz vörösbort ajánlok mellé, egy 2008-as villányi Cuveét (Keller György), ami egy remek bor erre az alkalomra.

Elkészítési idő: 50 perc.
Költségek: kb. 1150 Ft./adag

4 megjegyzés:

  1. Hibátlan!!!
    Érdekes, nálunk a férjem nem marhahús fan, a lányaimmal viszont imádjuk. A zöldbors- mártás pedig koktélcseresznye a torta habján. :)

    VálaszTörlés
  2. Szeretném megkérdezni, hogy érlelt marhahúst hol szerzel be?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A legjobb beszerzési forrás a MészarSteak a Hegyvidék plázában, de sok jó hentesnél van már érlelt marhahús, érdemes körülnézni. Vidéken a Lidlben vagy a Metroban is akad néha ír vagy magyar angus marha 21 napos érleléssel.

      Törlés
  3. Köszönöm a gyors választ

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!