Keresés a blogban

Zöldfűszeres rizotto sült kacsamellel és fehérboros pecsenyeszósszal




Egyik nap, úgy este tizenegy után értem haza, farkaséhesen, mikor is konstatáltam, hogy nincs itthon „semmi”. Se kenyér, se semmi olyan, amiből valami gyors kaját, akár egy szendvicset össze lehetne dobni, hogy kibírjam lefekvésig ami nálam, lévén éjjeli bagoly típus, csak a hajnali órákban szokott eljönni. Mit tesz ilyenkor a gasztroblogger? Nekilát főzni valami „bonyolultat”, mi mást. Kacsamell volt a hűtőben, ebből tudtam kiindulni, köretnek meg semmi, csak rizottó rizs volt a kamrában. Zseblámpával irány a kert, fűszereket szedni, majd a húst, alaplevet előkészíteni és egy óra múlva már elégedetten és jóllakottan kortyolgattam a maradék boromat...



Hozzávalók (2 adaghoz):

. 1 csésze Arborio rizs
. 1,5 liter csirke alaplé
. 2 db. Kacsamell filé (20-25 dkg/db.)
. 1 sonkahagyma v. kis fej vöröshagyma
. parmezán sajt
. fél gerezd fokhagyma
. 1 ág friss rozmaring
. 5-6 ág friss kakukkfű
. 15-20 friss zsályalevél
. félmaréknyi friss bazsalikom levél
. 1 kisebb csili
. 1 tk. méz
. 2 pohár/3 dl félszáraz v. félédes fehérbor
. olívaolaj
. vaj
. só, bors

Elkészítése:

1. Egy lábosban olajat hevítek és beleteszem az apróra vágott hagymát és a durván felaprított zsályaleveleket és üvegesre megdinsztelem.
2. Hozzáadom a rizst és egy kicsit pirítom, míg nem kezdenek a szemek fehéredni.
3. A tűzhelyet közepesnél nagyobb erősségre állítom (kerámialap 7/9), felöntöm annyi borral, hogy éppen ellepje és sűrűn kevergetve, addig forralom, míg az alkohol elpárolog belőle, és a rizs beszívja a bor nagy részét.
4. Ekkor felöntöm egy adag szűrt, forró alaplével, annyira csak hogy ellepje, majd folyamatos kavargatás mellet főzöm, közben figyelem, hogy mikor szívja fel az alaplé-adagot, és ha a keverés közben látszik az edény alja, újabb adagot löttyintek rá (vigyázzunk, hogy a rizs mindig folyós legyen).
5. Ezt addig ismételgetem míg a rizs meg nem puhul (20-25 perc), félidőben beleszórom a kakukkfüvet is.
6. Akkor van kész a rizottó, mikor a rizsszem még harapható, a közepe „kemény” de a szemek külseje már krémes is egyben, az egész állaga pedig a híg tejberizsre, vagy a kására emlékeztet, azaz folyós, ekkor félrehúzom és egy nagy maréknyi frissen reszelt parmezánt szórok rá, és 2 ek. vajat is hozzátéve, gyors mozdulatokkal addig kavarom, míg a vaj el nem olvad, a végén beletépkedem a bazsalikomot is. Lefedve, melegen tartva tálalásig félreteszem.
7. Mikor a rizottó elkészítése kb. félúton tart időben, előveszek egy serpenyőt és felforrósítom közepesnél erősebb fokozatra (kerámialap #7/9).
8. Bőrével lefelé teszem bele a mindkét felén alaposan megsózott megborsozott kacsamelleket és 2-3 percig pirítom, míg a bőre ropogós aranybarna nem lesz és a zsír ki nem sül a bőre alól.
9. Megfordítom a kacsamelleket, a serpenyőből leöntöm a zsír nagy részét és fél percig sütöm tovább a húst a másik felén, közben mellészórom a rozmaring leveleket, a felszeletelt fokhagymát és a chilit.
10. A serpenyőbe öntök a hús mellé 2 pohár bort, feljebb kapcsolom alatta a tűzhelyet és forralni kezdem, majd mikor a felét elforrta bor, egy kanálnyi mézet öntök hozzá, ha kell sózom és borsozom.
11. Ebben a szószban sütöm/párolom a kacsamelleket összesen 7-8 percig (a melleket ne fordítsuk meg közben, a bőrét ne érje a szósz, hogy ropogós maradjon) közben folyamatosan figyelem, ha nagyon besűrűsödik a szósz alatta, kis adagokban, fel-felöntögetem közben csirke alaplével, hogy a végén legyen elegendő és megfelelő sűrűségű szósz a tálaláshoz.
12. A serpenyőből kiveszem a húst és pihentetem a vágódeszkán 4-5 percet.

Tálaláskor a tányérra szedek a rizottóból, a tetejére helyezem a felszeletelt kacsamelleket, majd a serpenyőben lévő szósszal körbelocsolom, és a húsra is teszek keveset. Friss bazsalikommal díszíthetjük.
Tipp! Ha nincs otthon kacsamell, vagy valaki nem szereti, elkészíthető bőrös csirkemell-filével is, csak akkor legalább 10 percig kell a szószban párolni, hogy ne legyen a belseje rózsaszín.
Másmilyen ízesítésű rizottó is illik a kacsához, pl. sáfrányos, vargányás vagy sima natúr alaprizottó is.
Fűszeres krémes rizottó, szaftos és omlós puha rozéra sült kacsamell, ízletes pikáns fehérboros szósz... mi kellhet még egy jó fogáshoz?
Egy palack félszáraz fehéret bontottam a kacsamellhez, egy Zenitet (Figula 2011), ami jól illett az ételhez.

Elkészítési ideje: 45 perc
Költségek: kb. 700 Ft./adag

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!