Egyik
nap, úgy este tizenegy után értem haza, farkaséhesen, mikor is
konstatáltam, hogy nincs itthon „semmi”. Se kenyér, se semmi
olyan, amiből valami gyors kaját, akár egy szendvicset össze
lehetne dobni, hogy kibírjam lefekvésig ami nálam, lévén éjjeli
bagoly típus, csak a hajnali órákban szokott eljönni. Mit tesz
ilyenkor a gasztroblogger? Nekilát főzni valami „bonyolultat”,
mi mást. Kacsamell volt a hűtőben, ebből tudtam kiindulni,
köretnek meg semmi, csak rizottó rizs volt a kamrában.
Zseblámpával irány a kert, fűszereket szedni, majd a húst,
alaplevet előkészíteni és egy óra múlva már elégedetten és
jóllakottan kortyolgattam a maradék boromat...
Hozzávalók
(2 adaghoz):
.
1 csésze Arborio
rizs
.
1,5 liter csirke
alaplé
.
2 db. Kacsamell filé (20-25 dkg/db.)
.
1 sonkahagyma v. kis fej vöröshagyma
. parmezán sajt
.
fél gerezd fokhagyma
.
1 ág friss rozmaring
.
5-6 ág friss kakukkfű
.
15-20 friss zsályalevél
.
félmaréknyi friss bazsalikom levél
.
1 kisebb csili
.
1 tk. méz
.
2 pohár/3 dl félszáraz v. félédes fehérbor
. olívaolaj
. vaj
.
só, bors
Elkészítése:
1.
Egy lábosban olajat hevítek és beleteszem az apróra vágott
hagymát és a durván felaprított zsályaleveleket és üvegesre
megdinsztelem.
2.
Hozzáadom a rizst és egy kicsit pirítom, míg nem kezdenek a
szemek fehéredni.
3.
A tűzhelyet közepesnél nagyobb erősségre állítom (kerámialap
7/9), felöntöm annyi borral, hogy éppen ellepje és sűrűn
kevergetve, addig forralom, míg az alkohol elpárolog belőle, és a
rizs beszívja a bor nagy részét.
4.
Ekkor felöntöm egy adag szűrt, forró alaplével, annyira csak
hogy ellepje, majd folyamatos kavargatás mellet főzöm, közben
figyelem, hogy mikor szívja fel az alaplé-adagot, és ha a keverés
közben látszik az edény alja, újabb adagot löttyintek rá
(vigyázzunk, hogy a rizs mindig folyós legyen).
5.
Ezt addig ismételgetem míg a rizs meg nem puhul (20-25 perc),
félidőben beleszórom a kakukkfüvet is.
6.
Akkor van kész a rizottó, mikor a rizsszem még harapható, a
közepe „kemény” de a szemek külseje már krémes is egyben, az
egész állaga pedig a híg tejberizsre, vagy a kására emlékeztet,
azaz folyós, ekkor félrehúzom és egy nagy maréknyi frissen
reszelt parmezánt szórok rá, és 2 ek. vajat is hozzátéve, gyors
mozdulatokkal addig kavarom, míg a vaj el nem olvad, a végén
beletépkedem a bazsalikomot is. Lefedve, melegen tartva tálalásig
félreteszem.
7.
Mikor a rizottó elkészítése kb. félúton tart időben, előveszek
egy serpenyőt és felforrósítom közepesnél erősebb fokozatra
(kerámialap #7/9).
8.
Bőrével lefelé teszem bele a mindkét felén alaposan megsózott
megborsozott kacsamelleket és 2-3 percig pirítom, míg a bőre
ropogós aranybarna nem lesz és a zsír ki nem sül a bőre alól.
9.
Megfordítom a kacsamelleket, a serpenyőből leöntöm a zsír nagy
részét és fél percig sütöm tovább a húst a másik felén,
közben mellészórom a rozmaring leveleket, a felszeletelt
fokhagymát és a chilit.
10.
A serpenyőbe öntök a hús mellé 2 pohár bort, feljebb kapcsolom
alatta a tűzhelyet és forralni kezdem, majd mikor a felét elforrta
bor, egy kanálnyi mézet öntök hozzá, ha kell sózom és
borsozom.
11.
Ebben a szószban sütöm/párolom a kacsamelleket összesen 7-8
percig (a melleket ne fordítsuk meg közben, a bőrét ne érje a
szósz, hogy ropogós maradjon) közben folyamatosan figyelem,
ha nagyon besűrűsödik a szósz
alatta, kis adagokban, fel-felöntögetem közben csirke
alaplével, hogy a végén legyen elegendő és megfelelő
sűrűségű szósz a tálaláshoz.
12.
A serpenyőből kiveszem a húst és pihentetem a vágódeszkán 4-5
percet.
Tálaláskor
a tányérra szedek a rizottóból, a tetejére helyezem a
felszeletelt kacsamelleket, majd a serpenyőben lévő szósszal
körbelocsolom, és a húsra is teszek keveset. Friss bazsalikommal
díszíthetjük.
Tipp!
Ha nincs otthon kacsamell, vagy valaki nem szereti, elkészíthető
bőrös csirkemell-filével is, csak akkor legalább 10 percig kell a
szószban párolni, hogy ne legyen a belseje rózsaszín.
Másmilyen
ízesítésű rizottó is illik a kacsához, pl. sáfrányos,
vargányás vagy sima natúr alaprizottó is.
Fűszeres
krémes rizottó, szaftos és omlós puha rozéra sült kacsamell,
ízletes pikáns fehérboros szósz... mi kellhet még egy jó
fogáshoz?
Egy
palack félszáraz fehéret bontottam a kacsamellhez, egy Zenitet
(Figula 2011), ami jól illett az ételhez.
Elkészítési
ideje: 45 perc
Költségek:
kb. 700 Ft./adag
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése